Constructorul Metroului de Drumul Taberei, exclus din licitaţia pentru Metroul de Otopeni

06 01. 2020
mc5_09426600

Asocierea Astaldi – Salini Impregilo a depus luni contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) împotriva unei decizii a Metrorex din cadrul licitației pentru construirea tronsonului 1 Mai – Tokyo al Magistralei 6 de metrou.

Luni, 6 ianuarie, a expirat termenul până la care Metrorex urma să trimită invitații candidaților selectați să meargă mai departe în cadrul licitației pentru construirea primului tronson al Metroului de Otopeni. Conform unor declarații ale fostului director general Marin Aldea, doar șase din cei 10 candidați au fost admiși. Astfel, este de așteptat ca și alți candidaţi respinși să depună contestații.

Rămâne de văzut ce va decide CNSC în cazul contestației Astaldi și dacă constructorul Metroului de Drumul Taberei (M5) va putea reintra în cursa pentru Metroul de Otopeni (M6).

Amintim că 10 candidaţi s-au înscris la licitaţia pentru proiectarea şi execuţia secţiunii 1 Mai – Tokyo a Magistralei 6 de metrou, până la termenul limită din 25 iunie 2019.

Metrorex a publicat pe 15 martie anunţul de licitaţie pentru proiectarea şi execuţia structurii de rezistenţă a secţiunii 1 Mai – Tokyo a Magistralei 6 de metrou. Valoarea contractului este estimată la 1,27 miliarde de lei iar durata acestuia va fi de patru ani.

Contractul pentru secţiunea 1 Mai – Tokyo include lucrări de proiectare şi execuţie staţii şi tuneluri: Galerie la staţia 1 Mai existentă, Pajura, Expoziţiei, Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa, stația şi galeria Tokyo şi Tunel 1 Mai – Tokyo. Criteriul de atribuire va fi cel mai bun raport calitate – preţ, cea mai importantă componentă fiind cea tehnică, cu o pondere de 60%, iar cea financiară va avea o pondere de 40%. 

Magistrala 6 realizează extinderea reţelei actuale de metrou din staţia 1 Mai până la Aeroportul Internaţional ‘Henri Coandă’ Bucureşti. Noul tronson va permite legarea directă între Gara de Nord şi Aeroportul Otopeni, fără transbordarea călătorilor prin schimbarea peroanelor şi a trenurilor.

Linia nouă de metrou va avea un traseu de 14,2 km şi va cuprinde 12 staţii, cu următoarele denumiri: Staţia 1 Mai (existentă), Pajura, Expoziţiei, Piaţa Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Bratianu, Aeroport Otopeni. Pentru pregătirea şi implementarea proiectului a fost semnat un acord de împrumut (martie 2010), între Ministerul Finanţelor Publice şi Agenţia Japoneză de Cooperare Internaţională (JICA), în valoare de 41,87 miliarde Yeni (circa 317 de milioane de euro).