Constructorul francez PSA va aduce la o uzină din Franța muncitori din Polonia, spre nemulțumirea sindicatelor locale

Economica.net
11 06. 2020
citroen_berlingo_jumper_jumpy_symbolbild_2019_01_min_42577100

Săptămâna următoare va ajunge un prim contingent de 120 de salariaţi polonezi de la uzina de la Gliwice, unde este produs modelul Opel Astra, cărora li se vor adăuga alţi 150 de colegi după încă o săptămână, toţi pentru un contract pe trei luni. Muncitorii polonezi vor fi găzduiţi de compania PSA în regiunea învecinată uzinei şi plătiţi potrivit contractului colectiv de muncă pe ramură din Franţa, a informat conducerea companiei.

Obiectivul este aducerea unui număr suplimentar de 531 de salariaţi pentru a produce, începând din luna iulie, în trei schimburi, faţă de două în prezent, şi a onora comenzile care sunt preconizate să se ridice la aproximativ 30.000 de utilitare.

„Grupul a decis să acorde această activitate salariaţilor săi”, se justifică producătorul auto, precizând că 80% dintre angajaţii uzinei sale din Polonia sunt în şomaj parţial. „Reluarea activităţii nu se face la fel la toate uzinele”, subliniază conducerea grupului PSA, precizând că această strategie nu este destinată realizării de economii. PSA a mai informat că la uzina din nordul Franţei vor veni şi salariaţi de la uzina sa din Zaragoza (Spania).

Cu toate acestea, sindicatele franceze au criticat această decizie. Confederaţia sindicală CGT a criticat faptul că „muncitorii PSA devin nomazii industriei auto de-a lungul Europei” în timp ce sindicatul FO a deplâns faptul că PSA îi pune într-o situaţie dificilă pe angajaţii temporari.

Din cei 500 de angajaţi temporari care erau prezenţi la mijlocul lunii martie la uzina din Hordain, nordul Franţa, în prezent au mai rămas 270, a precizat PSA, care a suspendat contractele cu societăţile care ofereau angajaţii temporari.

Uzina din Hordain, din apropiere de Valenciennes, produce utilitare şi vehicule pentru transportul de persoane pentru mărcile Peugeot, Citroën, Opel, Vauxhall şi Toyota. Această uzină a fost închisă la mijlocul lunii martie şi până la începutul lunii mai din cauza carantinei impusă în contextul pandemiei de coronavirus.