Construcţia zidului cerut de Trump ar dura 10 ani şi ar necesita circa 10.000 de muncitori,consideră unii specialişti – presă

Economica.net
10 01. 2019
46645_article_full_23170500

Ziarul din capitala SUA a solicitat opinia mai multor ingineri şi constructori în ce priveşte proiectul unui zid la frontieră care să se întindă pe 1.600 de kilometri, aşa cum doreşte Trump.

Rezultatele consultării relevă că, pentru a termina zidul, ar fi nevoie de 10 ani şi munca a circa 10.000 de oameni.

Mai mult decât atât, potrivit inginerilor, cu cei 5,7 miliarde dolari ceruţi de Trump şi pentru care continuă disputa cu conducerea democrată din Congres, fapt ce a cauzat actuala închidere parţială a administraţiei, s-ar ridica doar 370 de kilometri din zidul de graniţă.

Costul total al proiectului ar fi de cel puţin 25 de miliarde de dolari, potrivit estimărilor lui Ed Zarenski, profesor de calcul în construcţii la Institutul Politehnic Worcester din Massachusetts.

„Nu aş spune că este imposibil, dar trebuie să ţinem cont de anumite considerente de inginerie”, a spus Zarenski, care a lucrat timp de 30 de ani pentru compania Gilbane, una din cele mai importante firme de construcţii din ţară.

Pe de altă parte, înainte de începerea lucrărilor, vor trebui realizate „studii de sol şi de mediu”, va fi nevoie de execuţia unui drum care să permită accesul în zonă al camioanelor şi excavatoarelor, dar şi să se achiziţioneze unele terenuri.

Cu o zi înainte, Trump a susţinut construcţia zidului ca soluţie la o „criză umanitară şi de securitate în curs de agravare la frontieră”.

Ultimul proiect prezentat de liderul de la Casa Albă utilizează oţelul ca principal material de construcţie, fapt care, conform specialistului, ar duce la costuri mai mari de buget din cauza lipsei materiei prime şi a preţului ridicat.

Anterior, industria cimentului a văzut o oportunitate de afaceri în zidul de frontieră, deoarece iniţial acesta trebuia să fie materialul de bază, după cum a promis Trump, a amintit Gary Wineck, director de construcţii la Universitatea din Texas, care consideră că schimbarea de opinie s-ar datora multiplelor probleme de stabilitate ce ar putea fi provocate de folosirea betonului.

„Logistica nu va ucide proiectul, dar va reprezenta o provocare”, a spus Wineck.