Consultanţii de la JLL aşteaptă cel puţin două mari tranzacţii pe piaţa imobiliară până la sfârşitul anului
„Este foarte greu de estimat, având în vedere că mai este încă un semestru de parcurs. Ce putem spune este că în primul semestru au fost semnate doar 5 tranzacții de peste 10 milioane de euro. Există în lucru mai multe tranzacții de dimensiuni mari, cu toate acestea vedem că în ultima vreme în multe cazuri perioadă de negociere și due diligence se prelungește dincolo de așteptări, ceea ce ar putea însemna că o parte din acestea se vor concretiza anul viitor”, spune Andrei Văcaru, Head of Capital Markets JLL România.
Pe piață însă au apărut și modificări de comportament. Potrivit oficialilor JLL, vânzătorii au așteptări de preț în creștere, ceea ce mărește ecartul între aceștia și cumpărători. De asemenea, continuă trendul pe care l-am observat în ultima perioadă că investitorii să realizeze procese de due diligence extrem de amănunțite înainte de a realiză achiziția.
Cel puțin două mari tranzacții până la sfârșitul anului
„Până la sfârșitul acestui trimestru vom mai închide cel mai probabil încă două tranzacții mari, iar pentru tot anul, din motivele enunțate mai sus este greu de estimat câte se vor mai concluziona”, susține Văcaru.
Pe de altă parte cererea din piața imobilliară comercială (birouri, retail logistic) rămâne echilibrată, dar se poate deregla oricând, o oarecare volatilitate e oricând un risc pe piața imobiliară, extrem de sensibilă la stimuli precum o criză financiară.
„În primul semestru din an au fost livrați în București aproape 180.000 mp în clădiri noi de birouri. Cererea totală de spații de birouri (exprimată prin tranzacții efectuate) în aceeași perioadă a fost de aproape 220.000 mp. Prin urmare, putem aprecia că raportul dintre cere și ofertă este relativ echilibrat la momentul de față. Însă, acest echilibru se poate schimbă destul de rapid”, susține Alexandru David, Research Analyst JLL România.
Consultantul imobiliar a intermediat, printre altele și cea mai mare tranzacție de închiriere din primul semestru al lui 2019, care a avut în centru parcul de birouri West Gate Business Park, dezvoltat de Genesis Development, companie deținută de omul de afaceri român Liviu Tudor și Ericsson, care a închiriat 16.000 mp.
O altă închiriere importantă e prelungirea contractului de închiriere din eMag și Swan Office Park, proiect de birouri care a fost preluat în 2016 de Smartown Investments pentru 30,3 milioane de euro. eMag și-a extins contractul de închiriere pentru 15.150 mp în proiectul de birouri din nordul Bucureștiului, iar zilele trecute, Vastint, dezvoltatorul Business Garden Bucharest, a închiriat 14.000 mp către BCR în parcul de birouri.
Jucătorii din piața imobiliară rămân, prin urmare, de un optimism moderat, deși lucrurile nu sunt grozave când vine vorba de valoarea și numărul tranzacțiilor imobiliare, fundamentele pieței sunt destul de solide și există puține semne de supraîncălzire.
„Se păstrează optimismul rezervat, numărul tranzacțiilor este în creștere, numărul investorilor este în creștere, iar tipul acestora se diversifică, și există o ușoară presiune asupra creșterii prețurilor. Cu toate acestea, fundamentele sunt încă conservatoare și nu vedem un pericol de supraîncălzire a pieței”, conchide Andrei Văcaru.