Continental ar putea vinde divizia ContiTech cu activități și în România
Grupul german Continental, cu circa 19.000 de angajați în România, ar putea vinde divizia sa de produse din plastic şi cauciuc ca parte a procesului de restructurare.
Deși nu există o confirmare clară a acestei informații din partea oficialilor grupului publicația germană Manager Magazin citează surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul care susțin că posibilitatea vânzării ContiTech este luată în calcul, însă doar partea din afacere care produce elemente din cauciuc pentru mașini, precum furtunuri aferente sistemului de încălzire/răcire al vehiculelor.
Divizia ContiTech se află deja într-o reorganizare a activității despre care Philip Nelles, șeful global al unității de business, declara că vizează o concentrare mai mare către componentele necesare mașinilor electrice și hibride.
De altfel, într-un interviu acordat LifeNews.ro în luna mai a acestui an, și șeful Continental România, Christian von Albrichsfeld, menționa ideea de restructurare. Conform acestuia, planul de reorganizare nu va duce la disponibilizări.
„În cazul nostru, categoric, nu va exista o reducere a numărului de angajați odată cu electrificarea mașinilor. Continental deja nu mai dezvoltă și produce multe elemente pentru mașini cu ardere internă. La ContiTech mai facem câteva lucruri, precum curele sau furtunuri, însă acolo vom reuși să facem o restructurare care nu va afecta numărul de locuri de muncă. Însă tot ceea ce cercetăm, dezvoltăm și producem este gândit astfel încât să poată fi folosit fie atât pentru mașini termice cât și electrice, fie strict pentru electrice. Deci, în privința angajaților nu vom fi afectați de electrificarea mașinilor”, declara Christian von Albrichsfeld, Head of Country Continental România.
În România, grupul Continental are în prezent 19.000 de angajați în unitățile sale din Timişoara, Sibiu, Carei, Nădab, Iaşi și București. Divizia ContiTech este compusă în România dintr-un centru de cercetare – dezvoltare și o uzină aflate la Timișoara, precum și o a doua facilitate de producție la Carei. Anterior, ContiTech avea și o a treia uzină, la Nădab, însă activitatea acesteia a fost transferată în 2021 la Carei.
La vremea respectivă, Bogdan Ureniuc, directorul general al unităților de producție din Nădab și Carei, declara că volumul vânzărilor „pentru sistemele de inducție a aerului și sistemele de răcire și încălzire scade constant din cauza migrării industriei auto către vehicule electrice. Astfel, căutăm noi soluții inovatoare care să ne permită noi oportunități de colaborare. Consolidarea dintre cele două locații de producție din Nădab și Carei este un mare pas înainte. Prin aceasta vrem să ne menținem cele mai moderne și competitive atuuri, să realizăm o creștere profitabilă și să ne întărim poziția din sectorul de producție a furtunurilor auto.”
În perioada 1999 – 2022 Continental a investit peste 2,2 miliarde de euro în activităţile sale din România, țară în care sunt prezente toate cele trei domenii de activitate ale companiei. În uzinele și centrele R&D din România grupul german are circa 19.000 de angajaţi dintre care peste o treime sunt ingineri și informaticieni.
Citește și:
– Viziunea Continental asupra viitorului industriei auto, dezvăluită la TechShow 2023
– Continental Automotive din Timișoara a început producția de oglinzi asferice pentru Head-up Display