Consumatorii români vor plăti ajutoarele de stat care vor fi date pentru reactoarele 3 şi 4 – Terra Mileniul III

Consumatorii români de energie vor fi cei care vor suporta din buzunarele proprii ajutoarele de stat pe care le promite Guvernul pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, a declarat, marţi, Lavinia Andrei, preşedintele organizaţiei nonguvernamentale de mediu Terra Mileniul III, într-o conferinţă de presă.
Economica.net - mar, 31 mai 2016, 10:44
Consumatorii români vor plăti ajutoarele de stat care vor fi date pentru reactoarele 3 şi 4 - Terra Mileniul III

‘Din informaţiile noastre, compania chineză care va construi reactoarele a cerut garanţii de stat pentru o rată internă de rentabilitate de 15%. Proiectul reactoarelor 3 şi 4 a fost evaluat la 6,5 miliarde de euro în condiţiile unei rate interne de rentabilitate de 11,3%, deci preţul final va fi mult mai mare’, a spus Lavinia Andrei.

Declaraţia ei vine în contextul în care, săptămâna trecută, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat raportul ministrului Energiei, Victor Vlad Grigorescu, cu privire la proiectul unităţilor 3 şi 4 de la Centrala Cernavodă, stabilind că este o investiţie prioritară pentru România.

Totodată, Daniela Lulache, CEO al Nuclearelectrica, a declarat, joi, 26 mai, că Guvernul român a aprobat şi a trimis o scrisoare companiei chineze prin care îi confirmă acesteia că proiectul poate fi realizat doar cu ajutorul statului român, prin urmare va primi ajutoare de stat precum contractele pentru diferenţă, care sunt practic un mecanism prin care statul asigură preluarea energiei la un preţ care să acopere investiţia şi costurile de producţie.

‘Toate aceste ajutoare de stat vor fi decontate de către consumatorii din România, de către cetăţeni, din buzunarul nostru. Noi cu pierderile şi investitorul cu profitul’, a mai spus preşedintele Terra Mileniul III.

Ea a acuzat şi lipsa de informaţii publice din acest sector, precizând că nu a găsit nicăieri scrisoarea la care a făcut referire şeful Nuclearelectrica şi nici motivarea pentru care a fost aprobat acest document în Guvern.

‘Strategia energetică a României este încă în construcţie, dar noi, alături de alte organizaţii de mediu, nu am fost acreditaţi să participăm la consultări. Vom trimite punctul nostru de vedere ministerului în cadrul sesiunii de consultare publică ce are loc acum, după publicarea primelor rapoarte’, a mai spus Lavinia Andrei.

Luni, Forumul Atomic Român ROMATOM a transmis un comunicat de presă potrivit căruia proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă va duce la crearea a aproximativ 16.000 de locuri de muncă în industria naţională, însă preşedintele Terra Mileniul III susţine că nu există niciun studiu care să ducă la această concluzie.

La rândul său, Patricia Lorents, expert în cadrul ONG-ului austriac Friends of the Earth, prezentă la conferinţa de la Bucureşti, a arătat că trendul în industria nucleară după anii 2000 este de dezafectare a reactoarelor, nu de construcţie a unora noi.

‘După boom-ul din anii 1970-1990, acum numărul reactoarelor care se închid este mai mare decât al celor care se construiesc, deci este clar că declinul sectorului este de neoprit. Spre exemplu, anul trecut, din cele 10 reactoare care erau în construcţie la nivel mondial, opt erau în China’, a precizat Lorents.

Totodată, ea a amintit că, în 2014, Comisia Europeană a aprobat pentru domeniul nuclear din Marea Britanie ajutoare de stat sub forma unor contracte de diferenţă care asigură energiei nucleare, timp de 35 de ani, un preţ garantat de stat de 96 de euro pe MWh, în condiţiile în care, în piaţă, preţul electricităţii este de 30 de euro pe MWh şi este estimat să scadă la 20 de euro până în 2020.

‘Acelaşi lucru se doreşte şi în România. Aceste cifre arată cât de scumpă este energia nucleară şi faptul că nu este o tehnologie care să fie viabilă din punctul de vedere al pieţei’, a susţinut Patricia Lorents.

De asemenea, întrebată care ar fi, în opinia sa, cele mai bune tehnologii pentru producţia de energie ieftină şi nepoluantă, Lavinia Andrei a indicat proiectele mici de producţie a energiei, pe care consumatorii casnici le pot monta la ei acasă.

‘Din păcate, România a transpus foarte proiect directiva privind utilizarea energiei regenerabile. S-a dorit să beneficieze de schema de sprijin doar companiile mari, iar micii producători au fost scoşi din joc. Nu pot instala o tehnologie de producţie a energiei regenerabile acasă, pentru că nu pot face faţă multitudinii de acte, în timp ce în alte ţări te racordează imediat. Astfel că şi noi, consumatorii casnici, am putea deveni din consumatori, producători şi am putea beneficia de schema de sprijin’, a continuat Lavinia Andrei.

Guvernul a aprobat la începutul acestui an o scrisoare-suport prin care certifică faptul că proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă este unul strategic prioritar pentru România şi care poate fi implementat doar cu sprijinul statului, a declarat, joi, 26 mai, Daniela Lulache, CEO al Nuclearelectrica, în cadrul unei conferinţe pe tema programului nuclear al României.

‘Avem o procedură de negociere în plină desfăşurare cu partenerul chinez. Pot să vă jur că sunt în plină desfăşurare. Jumătate din timpul nostru fizic este alocat acestui proiect. Suntem implicaţi într-o comisie de negociere, iar în această comisie de negociere sunt şi reprezentanţi ai statului. Negociem zi de zi şi avansăm în acest proiect, în care suntem într-o ultimă etapă’, a precizat Lulache.

Ea a arătat că scrisoarea conţine inclusiv schemele de sprijin care pot fi acordate acestui proiect.

‘Guvernul a emis o scrisoare-suport, ca parte din acest întreg mecanism şi care în principiu spune următoarele: România este conştientă că acest proiect se poate dezvolta doar cu implicarea şi sprijinul statului român, statul român consideră acest proiect un proiect strategic prioritar şi descrie o serie de mecanisme de sprijin pe care să le analizeze şi să le acorde pentru dezvoltarea proiectului. Parte din aceste mecanisme de sprijin sunt implementarea mecanismului contractelor pentru diferenţă, o serie de facilităţi fiscale eventual, garanţii de stat pentru finanţarea proiectului’, a precizat oficialul Nuclearelectrica.

Lulache a mai spus că o parte din aceste mecanisme de sprijin reprezintă ajutoare de stat şi vor trebui aprobate de către Comisia Europeană.

‘Evident, toate aceste mecanisme vor fi asigurate în anumite condiţii. De exemplu, pentru implementarea mecanismului contractelor pentru diferenţă, suntem conştienţi că va trebui să trecem printr-un proces de negociere şi analiză cu Comisia Europeană şi că trebuie ca acest mecanism să facă faţă mai multor teste, inclusiv celor a ajutoarelor de stat. Şi atunci, acordarea acestora este condiţionată de parcurgerea cu succes a acestor etape’, a adăugat Lulache.

Lulache a mai spus că Energonuclear, compania de proiect care a gestionat până acum proiectul reactoarelor 3 şi 4, va fuziona cu noua companie de proiect.

Pe 9 noiembrie 2015, reprezentanţii Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power Corporation au semnat Memorandumul de Înţelegere privind dezvoltarea, construcţia, operarea şi dezafectarea unităţilor 3 şi 4 ale centralei nuclearo-electrice Cernavodă.

Te-ar mai putea interesa și
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar companiile care solicită totuși în instanță să se supende executarea,......
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea ...
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că la consultările la Cotroceni i-a comunicat preşedintelui Klaus Iohannis ...