Lucrările la acest tronson au început în luna aprilie şi s-au încheiat joi după-amiază, în condiţiile în care adâncimea la care s-a realizat subtraversarea cursului de apă ajunge şi la 11 metri.
„Această etapă a proiectului, începută în aprilie 2021, s-a dovedit a fi una foarte anevoioasă, având în vedere dificultăţile generate de caracteristicile terenului, profilul geologic şi lungimea subtraversării. Lungimea subtraversării este de 340 de metri, ajungând la o adâncime sub talvegul râului de până la 11 metri”, a menţionat primarul municipiului Brad, pe pagina sa de socializare.
Următoarea etapă a proiectului constă în cuplarea conductei la reţeaua realizată până acum, efectuarea probelor de presiune şi punerea în exploatare.
Potrivit edilului local, proiectul magistralei de gaz este realizat în proporţie mai mare de 95%.
Autorităţile locale din municipiul Brad speră să obţină fonduri europene pentru înfiinţarea reţelei de distribuţie a gazului metan în localitate, în acest sens fiind depus, în noiembrie 2020, un proiect la Ministerul Fondurilor Europene.
„Sperăm ca în cursul anului viitor, după semnarea contractului de finanţare, să demarăm lucrările de proiectare şi execuţie a distribuţiei de gaz metan în municipiul Brad, lungimea totală a acestei reţele fiind de 57 de kilometri, conform studiului de fezabilitate”, a precizat Cazacu.
În paralel, administraţia locală pregăteşte documentaţiile necesare pentru construirea unei noi centrale termice a oraşului, investiţia fiind menită să înlocuiască sistemul de termoficare actual, bazat pe folosirea păcurii.
Conducta magistrală de gaz metan Mintia-Brad are o lungime de 35 de kilometri, iar ordinul de începe a lucrărilor a fost semnat în octombrie 2018. Investiţia este realizată din bugetul companiei Transgaz, iar la momentul demarării lucrărilor avea o valoare de 22,5 milioane lei.
Conducta trece prin comunele Veţel, Şoimuş, Băiţa, Vălişoara, Luncoiu de Jos, Ribiţa şi municipiul Brad.