Consumul în România este în scădere. Cum reacţionează retailerii

Marii retaileri reacţionează tot mai agresiv la comportamentul consumatorului român, care cumpără din ce în ce mai puţin. Campaniile de marketing sunt tot mai ingenioase, mai numeroase şi mai avantajoase pentru clienţi.
Economica.net - Dum, 10 feb. 2013, 16:50
Consumul în România este în scădere. Cum reacţionează retailerii

În decembrie, luna cadourilor, românii, ca şi ceilalţi europeni ,au consumat mai puţin decât cu un an în urmă, scăderile fiind semnificative în cursul anului tercut şi de la o lună la alta.

Consumul în cădere liberă

Spre exemplu, în decembrie în România s-a resimţit cel mai mare declin în ceea ce priveşte consumul, scăderea raportată de Eurostat (Institutul de Statistică al UE) faţă de noiembrie fiind de 3,2%. Spre comparaţie, în Spania consumul a scăzut cu 2,2%, în Slovenia cu 2,1%, în timp ce polonezii au cumpărat cu 2,2% mai mult, iar estonienii cu 1,9%. Ca medie, în decembrie 2012 faţă de luna noiembrie a aceluiaşi an consumul la nivelul UE s-a diminuat cu 0,6%, cel mai semnificativ declin înregistrându-se pe segmentul produselor nealimentare (0,7%). Dacă facem comparaţie cu decembrie 2011, consumul din România s-a micşorat cu 3,3%, faţă de de minus 2% în UE.

În acest context nu este surprinzătoare reacţia marilor retaileri care se întrec în a pune în practică cele mai sofisticate campanii de marketing pentru a atrage clienţi. 

Plătim de x ori diferenţa

Încă de la sfârşitul anilor 90 de când concurenţa pe piaţa supermarketurilor şi hipermarketurilor a început să genereze efecte, mesajul principal transmis de companiile de profil a fost, sub diferite forme ” la noi găsiţi cele mai bune preţuri”. Ulterior, unii dintre marii actori din piaţă au simţit nevoia să şi demonstrezue acest lucru, apărut campaniile de genul „noi plătim de x ori diferenţa” ce s-au pus în practică cu succes şi în cazul retailerilor de produse electrice şi electrocasnice. Acum, dacă aveţi răbdare să umblaţi prin mai multe magazine pentru a compara preţurile, puteţi obţine ceva bani de la Carrefour, care achită de 10 ori diferenţa celor care găsesc la un concurent direct acelaşi produs la un preţ mai bun.

Cumperi mai mult, plăteşti mai puţin

Aceasta este una dintre strategiile foarte des întâlnite şi în cazul producătorilor care oferă o cantitate mai mare dintr-un produs fără să modifice preţul. În cazul retailerilor, acest tip de campanie se rezuma la oferirea mai multor produse de acelaşi tip, dintre care unul este gratuit sau la un preţ mai mic decât dacă ar fi cumpărat în afara promoţiei. 

Produse cadou

Tot pe ideea că primeşti mai mult, retailerii împreună cu producătorii încearcă să îşi convingă clienţii apelând la promoţii de tipul cumperi un anumit produs şi primeşti ceva cadou.  

Doar azi ai preţul cel mai bun

În ultimul timp, pentru a impulsiona vânzările, retailerii vor să creeze consumatorilor senzaţia de urgenţă. De aceea, tot mai des în marile lanţuri de magazine apar promoţii de genul ” x% reducere la un anumit produs doar astăzi”.

Cardurile de fidelitate

Dacă celelate tipuri de promoţii se regăsesc în mai toate lanţurile de magazine, cardurile de fidelitate, care implică însă un efort logistic mai mare din partea retailerului, sunt prezente în ceva mai puţine magazine. Compania care a introdus acest tip de carduri, pe care cumpărătorii acumulează puncte pentru a beneficia de reduceri ulterioare, este Cora. Acum, găsim un sistem de fidelitate similar şi la Profi unde clienţii acumulează pe un card câte 5 „bănuţ” la achiziţionarea de produse în valoare de 30 de lei. De card pot beneficia de clienţii Penny Market, în cazul acestui retailer posesorii de card primind discounturi pe loc.

Reduceri noaptea

Pentru a scăpa de stocurile de legume şi fructe acumulate pe parcursul zilei, unii retaileri, cum este Kaufland, oferă rduceri substanţiale clienţilor care îşi fac cumpărăturile spre finalul programului afişat de magazin sau chiar prelungesc perioada de funcţionare a unităţii pentru a putea derula o astfel de campanie. Acest tip de oferte sunt însă punctuale.

Reduceri pe o perioadă limitată de timp

De departe cea mai întâlnită formă de a atrage clienţi este alegerea unui număr de produse la care se aplică un anumit discount pe o perioadă limitată de timp (cel mai adesea o săptămână) şi publicarea acestor oferte în pliante pe care retailerii le distribuie în proximitatea magazinelor lor şi pe internet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Te-ar mai putea interesa și
Partidul Conservator din Marea Britanie are un nou șef. Deputata Kemi Badenoch a fost aleasă sămbătâ în locul lui Rishi Sunak
Partidul Conservator din Marea Britanie are un nou șef. Deputata Kemi Badenoch a fost aleasă sămbătâ în locul lui Rishi ...
Deputata Kemi Badenoch a fost aleasă sâmbătă lidera Partidului Conservator din Marea Britanie. Badenoch, care a deţinut în trecut funcţia de secretar pentru afaceri, a fost declarată......
Update: Reacția lui Grindeanu. Explozie pe șantierul autostrăzii A7, în județul Prahova. O persoană a murit
Update: Reacția lui Grindeanu. Explozie pe șantierul autostrăzii A7, în județul Prahova. O persoană a murit
Update: Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a reacționat pe pagina sa de Facebook cu privire la incidentul de pe unul ...
Programul de guvernare PNL. Ciucă: Vom crea 400.000 de noi locuri de muncă până la sfârșitul lui 2028 și vom crește salariul mediu net până la 7.000 de lei
Programul de guvernare PNL. Ciucă: Vom crea 400.000 de noi locuri de muncă până la sfârșitul lui 2028 și vom crește ...
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, sâmbătă, la Sinaia, că programul de guvernare al PNL prevede crearea a ...
S&P Global a îmbunătățit ratingul suveran al Turciei, pentru a doua oară în acest an
S&P Global a îmbunătățit ratingul suveran al Turciei, pentru a doua oară în acest an
Agenţia de evaluare S&P Global a îmbunătăţit, vineri, ratingul suveran al Turciei de la "B plus", până la "BB minus", ...