Consumul de gaze al României se apropie azi de pragul de 50 de milioane de metri cubi. Importăm gaze și din sud și din vest
Producția națională de gaze este astăzi de 24 de milioane de metri cubi, iar din depozitele subterane se mai extrag alte 20,5 milioane, potrivit datelor Transgaz. Nu se exportă nimic, ba, dimpotrivă, se importă gaze: din rețeaua bulgară 3,8 milioane de metri cubi, și din cea ungară mult mai puțin, 0,4 milioane de metri cubi. Totuși, ar mai fi puțin loc de creștere pentru producția internă curentă (cam 2 milioane mc/zi), și se poate extrage mai mult din depozote – la începutul perioadei s-a vorbit despre o creștere a ritmului zilnic de extracție de până la 30 de milioane mc/zi.
Iată graficul Transgaz de azi:
Importurile nu survin ca urmare a unei diferențe foarte mari de preț astfel încât furnizorii români să prefere să cumpere gaze spot pentru consumul clienților lor – la noi prețul spot de la BRM este azi de circa 190 de lei, în timp ce cotația spot la hubul vienez (CEGH) este de 38,2 euro, adică tot aproximativ 190 de lei (s-ar mai plăti taxe de transport). Deci, cel mai probabil importurile sunt în urma unor contracte pe termen mai lung stabilite dinainte.
Așadar, situația de azi, de exemplu, când nu este totuși foarte frig, infirmă estimările autoritățăților de la București că, în cazul uneei ierni normale, țara ar putea să-și folosească exclusiv gazele naturale din producția națională și din depozite fără a fi nevoie de importuri. Este adevărat că, cel mai probabil acum importurile au un caracter pur comercial (nu se importă pentru că este o lipsă, din ce se vede), și că extracția din depozite ar putea fi substanțial majorată, dar abia am depășit prima decadă a lunii decembrie.