Contract gigantic scos la licitație pe piața asigurărilor, echivalent cu 1% din toată piața CASCO. Un „greu” din energie vrea să își asigure mii de mașini pe RCA și CASCO. Cine deține în prezent contractul
Dacă contractul va fi atribuit la parametrii maximi prevăzuți în anunțul publicat pe SEAP, vorbim despre peste 10.000 de polițe CASCO, un numr uriaș pentru un singur contract, având în vedere că în ultimii ani, pe întreaga piață, în 12 luni s-au încheiat cel mult 1 milion de astfel de contracte. În ceea ce privește numărul maxim de polițe RCA căutat de Delgaz, acesta depășește chiar 12.000 de contracte. În aceste condiții, suma maximă pe care Delgaz este dispus să o plătească, conform SEAP, este de peste 44 de milioane de lei, de peste 4 ori mai mult decât plătește, de exemplu, Tarom pentru asigurarea avioanelor și asigurarea de răspunderi față de terți.
Comparația cu Tarom am folosit-o doar pentru a evidenția dimensiunea primei, pentru că în rest situațiile nu sunt nici măcar asemănătoare. Riscurile cu probabilitate mare de a se întâmpla sunt mult mai frecvente în cazul asigurărilor CASCO și RCA, mai ales în situația de față, când e vorba inclusiv despre mașini echipate cu utilaje specifice Delgaz Grid și care lucrează de multe ori pe câmp sau pe alte terenuri accidentate, pe unde trec rețelele.
De altfel, conform ultimului raport ASF, CASCO este cea mai păguboasă asigurare pentru companiile de profil. Conform sursei citate, rata combinată a daunei pe acest segment este de aproape 105%, ceea ce înseamnă că la fiecare 100 de lei încasați din primele pentru CASCO, firmele scot sub formă de daune și cheltuieli circ 105, adică pierd 5 lei la fiecare 100 de lei încasați. De altfel, în primele nouă luni din 2023, CASCO a fost singura linie cu volume notabile care a indicat pierderi.
În cazul RCA, frecvența daunelor este cea care dă dificultatea gestionării, având în vedere că, în medie 5-6 mașini din 100 asigurate fac un accident în perioada asigurată, iar acest procent poate merge și spre 20% în cazul numitor tipuri de vehicule.
Contractul este în prezent la Omniasig, care a câștigat ca unic ofertant și vrea să continue. Ce criterii anunță Delgaz pentru următoarea rundă de licitație
Conform surselor noastre, contractul de asigurare auto a mașinilor Delgaz Grid se află, în prezent la Omniasig VIG, care l-a câștigat fără a avea concurență. De altfel, Omniasig are o tradiție în zona aceasta și este una dintre cele mai importante prezențe de pe piață în ceea ce privește asigurările pentru flote auto și pentru companii, în general. În zona CASCO a ajuns deja să controleze spre 35% din întreaga piață, mai ales ca urmare a vânzărilor de asigurări pentru flote, leasing, autocare și altele. Nu știm dacă Omniasig a ajuns să preia flota Delgaz direct sau printr-un intermediari, dar, în mod tradițional compania lucrează foarte bine cu brokeri specializați în corporate, cum ar fi Marsh România, liderul pieței pe acest segment.
Conform surselor noastre, Omniasig va încerca să păstreze contractul și pentru următoarea perioadă. Până atunci, Delgaz anunță că principalul criteriu de selecție al ofertanților va fi prețul, atât în cazul RCA cât și în cazul CASCO. Acesta va câmtări cât 80% din punctajul final. Eventualele riscuri suplimentare asigurate de un anumit concurent vor cântări în jur de 10%, în timp ce prezența asigurării de deces, a clauzei de asistență rutieră sau a celei privind returul de primă completează criteriile de selecție. La prime similare sau asemănătoare, aceste acoperiri suplimentare vor face diferența, ceea ce arată că experiența în zona aceasta de contracte și prezența unor oameni specializați va fi un atu pentru concurenți. Garanția de participare la licitație este de 50.000 de lei.
Sursa foto: Zf.ro