Constructorul de motoare auto Cummins, amendat în SUA cu 1,675 de miliarde de dolari pentru instalarea de dispozitive care să înșele testele de emisii pe aproape 1 milion de mașini

Producătorul de motoare pentru camionete Cummins Inc (CMI.N) a ajuns la un acord de principiu cu Departamentul american de Justiție ca să plătească o amendă de 1,675 de miliarde de dolari pentru instalarea de dispozitive care înșelau testele de poluare pe sute de mii de motoare, aceasta fiind cea mai mare sancțiune civilă impusă în SUA pentru încălcarea Legii Aerul Curat (Clean Air Act), relatează Reuters.
Cristian Negrei - sâm, 23 dec. 2023, 11:17
Constructorul de motoare auto Cummins, amendat în SUA cu 1,675 de miliarde de dolari pentru instalarea de dispozitive care să înșele testele de emisii pe aproape 1 milion de mașini

Potrivit Departamentului de Justiție, Cummins ar fi instalat așa-numitele „dispozitive de înfrângere” pentru a ocoli sau a dezactiva controalele emisiilor, cum ar fi senzorii de emisii și computerele de bord.

Departamentul a spus că producătorul auto a instalat în perioada 2013 – 2019 dispozitive de înfrângere pe 630.000 de motoare RAM 2500 și 3500 pentru camionete și dispozitive auxiliare de control al emisiilor secrete pe 330.000 de motoare RAM 2500 și 3500 în perioada 2019 – 203 pentru a însela controalele privind emisiile .

Procurorul general al SUA, Merrick Garland, a declarat că „estimările preliminare sugerează că dispozitivele de înfrângere ale unor motoare Cummins le-au determinat să producă mii de tone de emisii în exces de oxizi de azot”. Este al doilea cel mai mare acord privind sancțiunile de mediu încheiat vreodată, a precizat Departamentul.

Șeful Agenției americane de Protecția Mediului (EPA), Michael Regan, a declarat că cele mai afectate de înșelarea testelor de emisii sunt comunitățile vulnerabile, care este mai probabil să locuiască în apropierea autostrăzilor unde sunt concentrate aceste emisii nocive, ”ceea ce face ca acest acord să fie esențial pentru promovarea agendei noastre de justiție ecologică”.

Cummins (CMI.N) a declarat că se așteaptă să ia o taxă de aproape 2,04 miliarde de dolari în al patrulea trimestru pentru a rezolva cererile de reglementare referitoare la aproape un milion de motoare din partea Departamentului de Justiție și a Consiliului pentru Resurse ala Aerului din California.

„Compania nu a văzut nicio dovadă că cineva a acționat cu rea-credință și nu admite fapte greșite”, a spus Cummins într-un comunicat.

Acordul oficial, care va avea nevoie de aprobarea instanței, va fi făcut public cel mai devreme luna viitoare.

Constructorul camionetelor RAM, Stellantis, a refuzat să comenteze. Cele 960.000 de vehicule au fost rechemate, iar software-ul de control al emisiilor va fi actualizat, a spus Cummins, care anterior a plătit o taxă de 59 de milioane de dolari pentru rechemarea mașinilor.

Cummins a anunțat pentru prima dată în aprilie 2019 că își revizuiește intern procesul de certificare și confoormare a emisiilor.

Compania a spus anterior că autoritățile de reglementare din SUA examinează camioanetele Nissan Titan produse în perioada 2016 până în 2019 și că dezvoltă o nouă calibrare software și remediere hardware și că va rechema în service aceste mașini.

Cummins a plătit taxe de 59 de milioane de dolari pentru a aborda costurile RAM și rechemarile Titan. Nissan nu a comentat imediat vineri.

Compania, care mai are printre clienți PACCAR și Daimler Trucks North America drept clienți, a declarat că se așteaptă să plătească aproximativ 1,93 de miliarde de dolari în prima jumătate a anului 2024.

Acțiunile Cummins au scăzut cu 2,3% la începutul după-amiezii, până la 238,47 de dolari.

În august 2022, afacerea americană a Fiat Chrysler Automobiles, acum o unitate a Stellantis, a pledat vinovată de conspirație și a plătit aproape 300 de milioane de dolari pentru a rezolva o anchetă de mai mulți ani a Departamentului de Justiție al SUA privind frauda privind emisiile de motorină. FCA US LLC a fost, de asemenea, condamnat la un termen de probațiune organizațională de trei ani.

Volkswagen a plătit 1,45 de miliarde de dolari în sancțiuni civile în SUA în 2017, după ce producătorul german de automobile a dezvăluit în 2015 că a înșelat testele de emisii instalând dispozitive de înfrângere” în 11 milioane de vehicule din întreaga lume, folosind software sofisticat pentru a reduce emisiile doar în timpul testelor de emisii.

În total, Volkswagen a soluționat acțiuni civile și penale din SUA provocate de scandalul emisiilor pentru mai mult de 20 de miliarde de dolari.

Sursa foto: Flickr

Te-ar mai putea interesa și
Importurile de gaze naturale ale Germaniei au scăzut cu 11% în 2024
Importurile de gaze naturale ale Germaniei au scăzut cu 11% în 2024
Importurile germane de gaze au scăzut anul trecut cu 11%, comparativ cu 2023, cel mai mare furnizor fiind Norvegia, în timp ce exporturile s-au înjumătăţit, arată datele publicate miercuri de......
Anthony Blinken: Ideea exprimată de Trump în legătură cu Groenlanda evident că nu este bună, dar poate chiar mai important este că nu se va produce
Anthony Blinken: Ideea exprimată de Trump în legătură cu Groenlanda evident că nu este bună, dar poate chiar mai important ...
Secretarul de stat american Antony Blinken a respins miercuri ideea anexării Groenlandei, evocată de preşedintele ales ...
Gospodăriile din zona euro vor continua să economisească o mare parte din venituri, pentru a-și reface avuția – raport BCE
Gospodăriile din zona euro vor continua să economisească o mare parte din venituri, pentru a-și reface avuția – ...
Gospodăriile din zona euro vor continua să economisească o mare parte a veniturilor lor, refăcând avuţia pierdută ...
Elena Lasconi: Indiferent de data alegerilor, politicieni vechi nu vor putea să evite inevitabilul. Românii așteaptă altceva după 35 de ani
Elena Lasconi: Indiferent de data alegerilor, politicieni vechi nu vor putea să evite inevitabilul. Românii așteaptă ...
Preşedintele USR, Elena Lasconi, consideră că, indiferent de data alegerilor prezidenţiale, politicienii de la putere ...