Medicii ar putea oferi consultaţii la distanţă până la 1 aprilie 2021 – proiect de HG

Medicii de familie ar putea acorda pacienţilor lor consultaţii la distanţă, fără prezentarea cardului naţional de sănătate, până la sfârşitul lunii martie 2021, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, pus joi în dezbatere publică. 
Cristina Şomănescu - joi, 10 dec. 2020, 12:31
Medicii ar putea oferi consultaţii la distanţă până la 1 aprilie 2021 - proiect de HG

CNAS a lansat în dezbatere publică un proiect de act normativ care reglementează condiţiile în care puteţi beneficia de servicii medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate până la 31 martie 2021.

  • Este vorba despre proiectul de Hotărâre privind prelungirea termenului de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contactului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018 – 2019, precum și pentru prorogarea unor termene și completarea Anexei nr.2 la hotarâre.

Reguli propuse până la 31 martie 2021, prin proiectul de HG antemenţionat, consultat de Economica.net:

Consultaţiile medicale la distanţă din asistenţa medicală primară şi ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice, inclusiv pentru specialitatea medicină fizică şi de reabilitare, se acordă şi se validează fără card de sănătate sau documente care îl înlocuiesc.

Consultaţiile la distanţă sunt considerate consultaţii acordate în regim off-line şi se supun reglementărilor aplicabile acestora.

Consultaţiile la distanţă din ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice, inclusiv pentru specialitatea clinică medicină fizică şi de reabilitare, precum şi cele de îngrijiri paliative în ambulatoriu se acordă fără prezentarea biletului de trimitere.

Numărul de consultaţii acordate în asistenţa medicală primară şi în ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice este de maximum opt consultaţii pe oră per medic, cu posibilitatea acordării de către medicul de familie a două consultaţii pe lună per pacient cu boli cronice.

Consultaţiile medicale prevăzute în pachetul de servicii de bază, respectiv în pachetul minimal de servicii medicale, pot fi oferite şi la distanţă, atât de medicii de familie, cât şi de medicii de specialitate din ambulatoriul clinic, inclusiv medicină fizică şi de reabilitare, şi pot fi realizate prin orice mijloace de comunicare, cu încadrarea în numărul maxim de opt consultaţii pe oră.

Pacienţii simptomatici, care au simptome sugestive pentru Covid-19, beneficiază de consultaţii, inclusiv consultaţii la distanţă, care pot fi realizate prin orice mijloace de comunicare. Consultaţiile pot fi acordate de medicii de familie şi de medicii de specialitate din ambulatoriul clinic, cu încadrarea în numărul maxim de opt consultaţii pe oră.

Medicul de familie şi medicul de specialitate din ambulatoriul clinic, inclusiv medicul de medicină fizică şi de reabilitare, vor consemna consultaţiile medicale la distanţă în registrul de consultaţii şi în fişa pacientului, după caz, cu indicarea mijlocului de comunicare utilizat şi a intervalului orar în care acestea au fost efectuate, şi vor emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical. Documentele vor fi transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronică.

Serviciile de sănătate conexe actului medical, furnizate de psiholog şi logoped, prevăzute în pachetul de servicii de bază din asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice, pot fi acordate şi la distanţă, prin mijloace de comunicare la distanţă.

Atenţie! Informaţiile prezentate de Economica.net mai sus fac parte dintr-un proiect de act normativ. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să fie adoptat de Guvern şi publicat în Monitorul Oficial.

UPDATE 18 decembrie

Actul normativ a intrat în vigoare vineri, 18 decembrie, odată cu publicarea sa în Monitorul Oficial nr. 1259.

Hotărârea de Guvern nr. 1102 din 2020 poate fi consultată integral la acest link. 

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...