Consumul de carburanţi creşte, rafinăriile româneşti duduie, dar România devine tot mai dependentă de petrolul din import

Consumul de carburant auto a crescut semnificativ anul trecut, ca urmare a creşterii economice, iar rafinăriile au avut nevoie de mai mult petrol pentru a alimenta piaţa. Şi, cum petrolul românesc este din ce în ce mai puţin, importurile au crescut.
Mihai Nicuţ - joi, 22 feb. 2018, 22:04
Consumul de carburanţi creşte, rafinăriile româneşti duduie, dar România devine tot mai dependentă de petrolul din import

Cererea de carburanţi s-a majorat semnificativ anul trecut, cu 6,7%, ca urmare a creşterii economice a României şi suplimentării parcului auto al ţării cu 630.000 de maşini, potrivit estimărilor prezentate de Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom, cel mai mare jucător de pe piaţa carburanţilor. Tot ea a spus că, anul trecut, în România s-au deschis 44 de noi staţii de distribuţie a carburanţilor.

În aceste condiţii, vânzările de carburanţi ale principalilor jucători de pe piaţă au crescut semnificativ. OMV Petrom, care operează lanţurile Petrom şi OMV a raportat o creştere a vânzărilor de carburanţi retail (prin staţii), de 6,9% faţă de anul trecut. De asemenea, Rompetrol, al doilea jucător de pe piaţa, a anunţat, la rândul său o creştere de 13% a vânzărilor totale (whoesale şi retail), de la 1,88 milioane de tone, în 2016, la aproape 2,13 milioane de tone, anul trecut. Lukoil, numărul trei de pe piaţă, nu a anunţat rezultatele, iar Mol, ultimul dintre marii jucători, a spus că în România vânzările sale de motorină prin reţeaua de benzinării au crescut cu 10%, iar cele de benzină au rămas relativ constante.

România mai are trei rafinării mari, iar cele mai mari două dintre ele şi-au prezentat rezultatele operaţionale şi financiare. Sectorul de rafinare a crescut, alimentând cererea tot mai mare de carburanţi de pe piaţa internă, alături de exporturi. Petromidia, cea mai mare rafinărie a ţării, deţinută de grupul Rompetrol-KMGI, a procesat anul trecut, 5,66 milioane de tone de petrol, cea mai mare cantitate din istoria ei, cu 5% peste nivelul anului 2016,ceea ce a condus la producţii istprice de benzină, motorină şi GPL, pe fondul unui grad de disponibilitate operaţională de 93%.
Petrobrazi, a doua rafinărie din ţară, deţinută de OMV Petrom, a raportat la rândul ei o creştere de cantităţilor de petrol procesate de 6%, până la 4,48 milioane de tone anul trecut, în condiţiile în care rata de utilizare a rafinăriei a crescut de la 89% în 2016 la 93% anul trecut. Petrotel Ploieşti, a treia rafinărie mare din România, deţinută de compania rusă Lukoil, nu şi-a prezentat rezultatele.

România este producător de petrol, dar cantităţile extrase, oricum din ce în ce mai mici pe fondul depletării zăcămintelor din care se extrage ţiţei şi de 100 de ani, nu ajung nici măcar pentru a asigura necesarul Petrobrazi, rafinăria deţinută de OMV Petrom, singurul producător de ăpetrol din România. Potrivit companiei, producţia totală de hidrocarburi a scăzut anul trecut cu 4%,şi până şi Petrom a fost obligată să importe petrol, din ce în ce mai mult. Dacă în 2016, valoric, importurile de petrol făcute prin divizia de trading a grupului OMV (OMV Supply and Trading Limited) au fost de doar 309 milioane de lei, în 2017 acestea au ajuns la 1,06 miliarde de lei.

Petromidia importă la rândul său aproape tot petrolul pe care îl rafinează de la compania-mamă din Kazahstan, Kaz Munai Gas, iar Petrotel aduce petrolul din Rusia.

Ca atare, potrivit institutului naţional pentru Statistică, importurile de ţiţei au crescut anul trecut cu 3% faţă de 2016, până la 7,75 milioane de tone echivalent petrol, în condiţiile în care, potrivit aceleiaşi surse, producţia de petrol a scăzut cu 4,4%, până la 3, 42 milioane de tone echivalent petrol.

Creşterea dependenţei de importuri nu poate fi evitată pe termen mediu şi lung decât prin încurajarea activităţii de explorare şi producţie, respectiv prin creşterea eficienţei în consumul de carburanţi petrolieri, se menţionează ultima strategie energetică a României.

Cu două zile în urmă, Mariana Gheorghe spunea că rezervele de petrol mai ajung pentru doar zece ani, dar Petrom investeşte pentru a găsi noi rezerve şi a scoate cât mai mai mult, folosind noi tehnologii,din zăcămintele actuale.
Aşa cum după privatizare spuneam că avem rezerve pentru 10 ani, adică acum 14 ani, acum spunem că avem rezerve pentru alţi zece ani şi resurse pe care putem să le capitalizăm, să le convertim în rezerve. Aceasta este natura business-ului nostru. Continuăm investiţiile, de aceea pentru noi important este să avem capacitatea de a investi, astfel încât să avem perspectiva unei activităţi şi a unei dezvoltări sustenabile pe un termen lung. Aceste eforturi sunt reflectate în peste 13 miliarde euro pe care le-am investit în ultimii 12 ani”, a declarat miercuri Mariana Gheorghe, directorul general al grupului Petrom, la ultima sa conferinţă de presă în această funcţie.

Ea spune că România oferă în continuare potential, şi a spus că, în urma investiţiilor, declinul producţiei este mai mic decât declinul natural. Astfel, la o rată de declin de 10%, în 2017, producţia a scăzut cu doar 4%. Programele de redezvoltare a zăcămintelor existente au contribuit cu 21% la producţia Petrom, iar contribuţia noilor sonde săpate anul trecut de 8,3%.

Pentru acest an, compania îşi propune să investească 3,7 miliarde de lei, mare parte tot în zona de explorare şi producţie.

Te-ar mai putea interesa și
Poliția a ieșit masiv pe străzi. Zeci de mii de agenți sunt în misiune în fiecare zi de Sărbători. Recomandări pentru populație și firme
Poliția a ieșit masiv pe străzi. Zeci de mii de agenți sunt în misiune în fiecare zi de Sărbători. Recomandări pentru ...
Aproape 23.000 de lucători ai Ministerului de Interne sunt pe străzi în fiecare zi de Sărbători. Autoritățile anunță și o serie de recomandări pentru populație și operatorii comerciali......
DGAF a confiscat 2,39 kg de aur cu o valoare de peste 745.000 de lei
DGAF a confiscat 2,39 kg de aur cu o valoare de peste 745.000 de lei
Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au confiscat 2,39 kilograme de aur, cu o valoare de piaţă estimată ...
Departamentul de Stat american a închis biroul specializat care contracara dezinformarea venită din partea rivalilor SUA
Departamentul de Stat american a închis biroul specializat care contracara dezinformarea venită din partea rivalilor SUA
Departamentul de Stat american a anunţat marţi că biroul său specializat în dezinformarea străină, foarte criticat ...
România exportă masiv energie electrică în ziua de Crăciun, pe fondul vântului puternic
România exportă masiv energie electrică în ziua de Crăciun, pe fondul vântului puternic
Pe fondul unui consum redus, specific unei zile de sărbătoare, și al vântului bun pentru turbinele eoliene, România ...