Construcţia centralei noi pe gaze de la Craiova, de 200 MW, va începe în 2021 şi se va finaliza în 2024 – ministrul Energiei

29 07. 2019

Iată declaraţia ministrului:

“O să vă vorbesc despre grupul energetic de 200 MW în ciclu combinat și cogenerare de înaltă eficiență pe care o să-l construim la Craiova II, CEO.

Lucrările o să înceapă în 2021 și se vor finaliza în 2024.

Acest grup va reduce cu 50% emisiile, va crește eficiența energetică în condensație cu 53% și 60% în cogenerare față de 31% în condensație și 42% în cogenerare, cât este în prezent. Acum suntem în faza studiului de fezabilitate.

Cât privește sursele de finanțare, proiectul va fi depus pentru finanțare prin Fondul de Modernizare. Acesta are marele avantaj că susține o astfel de investiție până la 90% și că eliberează sumele în timpul construcției. Ca soluție alternativă, pentru cazul în care nu vom avea răspuns pozitiv de la acest Fond, ne vom baza în proporție de 30% pe surse proprii la care o să adăugăm un credit”.

În luna iunie, directorul general al CE Oltenia, Sorin Boza, spunea că noul grup, despre care afirma că va avea 250 MW va fi gata mai devreme.

“Acum se lucrează la studiul de fezabilitate, pe care l-a câştigat ISPE, singurii care s-au prezentat la licitaţie. El ar trebui să fie gata în septembrie, construcţia grupului va începe anul viitor şi va fi gata în doi ani. Facem un grup nou, de 250 MW, cu tehnologie de ultimă oră, cum e cea de la Brazi (centrala pe gaze în ciclu combinat de 860 MW a Petrom-n.red), în cogenerare, va livra şi energie termică pentru oraş şi abur pentru uzina Ford”, ne-a spus atunci managerul CE Oltenia.

El a explicat că actuala centrală Craiova 2, care produce acum energie electrică şi termică pentru alimentarea Craiovei, va fi oprită, dar nu va fi dezmembrată. “Când o să fie gata grupul nou, opresc grupurile actuale şi le trec în conservare. Dacă apare mecanismul pieţei de capacitate, le las la dispoziţia Dispeceratului Energetic Naţional”, spunea Boza

CET Craiova 2 are două grupuri de câte 150 MW, care funcţionează cu lignit.

Construţia grupului nou pe gaze în ciclu combinat costă 250 de milioane de euro, la puterea instalată de 250 MW. Dacă, conform rezultatelor studiului, va rezulta capacitatea de 180 MW, costurile ar fi de circa 180 de milioane de euro.

Acest grup nou este cunoscut publicului mai ales în urma celebrei declaraţii a ministrului Energiei, care a spus că România are un proiect unicat în lume, de a stoca energie electrică în depozitul de gaze. Explicaţii detaliate puteţi citi aici:

La ce s-a referit de fapt ministrul Energiei când a spus că stochează energie electrică în depozite de gaze