Constructorii germani cer subvenţii anuale de 23 de miliarde de euro pentru rezolvarea crizei locuinţelor

Declinul construcţiei de noi locuinţe în Germania ameninţă să submineze redresarea economiei ţării şi înrăutăţeşte diviziunile politice, au avertizat joi grupurile industriale, cerând subvenţii anuale de 23 de miliarde de euro pentru rezolvarea crizei, transmite Reuters.
AGERPRES - joi, 11 apr. 2024, 13:42
Constructorii germani cer subvenţii anuale de 23 de miliarde de euro pentru rezolvarea crizei locuinţelor

Subvenţiile ar trebui folosite pentru construirea a 100.000 de locuinţe sociale şi 60.000 de locuinţe accesibile noi pentru a crea locuri de muncă în sectoare economice cheie, pentru a asigura cazare afluxului de lucrători şi a evita sărăcirea oamenilor.

„Dacă nu se întâmplă nimic acum, Germania se va confrunta cu un efect de bumerang de pe urma crizei locuinţelor, care va afecta sever întreaga economiei”, au avertizat câteva asociaţii industriale într-un comunicat comun.

Acestea au cerut relaxarea standardelor de construcţie pentru a ajuta la reducerea costurilor şi la accelerarea lucrărilor de construcţii.

Sectorul imobiliar este responsabil pentru aproximativ o cincime din PIB-ul Germaniei şi unul din zece locuri de muncă. Timp de un deceniu, dobânzile scăzute au alimentat un boom imobiliar în cea mai mare piaţă de investiţii imobiliare din Europa. Dar majorarea dobânzilor şi creşterea costurilor cu materialele de construcţii au dus la cea mai mare criză imobiliară din ultimele decenii, iar o serie de dezvoltatori au intrat în insolvenţă.

Joi, Institutul economic DIW a anunţat că se aşteaptă la un declin de 5,4% în sectorul construcţiilor rezidenţiale în 2024, ceea ce ar însemna o scădere de aproape cinci miliarde de euro a veniturilor fiscale pentru stat, comparativ cu 2023.

Datele publicate recent de Oficiul federal de statistică (Destatis) arată că preţurile la apartamentele şi casele din Germania au înregistrat anul trecut cel mai sever declin, cel puţin de la începutul mileniului, valoarea acestora scăzând în medie cu 8,4% comparativ cu 2022.

„Acesta este cel mai semnificativ recul anual de când s-a început publicarea datelor, în 2000, şi primul din 2007”, a precizat Destatis.

Totuşi, cererea pentru locuinţe în Germania rămâne ridicată, în special în marile oraşe, cum ar fi Berlin, Hamburg, Munchen, Koln, Frankfurt, Stuttgart şi Dusseldorf, pe fondul imigraţiei ridicate. Sectorul construcţiilor este în criză, în urma majorării dobânzilor şi a creşterii preţurilor la materialele de construcţii.

Guvernul nu a reuşit să-şi îndeplinească obiectivul de a construi anual 400.000 de locuinţe noi. Institutul IfW se aşteaptă în acest an la finalizarea a aproximativ 225.000 de locuinţe, faţă de circa 270.000 de locuinţe în 2023.

Fără subvenţii şi reduceri de taxe, experţii cred că va fi un deficit de aproximativ 830.000 de apartamente în Germania, în 2027, a avertizat recent Federaţia Imobiliară Germană (ZIA).

„Este aproape imposibil să construieşti în prezent. Oricine construieşte astăzi va da faliment”, susţine şeful ZIA, Andreas Mattner.

Şi Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) a atras atenţia că locuinţele germane încă sunt supraevaluate, în pofida scăderii preţurilor în 2023, deoarece a crescut costul creditelor ipotecare.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul de la Atena se așteaptă ca turismul să aducă anul viitor Greciei venituri de peste 20 de miliarde de euro
Guvernul de la Atena se așteaptă ca turismul să aducă anul viitor Greciei venituri de peste 20 de miliarde de euro
Veniturile Greciei din turism ar urma să depăşească 20 miliarde de euro anul acesta, iar primele semne pentru anul viitor sunt pozitive, a declarat marţi ministrul elen al Turismului, Olga......
Turcia dorește să încheie un acord de demarcație maritimă cu noile autorități din Siria
Turcia dorește să încheie un acord de demarcație maritimă cu noile autorități din Siria
Turcia îşi propune să încheie un acord de demarcaţie maritimă cu Siria după ce un guvern permanent va fi format la ...
Ministrul bulgar al Turismului, Evtim Miloshev: Deficitul de angajați din stațiunile de iarnă nu poate fi acoperit decât cu personal străin
Ministrul bulgar al Turismului, Evtim Miloshev: Deficitul de angajați din stațiunile de iarnă nu poate fi acoperit decât ...
Rezolvarea deficitului de angajaţi în staţiunile de iarnă din Bulgaria nu va fi posibilă fără a face angajări din ...
Fitch a coborât perspectiva de rating a Romgaz de la stabilă la negativă
Fitch a coborât perspectiva de rating a Romgaz de la stabilă la negativă
Agenţia de rating Fitch a revizuit perspectiva ratingului acordat Romgaz de la stabilă la negativă şi a confirmat rating-ul ...