‘Mi se pare că este o propunere interesantă, dar aş putea să o definesc şi ca o propunere complexă. În general, eu am fost şi sunt promotorul simplităţii, pentru că până la urmă vedeţi cât de complexă este legislaţia fiscală în general. Dacă mai încercăm să introducem şi alte elemente poate că nu ar fi foarte bine. Înţeleg din discursul public că este vorba despre un model cumva american, iar eu vă pot spune că această comparaţie duce la la câteva chestiuni care sunt similare, dar pe de altă parte să nu uităm că şi în sistemul american acum se doreşte o simplificare. Tendinţa la nivel internaţional este de simplitate. De aceea cred că ar fi bine să ne gândim dacă vrem să introducem un sistem atât de complex care va fi greu de administrat, atât de contribuabil, cât şi de autoritatea fiscală. Pe de altă parte, al doilea element important al acestui sistem este faptul că se doreşte renunţarea la impozitul cu reţinere la sursă. Asta înseamnă că înţelegem că avem de-a face cu un contribuabil român educat financiar, astfel încât să fie capabil să-şi pună deoparte banii pentru impozitul pe care va trebuie să-l plătească anul viitor. Personal, cred că este greu să spunem că avem un contribuabil educat financiar, suntem prea tineri ca societate democratică’, a menţionat Mitroi.
În acelaşi context, consultantul fiscal a menţionat că va fi dificil pentru Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) să prelucreze o mulţime de date într-o perioadă scurtă de timp.
‘De asemenea, cred că va fi dificil pentru ANAF să facă aceste prelucrări de date într-o perioadă atât de scurtă de timp. Pe de altă parte, reţinerea la sursă ca mecanism este un mecanism simplu. De exemplu, dacă ai 2.000 de angajaţi tu reţii la sursă şi plăteşti către ANAF. Cum ar fi să trimit 2.000 de angajaţi să-şi plătească singuri taxele şi cumulaţi la nivel naţional, toţi angajaţii? Din calculele pe care le-am făcut, cred că angajatul va plăti mai puţin prin toate acele metode, de tip plafon impozabil. Cât de sustenabil va fi acest sistem, nu ştiu. Acest sistem este complex însă pentru contribuabil şi cere cunoştinţe de fiscalitate şi de aceea, probabil, că se propune ideea consultantului fiscal’, a spus reprezentanta PwC România.
Totodată, din momentul introducerii sistemului de impozitare pe gospodării, vor exista contribuabili care nu îşi vor putea plăti taxele şi impozitele pentru că, la momentul plăţii, nu vor avea fondurile necesare.
‘Declaraţiile fiscale vor fi mult mai complexe pe acest nou sistem propus. Vor fi mai multe câmpuri de completat de către contribuabil. Vreau să fac distincţia şi între consultantul fiscal şi agentul fiscal. Va exista o persoană care ar putea să ajute la completarea de declaraţii şi pe care înţeleg că Ministerul de Finanţe ar plăti-o. Eu cred că este o diferenţă între medicul de familie şi un consultant fiscal repartizat contribuabilului. Bănuiesc că nu va fi un grad de confort din partea contribuabilului persoană fizică să-şi pună pe masă toate informaţiile. Aparent, respectivii consultanţi fiscali ar fi un fel de armată a Ministerului de Finanţe. Este posibil să avem contribuabili care nu îşi vor putea plăti taxele şi impozitele, fie pentru că poate nu ştiu cum, poate că nu are venituri sau fonduri. Aici este marea problemă: un an de zile tu trebuie să-ţi pui deoparte bani ca să poţi să plăteşti sau să ai bani atunci, în preajma datei în care trebuie să-ţi plăteşti taxele’, a explicat Mihaela Mitroi.
În data de 19 aprilie, Ministerul Finanţelor a transmis un draft al proiectului Codului Economic, conform căruia cota unică de impozitare a veniturilor persoanelor fizice ar putea fi înlocuită cu un impozit de 10% pe venitul global al gospodăriilor, venitul impozabil urmând să fie stabilit după ce din suma totală câştigată de membrii unei gospodării vor fi scăzute o serie de cheltuieli şi acordate anumite deduceri.
De asemenea, proiectul menţionează că fiecare gospodărie va beneficia de un punctaj acordat în funcţie de numărul membrilor de familie şi de un plafon neimpozabil. Venitul anual global impozabil se stabileşte după scăderea, din venitul anual, al acestui plafon neimpozabil.
Contribuţia de sănătate plătită, prima de asigurare obligatorie pentru casă şi maşină sau programele educaţionale pentru copii precum before şi after school sau grădiniţe particulare, dar şi abonamente la sala fitness, gimnastică, dans, alte activităţi sportive, etc urmează să fie deduse la calculul venitului impozabil.
Deducerile se acordă anual, în limita plafonului neimpozabil aferent unei luni. În cazul în care plafonul neimpozabil lunar variază, se alege plafonul neimpozabil lunar care are valoarea cea mai mare. Cheltuielile deductibile care se pot deduce sunt cele efectuate de către oricare dintre membrii gospodăriei, pentru aceştia sau pentru alţi membrii ai gospodăriei, justificate cu documente.
Impozitul anual global datorat pe gospodărie se stabileşte prin aplicarea următoarelor cote de impunere asupra venitului anual global ajustat pe gospodărie, respectiv asupra venitul net anual global impozabil, respectiv 0% pentru un venit global ajustat negativ şi 10% pentru un venitul net anual global impozabil pozitiv.
Pe de altă parte, plătitorii de venituri din salarii vor depune numai Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate pentru fiecare beneficiar de venit. De asemenea, aceştia trebuie să transmită/elibereze fiecărui beneficiar de venit un document care să cuprindă venitul net realizat în cursul anului, până în ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul anterior.