Într-un raport preliminar remis Bursei de Valori de la Shenzhen, BYD prognozează că profitul său net pentru anul trecut s-a situat undeva între 29 şi 31 de miliarde de yuani (4,04 – 4,32 de miliarde de dolari), o creştere procentuală de 74,46% până la 86,49% comparativ cu 2022.
În pofida unei creşteri impresionante, cifrele anunţate de BYD au fost sub estimările analiştilor, care mizau pe un profit net de 31,5 miliarde de yuani, astfel că acţiunile BYD au scăzut cu aproape 4% în cursul şedinţei de tranzacţionare, ceea ce duce pierderile cumulate înregistrate în ultimele 12 luni la aproape 37%.
BYD a vândut 526.409 automobile complet electrice în ultimul trimestru al anului trecut, detronând pentru prima dată constructorul american Tesla Inc. din poziţia de cel mai mare vânzător mondial de automobile electrice. Creşterea s-a datorat în primul rând faptului că BYD are o gamă mult mai mare de modele electrice ieftine în China.
Însă la fel ca şi alţi producători de automobile electrice, BYD a fost afectat de războiul preţurilor din China, cea mai mare piaţă auto din lume. În luna noiembrie a anului trecut, BYD a decis să recurgă la reduceri de preţuri, de până la 10.000 de yuani, pentru modelele sale populare Qin, Han şi Tang, în încercarea de a-şi atinge ţinta de vânzări pe care şi-a propus-o pentru anul 2023.
În plus, tensiunile geopolitice afectează şi ele operaţiunile BYD. Acesta este unul dintre cei trei constructori auto care au fost selectaţi de Comisia Europeană pentru noi analize amănunţite, în cadrul investigaţiei demarate de Executivul comunitar pentru a stabili dacă sprijinul de stat oferit de Guvernul chinez le-a dat constructorilor auto un avantaj incorect în raport cu rivalii europeni.