Contestaţia în anulare a lui Ovidiu Tender, respinsă de judecători
Decizia instanţei, dată joi de judecătorii George Matei şi Tudoran Ion, este definitivă.
Pe 16 iunie 2015, Ovidiu Tender a înregistrat, prin avocaţi, o contestaţie în anulare, adică o cale extraordinară de atac, prin care a urmărit anularea pedepsei de 12 ani şi 7 luni de închisoare, pedeapsă primită în dosarul Rafo – Carom.
Avocaţii lui Tender au susţinut că unul dintre judecătorii care au decis condamnare definitivă nu ar fi fost imparţial, după ce s-ar fi pronunţat într-un dosar asemănător, cel în care Marian Iancu a fost condamnat la 12 ani de închisoare în dosarul Rafo.
În cazul Tender, după ce solicitarea sa a a fost admisă „în principiu”, instanţa a decis citarea unui inculpat în Turcia, care era dat în urmărire internaţională. Astfel, instanţa a rămas în pronunţare.
Pe 8 iunie 2015, Ovidiu Tender a fost condamnat la 12 ani şi şapte luni de închisoare, iar Marian Iancu a primit o pedeapsă de 14 ani de închisoare, în dosarul Rafo-Carom, în care sunt acuzaţi de înşelăciune şi spălare de bani, decizia luată de Curtea de Apel Bucureşti fiind definitivă. Instanţa a mai decis condamnarea lui Toader Găurean la nouă ani şi zece luni de închisoare cu executare.
În acest dosar, Ovidiu Tender şi Marian Iancu au fost trimişi în judecată în 2006. Tender şi Iancu sunt acuzaţi că au preluat ilegal controlul companiei Carom SA Oneşti şi au prejudiciat-o cu 1.400 de miliarde de lei vechi, sumă stabilită la nivelul anului 2003. Înainte de 1990, Carom SA a făcut parte din Platforma Petrochimică Oneşti. Cei doi oameni de afaceri sunt acuzaţi că au drenat resursele Carom prin intermediul unui circuit financiar complex.