Contrabanda cu ţigarete din România a crescut în luna iulie la 16%, după o scădere continuă de 11 luni
În 2016, contrabanda cu ţigări a ajuns la o pondere de 16,8% din piaţa totală a României, cel mai ridicat nivel din 2010. Până în iulie 2017, ultima creştere a contrabandei a fost înregistrat în septembrie 2016.
În cele şase judeţe moldoveneşti din regiunea Nord-Est s-a înregistrat şi în luna iulie 2017 cel mai ridicat nivel al contrabandei, de 38,4% din piaţă, în creştere cu 1,1 puncte procentuale faţă de nivelul atins în mai 2017.
Urmează regiunile Vest (24,5%, creştere 6,3 puncte procentuale) şi Sud-Vest Oltenia (22%, plus 1,2 pp).
După Vest, cea mai mare creştere a pieţei ilicite s-a înregistrat în martie în regiunea de sud a ţării (Sud Muntenia), cu 3,2 puncte procentuale, la 4,8%, deşi regiunea nu se învecinează cu nicio ţară de provenienţă a ţigărilor de contrabandă (Ucraina, Republica Moldova sau Serbia).
Singura regiune în care traficul de ţigări a scăzut în iulie este Nord-Vest, care cuprinde şase judeţe din nordul Ardealului (inclusiv Maramureş şi Satu Mare, care au frontiere cu Ucraina), unde ţigările de contrabandă au scăzutt în două luni cu 7,3 puncte procentuale, la 11,3% din piaţă.
Din punct de vedere al provenienţei, categoria „cheap whites” a continuat să deţină şi în luna mai cea mai mare pondere (59,7%), urmată de produsele provenite din Republica Moldova (25,2%, în creştere cu 2,8 puncte procentuale comparativ cu mai 2017) şi Ucraina (8,5%, în scădere cu 7,2 puncte procentuale). Ponderea produselor provenite din Serbia a rămas constantă la 0,6%.
Potrivit producătorilor de ţigări, avansul contrabandei a apărut în ciuda obiectivelor ambiţioase asumate de către autorităţi, în condiţiile în care contrabandiştii par a fi speculat cu succes incertitudinea creată de schimbările repetate de la nivelul instituţiilor de control.
„Pentru a opri tendinţa de revenire a contrabandei, în a doua jumătate a anului va fi nevoie de mobilizarea rapidă a tuturor structurilor statului cu atribuţii în combaterea traficului ilicit şi a evaziunii fiscale. Vor fi necesare atât folosirea eficientă a resurselor proprii, cât şi intensificarea colaborării cu toţi cei direct afectaţi de contrabandă, fie că vorbim despre reprezentanţii mediului de afaceri sau despre cei ai consumatorilor”, a declarat director juridic şi relaţii publice al British American Tobacco România, Ileana Dumitru.
Chiar dacă este vorba despre o majorare uşoară, perioada în care aceasta se manifestă este îngrijorătoare, pentru că luna iulie este, de regulă, o lună cu niveluri joase, consideră directorul pentru corporate affairs & communicationsdin cadrul JTI România, Moldova şi Bulgaria, Gilda Lazăr.
„În acest context, salutăm reluarea programelor derulate în cadrul protocoalelor semnate încă din 2005 cu ANAF şi Vama. Astfel, începând cu 28 august, va demara o nouă etapă de pregătire a echipelor canine, constând în înlocuirea câinilor care se pensionează şi dresajul noilor exemplare, stagii de întreţinere şi îmbunătăţire a tehnicilor de control pentru echipele existente, activităţi de evaluare şamd. După extinderea programului de combatere a contrabandei cu ajutorul echipelor canine în Moldova, câinii special instruiţi pentru depistarea ţigaretelor ilegale vor fi prezenţi şi în punctele vamale din Serbia, cu sprijinul JTI. Aşa cum am mai declarat anterior, în condiţiile în care scannerele nu funcţionează, numărul agenţilor vamali e insuficient, iar dotările tehnice şi informatice precare, câinii rămân cel mai eficient mijloc de combatere a contrabandei”, a declarat Lazăr.
Poliţia de Frontieră a raportat pentru primul semestru al anului peste 1,6 milioane pachete de ţigarete confiscate, precum şi destructurarea a 18 grupări specializate în contrabandă cu ţigări.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), prin Direcţia Generalã a Vãmilor(DGV), a aplicat amenzi de aproape 1 milion de lei în cadrul celei de-a patra operaţiuni Scut, care a fost demarată pe 10 iulie şi prin care se urmăreşte eliminarea contrabandei cu ţigări de la frontierele României cu statele din afara Uniunii Europene.
În 2016, statul a pierdut circa 672 milioane de euro din cauza contrabandei cu ţigarete, potrivit estimărilor jucătorilor din piaţă.
Sectorul tutunului este considerat al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier. În 2015, companiile de tutun au virat la buget circa 3 miliarde de euro, însemnând accize, TVA, taxe şi contribuţii.
Cei mai importanţi jucători din industria tutunului, activi în România, sunt British American Tobacco (BAT), JTI, Philip Morris International şi Imperial Tobacco.