Consumul de energie electrică a crescut ușor în primul trimestru, termocentralele au fost prima sursă de generare, România a rămas exportator net

Consumul național de energie electrică a crescut cu 2% în primul trimestru, iar producția cu 1%, cu cele mai mari scăderi pe componentele hidro și regenerabil. România a rămas însă exportator net de energie electrică, cu 1 TWh pe plus.
Mihai Nicuţ - mar, 14 mai 2024, 11:17
Consumul de energie electrică a crescut ușor în primul trimestru, termocentralele au fost prima sursă de generare, România a rămas exportator net

“Analizând evoluția componentelor balanței energetice, în perioada ianuarie – martie 2024 comparativ cu aceeași perioadă din anul 2023, se observă o creștere cu un procent de 2% a consumului intern net și o scădere cu 1% a producției nete de energie”, arată operatorul de transport și sistem Transelectrica în raportul pe primul trimestru al acestui an.

Iată cum a evoluat consumul în fiecare lună, potrivit Transelectrica:

În luna ianuarie 2024 consumul de energie electrică la nivelul SEN a înregistrat o creștere de aproximativ 5%, celelalte două luni înregistrând scăderi ale acestuia, februarie (aprox 0,38%) și respectiv martie (aprox 1,55%).

Creșterea consumului înregistrat în luna ianuarie 2024 a fost influențată în mare parte de temperatura medie lunară, care a înregistrat valoarea de -0,19°C, comparativ cu ianuarie 2023, când s-au înregistrat +3,2°C.

Lunile februarie și martie au înregistrat temperaturi mai mari decât în anul anterior, ceea ce a condus la o reducere a consumului.

Evoluția consumului în luna ianuarie a fost afectată și de scăderea numărului de ore de radiație solară, ceea ce a condus la scăderea producței generate de prosumatori.

Menționăm faptul că la data de 31 ianuarie 2024, puterea instalată la prosumatori era de 1.502 MW.

Un alt element care a condus la reducerea consumului național de energie electrică, îl reprezintă intrarea în vigoare a Regulamentului (UE) 2022/1854 din 6 octombrie 2022 privind o intervenție de urgență pentru abordarea problemei prețurilor ridicate la energie.

După cum se poate vedea în graficul alăturat, consumul național net a fost de 13,7 TWh, iar producția națională de 14,7 TWh, în primele trei luni ale anului 2024. Exporturile de energie electrică au fost de 2,5 TWh, în ușoară creștere față de cel din primul trimestru al anului precedent, dar importurile au crescut cu 50%, la 1,5 TWhm față de primele trei luni ale anului 2023.

În aceste condiții, România a rămas exportator net de energie electrică, cu un sold pozitiv de 1 TWh ]n primele trei luni, mai redus decât cel de 1,4 TWh înregistrat în primele trei luni din 2023.

În ceea ce privește sursele de generare, așa cum era de așteptat în condiții de sezon rece, centralele termo au asigurat cea mai mare parte a producției, 33% din total, dar este de mențional o creștere a cantității de energie produsă din aceste surse cu 4% față de aceeași perioadă a anului trecut, până la 4,9 TWh.

Centrala nucleară a produs aproape la fel, 2,8 TWh (19% din total), hidrocentralele mai puțin cu 4% adică 4,4 TWh (31% din total), iar regenerabilele cu 6% mai puțin, adică 2,6 TWh sau 19% din total.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...