Construirea unui pod la Călăraşi-Silistra trebuie să devină o prioritate pentru România şi Bulgaria

Economica.net
11 03. 2014
podgiurgiuruse_63212100

În planurile de investiţii pentru perioada 2014-2020 ale Bulgariei şi României nu este prevăzută construcţia unui pod în zonă. În acelaşi timp, traficul pe Podul Prieteniei dintre Giurgiu şi Ruse devine din ce în ce mai intens. Terminalele de feribot construite recent la Călăraşi-Silistra şi Giurgiu-Ruse nu funcţionează, trecerea Dunării în zona Călăraşi se face cu bacul şi este periculoasă. Există ideea pentru dublarea podului la Giurgiu-Ruse, dar principala problemă acolo ar fi accesul dinspre partea bulgară deoarece traficul ar trece din nou prin oraşul Ruse, ceea ce are foarte multe dezavantaje.

Soluţia este construirea unui pod la Călăraşi-Silistra, subliniază Gospodinov. Condiţia preliminară ar fi elaborarea unei strategii care va contribui la luarea unei decizii la nivel de stat. Această strategie trebuie să fie elaborată de o echipă mixtă româno-bulgară, în contextul în care ambele ţări au experţi pregătiţi care să elaboreze această strategie. ”Şi acum ar apărea investitori interesaţi de un parteneriat public-privat în vederea construirii podului, dar lipsa de strategie şi de decizie la nivel de stat nu permite negocieri detaliate şi cu atât mai puţin o decizie finală. Eforturile autorităţilor locale din cele două ţări nu dau rezultate din motive uşor de înţeles”, susţine expertul bulgar.

El formulează patru condiţii care trebuie să fie respectate pentru ca proiectul să fie realizat. În primul rând, podul trebuie să fie între România şi Bulgaria şi nu doar pe teritoriul românesc, o condiţie a Uniunii Europene. Apoi, acest pod trebuie să fie proiectat şi construit pe bază de paritate, cu o participare egală a celor două ţări. În al treilea rând, veniturile din taxe ar trebui să fie împărţite în proporţii de 50/50, iar dacă podul ar fi construit de un concesionar, acesta să primească veniturile pe o perioadă limitată. În fine, fiecare dintre cele două state trebuie să suporte cheltuielile pentru construirea infrastructurii de acces spre pod.

Potrivit autorului, podul dintre Călăraşi şi Silistra ar face parte din magistrala Istanbul-Şumen-Chişinău-Odesa-Kiev. Va trebui ca drumurile existente pe teritoriile celor două ţări să fie transformate în autostrăzi, dar acest lucru se poate face şi după construirea podului. ”Nu sunt adevărate afirmaţiile că podul va avea doar o relevanţă locală; amânarea construcţiei lui va fi o greşeală deoarece intensitatea traficului pe podul de la Giurgiu-Ruse creşte şi problemele vor deveni din ce în ce mai grave. De aceea, România şi Bulgaria trebuie să includă construirea unui pod la Călăraşi – Silistra printre priorităţile perioadei de programare financiară 2014-2020, iar dacă acest lucru nu este posibil să înceapă negocieri cu investitori privaţi care să finanţeze lucrările pe baza unui parteneriat public-privat”, mai scrie publicaţia citată.