Consumul moderat de bere poate îmbunătăţi memoria şi nivelul de atenţie – studiu

Consumul moderat de bere poate îmbunătăţi memoria şi nivelul de atenţie, amplificând totodată impactul amintirilor autobiografice plăcute asupra creierului, relevă prima cercetare din România realizată în cadrul Centrului de Studiu despre Bere, Sănătate şi Nutriţie (CSBSN).
Economica.net - mie, 31 iul. 2013, 12:05
Consumul moderat de bere poate îmbunătăţi memoria şi nivelul de atenţie - studiu

Studiul, care a avut în vedere efectul consumului moderat de bere asupra sănătăţii organismului uman, a fost făcut în cadrul unui proiect derulat, în perioada noiembrie 2012 – mai 2013, de către Monica Diana Bercea, doctorand în cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, şi finanţat de CSBSN prin intermediul unui program de burse.

Potrivit datele rezultate în urma studiului, un consum moderat de bere favorizează procesele de memorare, prin încorporarea datelor recente în memoria pe termen lung.

De asemenea, cercetarea a indicat faptul că participanţii la studiu care au consumat o cantitate moderată de bere pe parcursul derulării acestuia au prezentat o alocare de două ori mai puternică a resurselor ce ţin de atenţie.

Acelaşi studiu arată că un consum moderat de bere în rândul persoanelor active amplifică impactul amintirilor autobiografice plăcute asupra creierului.

Studiul a fost efectuat pe 29 de bărbaţi între 18 şi 64 de ani, care beau săptămânal între patru şi 14 pahare de bare, adică în limitele consumului moderat de alcool pentru bărbaţi indicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Potrivit cercetătorilor, este considerată consum moderat de bere o cantitate de 660 de mililitri pe zi pentru bărbaţi şi 330 de mililitri pe zi pentru femei, la o concentraţie a alcoolului în berea consumată de maximum 5%.

Monica Diana Bercea a precizat că testele au fost realizate cu ajutorul neuroimaginisticii de ultimă generaţie, iar pentru interpretarea rezultatelor a fost folosit un RMN funcţional, fiind monitorizată activitatea electrică de la nivelul scalpului, cu ajutorul unui neuroheadset EEG.

„Ne bucură faptul că putem să marcăm o premieră pentru România, şi anume lansarea primului studiu derulat la noi în ţară ce are în vedere efectele consului moderat de bere asupra organismului uman”, a declarat, miercuri, preşedintele CSBSN, dr. Corina Aurelia Zugravu, care a adăugat că, după ce multă vreme s-a vorbit doar despre rezultate ale unor studii făcute în Spania, SUA, Germania sau Anglia, „de acum şi cercetătorii români au un cuvânt de spus pe această temă”.

La realizarea studiului, cei 29 de bărbaţi care au reprezentat eşantionul au fost împărţiţi în două grupuri, primul consumând moderat bere în fiecare zi, iar cel de-al doilea neconsumând această băutură.

Ulterior, subiecţilor li s-au prezentat filme conţinând scene cu conotaţie pozitivă, iar ulterior, cu ajutorul neuroimaginisticii, au fost analizate rezultatele.

„Cred că am reuşit să atingem două aspecte importante prin acest studiu. Pe de o parte, prin intermediul unuia dintre criteriile ce au stat la baza selecţiei grupului de studiu, respectiv acela de consumator moderat constant de bere, am identificat practic efectul cumulat în timp al acestui consum, pentru că, deşi testul a fost făcut la un anumit moment, istoricul personal al fiecărui subiect nu poate fi neglijat. Pe de altă parte, cred că am reuşit să aducem elemente importante care pot completa cu succes concluziile altor cercetări făcute pe teme asemănătoare”, a declarat Alina Popescu, secretar general al CSBSN.

La prezentarea rezultatelor studiului, membrii CSBSN au atras atenţia că un consum moderat de bere trebuie completat de un stil de viaţă sănătos şi de o alimentaţie corespunzătoare şi că limitele acestei moderaţii sunt aplicate persoanelor care deja consumă alcool, respectiv bere, şi nu îndeamnă alte persoane să se apuce de băut.

Te-ar mai putea interesa și
Viktor Orban cere Occidentului să ia foarte în serios amenințările ruse
Viktor Orban cere Occidentului să ia foarte în serios amenințările ruse
Premierul Viktor Orban, care a rămas apropiat de Kremlin în pofida războiului declanşat de Rusia în Ucraina, a cerut vineri Occidentului să nu minimizeze ameninţările venite din partea......
Putin a ordonat realizarea de noi teste cu racheta balistică Oreşnik, folosită recent îN Ucraina, și începerea producției de serie
Putin a ordonat realizarea de noi teste cu racheta balistică Oreşnik, folosită recent îN Ucraina, și începerea producției ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat vineri începerea producţiei de serie şi continuarea testării în condiţii ...
Trump l-a nominalizat pe Scott Bessent, fondatorul unei companii de investiții, pentru funcția de secretar al Trezoreriei
Trump l-a nominalizat pe Scott Bessent, fondatorul unei companii de investiții, pentru funcția de secretar al Trezoreriei
Donald Trump l-a numit vineri pe Scott Bessent, fondatorul companiei de investiţii Key Square Group şi promotor ardent ...
Nouă scumpire a carburanților, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Nouă scumpire a carburanților, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Prețul motorinei a crescut azi în benzinării, iar prețul benzinei a stagnat, astfel că diferența de preț dintre motorină ...