Construcţia primelor trei tronsoane din cele cinci ale autostrăzii Sibiu-Piteşti va fi scoasă la licitaţie în decembrie

Licitaţiile pentru trei dintre cele cinci tronsoane ale autostrăzii Sibiu-Piteşti, cea mai aşteptată şosea de mare viteză din România, vor fi organizate în luna decembrie a acestui an.
Economica.net - mie, 26 oct. 2016, 15:31
Construcţia primelor trei tronsoane din cele cinci ale autostrăzii Sibiu-Piteşti va fi scoasă la licitaţie în decembrie

Licitaţiile internaţionale pentru construcţia celor două tronsoane de la capetele autostrăzii Sibiu-Piteşti şi a unuia intermediar vor fi organizate în luna decembrie a acestui an, a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Buşe, la postul de radio Europa FM.

Sorin Bușe a explicat că pentru 65 de kilometri din cei 120 ai autostrăzii, studiile tehnice sunt aproape gata, așa că licitațiile internaționale pentru lucrări vor începe în luna decembrie. 

Autostrada Sibiu-Piteşti, cea care mai rămâne de realizat pentru ca Bucureştiul să fie legat de o şosea de mare viteză de Europa Occidentală, a fost împărţită în cinci tronsoane. Trei dintre ele vor fi scoase la licitaţie aşadar până la finalul anului, iar pentru celelalte două licitaţiile vor fi organizate primăvara viitoare. 

„Pentru cele două secţiuni care rămân, dorim să completăm studiile de fezabilitate până în aprilie-mai anul viitor şi apoi în luna mai să le scoatem la licitaţie”, a explicat ministrul Transporturilor.

La începutul lunii septembrie, directorul general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), Cătălin Homor, declara, la Sibiu, că termenul pentru predarea întregului proiect al autostrăzii Sibiu – Piteşti s-a decalat cu patru luni şi a fost stabilit pentru luna aprilie 2017.

‘Pe secţiunea 4 şi secţiunea 5 lucrurile evoluează destul de bine. Programul pe care îl avem pe secţiunea 1 şi 5 este ca, în noiembrie, să avem studiul de fezabilitate complet. În momentul de faţă au fost depuse tot felul de studii printre care şi un studiu preliminar geotehnic. Lucrurile evoluează bine, la sfârşitul lunii septembrie avem în program să finalizăm toate forajele pe cele trei secţiuni – 1, 4 şi 5 – şi, în paralel, cu sprijinul Jaspers, să putem definitiva traseul şi pe sectoarele 2 şi 3’, a declarat, pe 9 septembrie, Cătălin Homor.

Şeful CNADNR a admis că termenul pentru predarea întregului proiect de la Sibiu la Piteşti a înregistrat un decalaj de patru luni, iniţial acesta fiind stabilit pentru sfârşitul lunii decembrie.

‘A fost un decalaj de patru luni. În luna aprilie este termenul pentru predarea întregului proiect de la Sibiu la Piteşti. Motivele care au generat întârzierile sunt independente de companie (CNADNR – n. r.); au fost ceva probleme în cazul asocierii, în cadrul proiectantului, probleme pe care le-am depăşit şi suntem într-o viteză de realizare normală, poate chiar accelerată’, a explicat Homor.

Autostrada Sibiu – Piteşti reprezintă prioritatea zero în Master Planul General de Transport al României şi ar urma să închidă culoarul Nădlac – Bucureşti, în prezent executându-se studiul de fezabilitate care trebuia finalizat în cursul acestui an.

La Autostrada Sibiu – Piteşti forajele/investigaţiile geotehnice au demarat în luna mai, 15 iulie fiind termenul avansat iniţial pentru predarea studiilor de fezabilitate (SF) pentru capetele autostrăzii, iar la 15 decembrie trebuia terminat studiul de fezabilitate final. Termenul final pentru predarea autostrăzii Sibiu-Piteşti este 2021, termenele fiind devansate cu circa 20 de luni.

Master Planul General de Transport al României prevede anul 2022 ca termen de finalizare pentru Autostrada Sibiu – Piteşti, în lungime de 116,60 kilometri, valoarea estimată a acesteia ridicându-se la 1,674 miliarde euro.

Te-ar mai putea interesa și
Joan Laporta a inaugurat academia de fotbal FC Barcelona din București
Joan Laporta a inaugurat academia de fotbal FC Barcelona din București
Preşedintele clubului spaniol FC Barcelona, Joan Laporta, a inaugurat, marţi seara, academia de fotbal a grupării catalane în Bucureşti, pe terenul secundar al stadionului Arcul de Triumf,......
Fostul secretar general al NATO Jens Stoltenberg a fost numit la conducerea Conferinţei de Securitate de la Munchen
Fostul secretar general al NATO Jens Stoltenberg a fost numit la conducerea Conferinţei de Securitate de la Munchen
Jens Stoltenberg, fost până recent secretar general al NATO, a fost numit în mod oficial la conducerea Conferinţei de ...
Mark Rutte (NATO): Ucraina s-ar putea confrunta cu cea mai grea iarnă de la începutul invaziei ruse
Mark Rutte (NATO): Ucraina s-ar putea confrunta cu cea mai grea iarnă de la începutul invaziei ruse
Ucraina s-ar putea confrunta cu cea mai grea iarnă după lansarea invaziei ruse în februarie 2022, a declarat marţi noul ...
Varșovia își propune să reducă deficitul bugetar sub 3% de abia în 2028
Varșovia își propune să reducă deficitul bugetar sub 3% de abia în 2028
Guvernul polonez şi-a prezentat marţi planul de consolidare fiscală în perioadă 2025-2028, conform căruia deficitul ...