Secţiunea offshore a conductei South Stream va avea o lungime de 931 de kilometri, între oraşul Anapa din Rusia şi portul bulgar Varna via Marea Neagră.
Directorul departamentului de relaţii generale de la Gazprom, Vladimir Markov, a declarat că toate lucrările pregătitoare au fost finalizate iar construcţia ar urma să înceapă în data de 15 decembrie, adăugând însă că această dată nu este una definitivă. ‘Am amânat construcţia cu o lună dar cred că vom începe la data de 15 decembrie’, a spus Markov. În pofida amânării, acesta susţine că proiectul South Stream avansează conform planului. ‘Construcţia South Stream avansează fără întrerupere. Calendarul este respectat iar conducta va fi construită la timp’, a spus Markov.
La rândul său, un oficial din Ministerul rus al Energiei a declarat şi el că proiectul South Stream continuă conform planului. ‘Lucrările continuă conform planului iar perspectivele conductei nu sunt rele, avem acorduri cu Serbia şi cu alte ţări’, a precizat directorul Departamentului de producţie şi transport al petrolului şi gazelor naturale din Ministerul rus al Energiei, Alexander Gladkov.
În luna iulie a acestui an, Comisia Europeană a cerut Guvernului bulgar să suspende lucrările la gazoductul South Stream, un proiect condus de grupul rus Gazprom, în aşteptarea unei decizii referitoare la conformitatea proiectului cu legislaţia europeană. Executivul european susţine că South Stream nu respectă decizia sa care interzice furnizorilor de gaze naturale să controleze şi accesul la conductele care transportă gazele naturale, iar după anexarea Crimeei de către Rusia a pus procesul de aprobare în aşteptare.
Moscova speră că lucrările la gazoductul South Stream vor continua după ce alegerile se vor termina în Bulgaria iar noua Comisie Europeană va intra în funcţie.
Gazoductul South Stream va pleca din Rusia spre Bulgaria, pe sub Marea Neagră. În Bulgaria se va ramifica în două – spre nord, prin Serbia, Croaţia, Ungaria, Slovenia, Austria, şi spre sud, către Grecia şi sudul Italiei. Construcţia gazoductului a început în decembrie 2012, primele livrări spre Europa fiind programate pentru decembrie 2015. Acţionarii proiectului sunt Gazprom cu 50%, Eni (Italia), cu 20%, Wintershall Holding (Germania) şi EDF (Franţa) cu câte 15%. Gazprom a înfiinţat deja companii mixte cu societăţi din Austria, Bulgaria, Croaţia, Slovenia, Grecia, Ungaria şi Serbia.