Construcția centralei electrice pe gaze de 850 MW de la Ișalnița a fost scoasă din nou la licitație. Prețul a a crescut la 750 de milioane de euro

După o licitație eșuată anul trecut din lipsă de oferte, sociatatea de proiect unde sunt acționari CE Oltenia și Alro scoate din nou la licitație construcția noii centrale pe gaze în ciclu combinat de la Ișalnița. Valoarea contractului a crescut cu peste o treime față de cea avansată anul trecut și a ajuns la circa 750 de milioane de euro.
Mihai Nicuţ - mar, 25 mart. 2025, 15:20
Construcția centralei electrice pe gaze de 850 MW de la Ișalnița a fost scoasă din nou la licitație. Prețul a a crescut la 750 de milioane de euro

”Construirea unui bloc energetic de cca. 850MW pe gaz natural la Ișalnița („CCGT Ișalnița”) – proiectare, achizitie, execuție lucrări, punere in functiune si servicii de mentenanta pe termen lung” este denumirea contractului scos la licitație de societatea de proiect CCGT POWER Isalnita SA, deținută în proporție de 50% de CE Oltenia și 40% de producătorul de aluminiu Alro Slatina.

“Obiectul contractului il reprezinta proiectarea si execuția lucrarilor de construire a unui bloc energetic pe gaz natural ce include un ciclu combinat cu turbină pe gaze-abur (CCGT) pentru producerea energiei electrice cu capacitatea de cca. 850 MW, inclusiv punerea în funcțiune și asigurarea serviciiilor de mentenanță pe termen lung (LTSA) pentru echipamentele principale (turbină pe gaz, turbină pe aburi și generatoare, inclusiv sistemele lor auxiliare)”, se arată în anunțul postat azi în Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

Proiectarea centralei ar urma să se facă în șase luni, iar construcția în 32 de luni, urmând ca firma care va câștiga contractul să efectueze ulterior și lucrările de mentenanță ulterior, pentru 156 de luni (13 ani). Perioada de garanție este de 36 de luni care curg de la semnarea procesului verbal de recepție la terminarea lucrărilor.

Valoarea estimată a contractului este de 3,77 miliarde de lei, adică peste 750 de milioane de euro, iar compania așteaptă oferte din partea firmelor interesate până la 28 iulie. Contractul va fi atribuit în urma unei licitații deschise.

Liicitație reluată pentru CCGT Ișanița

Licitația pentru ”Construirea unui bloc energetic de cca. 850MW pe gaz natural la Ișalnița („CCGT Ișalnița”) – proiectare, achizitie, execuție lucrări, punere in functiune si servicii de mentenanta pe termen lung” a fost lansată pentru prima dată în iunie 2024. În toamnă, licitația a fost anulată din lipsă de oferte. “Această procedură a fost anulată automat deoarece la data limită de depunere a ofertelor nici unul din ofertanții inscrisi nu a criptat oferta financiară sau nu a raspuns la toți factorii de evaluare electronici, după caz”, scria în sistemul de licitațiii publice ca explicație la anulare.

Valoarea estimată atunci era de 2,8 miliarde de lei, aproximativ 560 de milioane de euro., așadar acum licitația pleacă de la un preț cu 35% mai mare.

Planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia presupune închiderea treptată a grupurilor pe cărbune și construcția de parcuri fotovoltaice cu o capacitate de 735 MW și de centrale pe gaze, una la Turceni, de 475 MW și alta la Ișalnița, de 850 MW.

Centrala pe gaze de la Ișalnița urmează să fie dezvoltată de firma CCGT Power Işalniţa S.A., societate în care producătorul de luminiu Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie electrică din țară, deţine o participare de 40,1%, diferenţa de 59,9% fiind deţinută de Complexul Energetic Oltenia.

Te-ar mai putea interesa și
80 de trenuri afectate de trecerea la ora de vară
80 de trenuri afectate de trecerea la ora de vară
Un număr de 80 de trenuri vor fi afectate de trecerea României la ora oficială de vară, în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când ora 03:00 va deveni ora 04:00, informează CFR SA,......
Cum influențează lumea trecerea la ora de vară din acest weekend
Cum influențează lumea trecerea la ora de vară din acest weekend
Trecerea la ora de vară va avea loc în acest weekend, iar în fiecare an tranziția ridică semne de întrebare cu privire ...
Cele mai mici costuri orare cu forța de muncă, în Bulgaria și România
Cele mai mici costuri orare cu forța de muncă, în Bulgaria și România
Costurile medii orare cu forța de muncă în economia globală erau estimate anul trecut la 33,5 euro în UE și la 37,3 ...
IAG construiește vehicule blindate și drone la Burgas
IAG construiește vehicule blindate și drone la Burgas
Compania bulgară International Armored Group (IAG) a început să producă vehicule blindate la noua sa uzină construită ...