Consumatorii germani vor să primească de la Volkswagen compensaţii sub formă de vouchere
‘Grupul auto trebuie să-şi asume responsabilităţile. Acordarea de vouchere în Germania ar fi minimul pentru a-i despăgubi pe consumatorii afectaţi’, a declarat preşedintele VZBZ, Klaus Muller, într-un interviu acordat luni cotidianului Rheinische Post.
Aceste declaraţii vin după ce, în ultimele zile, un site de specialitate a informat că Volkswagen vrea să propună fiecărui automobilist american, al cărui vehicul este echipat cu softul care falsifică rezultatele testelor de poluare, un voucher de 1.250 de dolari (1.160 de euro). O parte din această sumă va putea fi utilizată numai la concesionarii Volkswagen pentru achiziţionarea unui nou autoturism sau a unor accesorii, iar restul va putea fi cheltuit în altă parte, informează site-ul ”The Truth About Cars”.
Compania Volkswagen a confirmat că pregăteşte o acţiune comercială pentru SUA şi Canada, iar detaliile vor fi dezvăluite săptămâna viitoare. Grupul pregăteşte ‘măsuri diferite pentru fiecare piaţă’ şi îşi coordonează acţiunile cu autorităţile competente, a precizat un purtător de cuvânt de la Volkswagen pentru AFP.
Cel mai mare producător auto european face deja obiectul unor investigaţii în mai multe ţări după ce, în luna septembrie, a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Săptămâna trecută, scandalul de la Volkswagen a luat o nouă turnură, după ce constructorul auto a recunoscut că a subestimat consumul de combustibil şi nivelul emisiilor de dioxid de carbon pentru aproximativ 800.000 de maşini, mărcile VW, Seat, Skoda şi Audi, vândute în Europa. De asemenea, Volkswagen a admis că a găsit pentru prima dată indicii privind modificarea nivelului emisiilor şi la vehiculele echipate cu motoare pe benzină, extinzând un scandal care până acum se concentra pe motoarele diesel.
Costurile totale cu care se confruntă VW din cauza scandalului emisiilor sunt estimate undeva între 30 şi 65 de miliarde de euro, iar analiştii avertizează că grupul ar putea fi nevoit să vândă unele operaţiuni.