Construcţia celei mai noi bucăţi din Autostrada Transilvania, amânată la nesfârşit. Traseul s-ar putea modifica, pentru că trece printr-un sat
Consiliul Judeţean Cluj şi Primăria Sînpaul cer modificarea traseului tronsonului Nădăşelu-Mihaieşti din Autostrada Transilvania din cauză că în zona satului Şardu autostrada trece printre case.
Reprezentanţii Asociaţiei Pro-Infrastructură menţionează că pe această secţiune de autostradă există deja un contract semnat şi că o reproiectare sau modificarea a traseului ar duce cel mai probabil la blocarea pe o perioadă nedeterminată a lucrărilor de construcţie.
„În imaginea ataşată (foto) se poate observa că între casele din satul Şardu există loc suficient pentru trecerea autostrăzii, care ar fi fost în mod evident prevăzută cu un pasaj şi panouri fonoabsorbante pentru a afecta într-o măsură cât mai redusă locuitorii din zonă”, spun reprezentanţii API.
Autostradă proiectată după hărţi mai vechi de 1970
Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a semnat luni, 6 martie 2017, certificatul de urbanism necesar în vederea elaborării proiectului pentru autorizarea executării lucrărilor de construire a obiectivului ,,Proiectarea şi construcţia autostrăzii Braşov-Târgu Mureş-Cluj-Oradea, sector 3A: Cluj Vest (Gilău) – Mihăieşti, km 0+000 – km 25+500, tronson 3A2, km 8+700 – km 25+500″, cu amplasament pe teritoriul judeţului Cluj.
Certificatul a fost emis ca urmare a cererii formulate în acest sens de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere şi vizează terenul situat în judeţul Cluj, în intravilanul şi/sau extravilanul localităţilor Viştea, Nădăşelu, Şardu, Sînpaul, Mihăieşti şi Topa Mică, din comunele Gîrbău şi Sînpaul ce urmează a fi traversate de acest sector al autostrăzii.
„Având în vedere importanţa deosebită pe care acest sector de autostradă o are atât pentru dezvoltarea judeţului Cluj, cât şi pentru întreaga regiune, am analizat şi semnat, în regim de urgenţă, această solicitare. În acelaşi timp însă, am acţionat în aşa fel încât să fie adoptată soluţia care generează cele mai mari beneficii şi care presupune cele mai mici inconveniente pentru locuitorii din zonă şi pentru comunităţile clujene vizate”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.
Condiţiile autorităţilor din Cluj la eliberarea certificatului de urbanism
În contextul propunerilor formulate în acest sens prin intermediul Avizului Primăriei Sînpaul nr.251/2017, certificatul de urbanism semnat de preşedintele Consiliului Judeţean Cluj solicită şi impune o serie de condiţii, precum cele referitoare la:
– Relocarea traseului autostrăzii de la km 12+200 până la km 15+080 înainte de intrarea în satul Şardu, între sat şi DN1F (există spaţiul necesar), în scopul evitării traversării printre case, deoarece proiectarea s-a făcut utilizându-se hărţi mai vechi de anul 1970, în care cartierul Sinistraţi nu apărea;
– Se solicită ca în Proiectul Tehnic să fie prevăzută o zonă de servicii la km 17+800, zonă care în Studiul de Fezabilitate apare ca parcare de scurtă durată;
– Se va asigura continuitatea tuturor drumurilor de acces la terenurile agricole, păduri şi păşuni de pe o parte pe alta a autostrăzii, astfel încât activitatea şi locuirea în zonele afectate să fie afectate la minim;
– Se va proiecta o distanţă mai mare faţă de case cu minim 10-30 m, în segmentele următoare: de la km 16+200-16+300; km 19+080-19+580; km 20+400 – 20+500;
– Se solicită elaborarea studiilor geotehnice suficient de laborioase pentru a se adopta soluţiile tehnice adecvate.
Contractul pentru proiectarea şi construirea celor 16,85 kilometri ai tronsonului Nădăşelu – Mihăieşti a fost semnat în data de 26 mai 2016 cu Asocierea ICM Spa – Viaponte SRL. Valoarea contractului este de 446 milioane de lei. Ordinul de începere a fost emis în data de 7 octombrie 2016.
Contractul se afla în perioada de proiectare ce urmează a se finaliza în cursul lunii aprilie 2017. Au fost depuse documentele pentru revizuirea Acordului de mediu necesar obţinerii Autorizaţiei de Construire, potrivit informaţiilor de pe site-ul CNAIR.
Execuţia lucrarilor este prevazută prin contract a se derula în 12 luni de la finalizarea proiectării. Termenele contractuale sunt condiţionate de obţinerea la termen a Acordului de Mediu, potrivit CNAIR.