Contorizarea inteligentă a energiei, o afacere românească. Enel: „Toate contoarele pe care le vom monta sunt româneşti”
Contorizarea inteligentă a consumului de energie electrică, o afacere estimată de ECONOMICA.NET la aproape jumătate de miliard de euro doar în următorii trei ani, pare a fi o afacere preponderent, dacă nu 100%, românească, iar producătorii români vor avea de muncă mai mult decât s-ar fi aşteptat.
„O parte semnificativă a strategiei noastre o reprezintă instalarea de contoare inteligente. Există o țintă de 80% impusă de Uniunea Europeană pentru anul 2020 și vom investi în continuare în această zonă pentru ca acest obiectiv să fie atins. Ținta de 80% poate fi atinsă în România”, a declarat Georgios Stassis, country manager al Enel, companie care distribuie energie la 2,8 milioane de clienţi din România.
„De asemenea, dacă poate fi atinsă ținta de 80% până în 2020, noi putem atinge 100% până în 2023. România este una dintre țările care are capacitatea să atingă această țintă”, a adăugat el.
Ţintele anunţate de oficialul Enel sunt mai ambiţioase decât cele ale autorităţilor române. ANRE a anunţat recent calendarul de implementare a contorizării inteligente a energiei electrice la nivel national, potrivit căruia până în 2020 distribuitorii să monteze contoare inteligente la cel puţin 30% din clienţii pe care îi deservesc, urmând ca, până în 2026, toţi consumatorii de energie electrică să aibă montate astfel de contoare, care le vor înlocui pe cele clasice.
Șeful Enel România a mai spus că toate contoarele inteligente ce vor fi instalate sunt făcute în România, iar unele contoare româneşti vor ajunge şi pe alte pieţe pe care Enel distribuie energie electrică. „Toate contoarele sunt şi vor fi produse în România. În prezent, cumpărăm contoare inteligente din România și le instalăm în alte țări”, a precizat el.
Enel mai instalează contoare inteligente de energie electrică în Spania şi în America Latină.
Furnizorul Enel pentru România este cunoscuta firmă AEM din Timişoara, deţinută de Luxten, şi unul dintre cei mai mari producători români de astfel de echipamente. “Avem contract cu Enel pentru contoarele pe doi ani, am câştigat licitaţia, aşteptăm şi licitaţiile celorlalţi distribuitori”, ne-a declarat Olimpia Moica, preşedintele directoratului AEM.
Contoarele româneşti ajung de fapt mai mult la export. “Anul trecut am avut afaceri de 72 de milioane de euro. Dintre acestea 41 de milioane de euro au fost exporturi” a spus Moica. AEM produce şi contoare clasice, dar şi contoare inteligente de energie electrică şi contoare cu ultrasunete pentru gaze naturale, pentru altele şi, potrivit lui Moica, livrează inclusiv în Germania şi Franţa.
“Avem o capacitate anuală de producţie de 2,3 milioane de contoare de toate felurile. Prin automatizare, o putem creşte, în funcţie de comenzi”, ne-a mai spus oficialul AEM.
Cine pune contorul, la ce foloseşte şi cât costă
Contorizarea inteligentă (smart metering) a fost începută deja, în baza unor programe pilot, iar unii dintre consumatorii de energie au montate astfel de contoare, în locul celor clasice. Enel a instalat, de exemplu, circa 150.000 de contoare.
Contoarele inteligente vor fi montate de cei patru distribuitori de energie electrică (Enel, CEZ, E.On şi Electrica) clienţilor din zonele lor de distribuţie. Instalarea contorului nu presupune niciun cost imediat pentru consumatorul final, dar investiţia va fi recuperată de distribuitor prin factura la electricitate, mai precis din componenta de tarif de distribuţie din factură.
Contoarele inteligente sunt conectate la distribuitor, iar principalele avantaje ale sale pentru client sunt următoarele: se citesc de la distanţă, transmit consumul real, iar factura finală îl va reflecta pe acesta, nu estimări sau „indexul” trimis de consumator, şi nu vor mai exista facturi de regularizare. În plus, se vor putea face şi operaţiuni comerciale precum schimbări tarifare, conectări şi deconectări, sporind astfel confortul clienţilor şi reducând inconvenientul vizitelor angajaţilor distribuitorului.
De asemenea, contoarele inteligente colectează date privind calitatea furnizării de energie electrică, monitorizând în timp real continuitatea serviciului. Ele raportează automat erorile în sistemul de reţea sau defecţiunile şi localizează furturile de energie electrică.
Datorită dezvoltării tehnologiei, costul montării contoarelor inteligente a scăzut până la 60 de euro/punct de consum, faţă de 100 de euro cât era acum câţiva ani, potrivit unei declaraţii mai vechi a preşedintelui ANRE, Niculae Havrileţ, cifră confirmată de cei de la Enel.
Socotind un astfel de preţ de 60 de euro (el poate scădea, atât din cauza progresului tehnologic, dar şi a faptului că distribuitorii vor cumpăra milioane de echipamente, iar discounturile vor fi probabil semnificative), în următorii trei ani, cum vor trebui montate la 2,4 milioane de gospodării, afacerea va fi de 144 de milioane de euro. La final, costul montării contoarelor inteligente la nivel naţional ar fi de circa 480 de milioane de euro, bani care vor fi recuperaţi ulterior de la clienţi, prin factură.
În România sunt peste opt milioane de consumatori casnici de energie electrică.