Consumul gospodăriilor din UE a înregistrat cel mai sever declin din ultimii 20 de ani

În trimestrul doi din 2020, când statele membre UE au continuat să implementeze măsuri de izolare pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus, consumul real pe cap de locuitor al gospodăriilor din UE a scăzut cu 12,3%, după un declin de 3,2% în precedentele trei luni, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Economica.net - joi, 29 oct. 2020, 14:26
Consumul gospodăriilor din UE a înregistrat cel mai sever declin din ultimii 20 de ani

Este cel mai sever recul de când Eurostat a început publicarea acestor date, în 1999.

În zona euro, consumul real per capita al gospodăriilor a scăzut cu 10,7% în trimestrul doi din 2020, după un declin de 3,3% în precedentele trei luni, de asemenea cel mai sever recul de când Eurostat a început publicarea acestor date, în 1999.

În UE, venitul real al gospodăriilor per capita a scăzut cu 4,8% în perioada aprilie-iunie 2020, după un avans de 0,5% în primul trimestru din 2020.

Venitul real al gospodăriilor per capita în zona euro a scăzut în trimestrul doi din 2020 cu 3,2%, după o creştere de 0,5% în precedentele trei luni.

În trimestrul doi din 2020, venitul brut disponibil al gospodăriilor a scăzut cu 3,3% în zona euro şi cu 5,6% în UE. În ambele cazuri, principalul motiva fost scăderea semnificativă a salariilor.

De asemenea, rata de economisire în perioada aprilie-iunie 2020 a crescut cu opt puncte procentuale (pp) în zona euro şi cu 8,3 puncte procentuale în UE, faţă de primul trimestru din 2020, în urma scăderii semnificative a cheltuielilor aferente consumului individual.

Rata de economisire a crescut în perioada aprilie-iunie 2020 în toate statele membre pentru care sunt disponibile datele, cu excepţia Suediei (minus 3,2 pp). Cel mai semnificativ avans s-a înregistrat în Irlanda (18,1 pp), Spania (12,3 pp), Portugalia (9,6 pp), iar cel mai redus în Italia (3,7 pp) şi Cehia (5,3 pp).

În trimestrul doi din 2020, rata de investiţii a gospodăriilor a scăzut cu 0,9 puncte procentuale în zona euro şi cu 0,7 puncte procentuale în UE. Opt state membre au înregistrat o scădere a ratei de investiţii, cel mai semnificativ declin fiind în Irlanda (minus 3,1 pp), Franţa (minus 1,3 pp) şi Italia (minus 1,1 pp). În schimb, rata de investiţii a crescut în Finlanda, Suedia şi Portugalia, şi a rămas stabilă în Danemarca.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...