Constructorul unui lot din Autostrada Transilvania continuă în ianuarie lucrările pe şantier inclusiv duminica, în ciuda condiţiilor meteo din ultima perioadă. Asta în timp ce autorităţile întâmpină dificultăţi în deszăpezirea autostrăzilor construite deja.
Pe lângă constructorii bucăţilor de autostradă programate pentru a fi inaugurate anul trecut, şi constructorul unui şantier proaspăt deschis a lucrat până în ultimele zile din 2016. Mai mult, a rechemat muncitorii la treabă imediat după Revelion.
Italienii de la Salini Impregilo şi grecii de la Aktor au „turat” motoarele la maxim la finalul anului trecut pentru a fi deschişi circulaţiei 15 kilometri din lotul 2 al autostrăzii Lugoj-Deva şi 3 kilometri la intrarea în Capitală din autostrada Bucureşti-Ploieşti. Eforturile muncitorilor au fost zădărnicite însă de problemele juridice ridicate de inaugurarea bucăţilor de autostrăzi.
Pe lângă aceste companii, un alt constructor se remarcă prin ritmul susţinut de lucru, chiar şi după ce temperaturile au scăzut cu mult sub zero grade. Este vorba de Strabag, care a câştigat contractul pentru tronsonul Târgu Mureş – Ogra Lot 2 din Autostrada Transilvania.
„Cei de la Strabag au lucrat până în ultimele zile ale anului, sunt puşi pe treabă”, a remarcat un membru al forumul de infrastructură PeUndeMerg.ro.
„Azi (2 ianuarie – n.r.) am trecut pe la unul din punctele unde lucrează Strabag pe A3 (Ogra – Aeroport) şi l-am întrebat pe un paznic pe când se reîntorc muncitorii pe şantier. Spre mirarea mea mi-a zis, ce i-a zis şi lui inginerul ca, de mâine (marţi) revin muncitorii (nu toţi) pe şantier. E de bine, pentru că nu dorm pe contracte (nu şi-au prelungit vacanţa), iar temperaturile negative nu-i sperie!”, a comentat un al membru pe forum, imediat după Revelion.
Iar muncitorii au revenit luna aceasta pe şantier şi au lucrat inclusiv duminica, au menţionat alţi forumişti.
„Duminica, deşi afară ningea si erau vreo -10 grade, cel putin un excavator şi o basculantă îşi dădeau de lucru pe lotul lor”, a spus un forumist.
„Şi eu pot să confirm că i-am văzut pe cei de la Strabag la lucru, excavând în cel puţin două locuri care se puteau vedea din DN15/E60. Asta atât sâmbătă (07.01, 15:30), cât şi luni (09.01, 12:00) când am trecut prin zonă!”, a adăugat alt membru al forumului de infrastructură.
Gradul de execuţie a lucrărilor pe acest lot lung de 10 kilometri era de 11,4%, conform datelor din decembrie de pe site-ul companiei de Drumuri.
Contractul pentru acest lot din Autostrada Transilvania, în valoare de 251 de milioane de lei, a fost semnat în februarie 2015. Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis abia în iunie 2016 iar termenul pentru finalizarea lucrărilor este iunie 2017.