‘Până acum nu s-a înregistrat o creştere spectaculoasă a consumului naţional de energie. Faţă de ieri (luni – n.r.), avem o creştere de puţin peste 100 de MW, ceea ce nu este mult’, a spus Lohan.
Potrivit acestuia, marţi la ora 14,45, consumul de energie al ţării era de 7.018 MW, faţă de 6.900 MW, cât a fost luni.
În schimb, pentru zilele următoare este aşteptat un consum mai ridicat de energie, însă sistemul este pregătit să suplimenteze producţia.
‘Avem grupuri de rezervă care acum sunt oprite şi pot fi pornite în caz de necesitate. Sunt grupuri de câte 70 de MW la centralele de la Rovinari, Turceni şi Işalniţa, plus cele hidro’, a arătat Lohan.
ANM a emis, luni, o informare de caniculă, valabilă începând de marţi şi până joi, la nivelul întregii ţări. Astfel, în intervalul 12-14 august, valul de căldură se va intensifica treptat în toată ţara, iar vremea va fi călduroasă.
În zonele de câmpie şi de podiş va fi caniculă, se vor înregistra temperaturi maxime, în general, între 35 şi 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului termic.
Potrivit meteorologilor, valul de căldură va persista până la sfârşitul săptămânii, iar în funcţie de evoluţia şi intensitatea sa, vor actualiza informarea emisă luni.
De asemenea, la nivelul următoarelor două săptămâni (11-23 august 2014), regimul termic se anunţă unul canicular până joi-vineri, cu temperaturi ce vor atinge şi 35 de grade Celsius în zonele de câmpie. Începând din 14 august, meteorologii estimează instabilitate atmosferică şi o răcire treptată a vremii, cu episoade de ploi slabe, dar şi importante cantitativ, până pe 20 august.