Contract între Lidl și RetuRO, administratorul SGR, pentru a asigura logistica ambalajelor cu garanție

Retailerul german Lidl, cel mai mare jucător pe piața comerțului alimentar după cifra de afaceri din 2023 și RetuRo, compania care administrează sistemul de garanție returnare din România, vor semna un contract de backhauling, ceea ce înseamnă că ambalajele sunt colectate de RetuRo direct din cele șase centre logistice regioanle ale lanțului de magazine.
Alina Stanciu - mar, 13 aug. 2024, 22:36
Contract între Lidl și RetuRO, administratorul SGR, pentru a asigura logistica ambalajelor cu garanție

RetuRO, compania care administrează sistemul de garanție returnare din România ( SGR) a semnat cu Lidl, liderul pieței comerțului alimentar din România, un contract de backhauling, potrivit unei decizii a companiei din martie anul curent.

Acesta presupune că Lidl își transportă singur de la magazine la cele șase centre logistice pe care le operează ambalajele SGR colectate de la clienți, urmând ca acestea să fie preluate ulterior de transportatorii RetuRo.

Din infomațiile Economica, sistemul este folosit de cele două părți încă de la debutul SGR în România, având avantajul reducerii costurilor de transport, a costurilor logistice și a reducerii poluării. În plus, permite Lidl să elibereze mai rapid spațiile din magazine ocupate de ambalaje.

În prezent, Lidl operează pe plan local șase centre logistice la Chiajna (lângă Bucureşti), Nedelea (lângă Plo­ieşti), Iernut (lângă Târgu-Mu­reş), Lugoj (în judeţul Timiş), Ro­man (în judeţul Neamţ) şi Fun­deni (în judeţul Călăraşi). Împreună, cele şase depozite au o suprafaţă construită de aproximativ 267.000 mp.

De altfel, sistemul este dorit și de micii retaileri autohtoni care cred că astfel și-ar mai reduce din pierderile pe care spun că le au urmare a faptului că reciclează manual.

„Mașinile noastre cu marfă pleacă din depozitele logistice către magazinele noastre și se întorc goale. A apărut astfel ideea să preluăm noi ambalajele de la magazinele noastre și să le ducem în huburile pe care le deținem de unde să fie preluate de transportatorul SGR. Și aceasta pentru că transportatorul agreat de SGR, care a subcontractat către alți transportatori, nu face față numărului foarte mare de magazine mici. În plus, sunt și probleme cu aplicația cu care șoferii scanează sigiliile și prin care se introduc în sistem numărul de saci preluați de la magazine”, a declarat pentru Economica Feliciu Paraschiv, vicepreședintele Asociației Națională a Comercianților Mici și Mijlocii din România (ANCMMR) și proprietarul lanțului de 17 magazine Paco.

RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. este o companie ce funcționează pe principiul not for profit – ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR. Compania a fost creată de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).

RetuRO, administratorul SGR, funcționează cu finanțare exclusiv privată și are rolul de a asigura transparența asupra cantităților de ambalaje pentru băuturi puse pe piață și returnate de consumatori, contribuind la dezvoltarea durabilă a României, prin gestionarea responsabilă a deșeurilor de ambalaje, în vederea atingerii țintelor de reciclare impuse României de către Uniunea Europeană.

 

Te-ar mai putea interesa și
Consiliul Concurenței a aprobat preluarea comapniilor Medeuropa și Medeuropa Investiții de către Affidea
Consiliul Concurenței a aprobat preluarea comapniilor Medeuropa și Medeuropa Investiții de către Affidea
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care compania Affidea Development S.R.L. intenționează să preia MedEuropa S.R.L. și MedEuropa Investiții S.R.L., informează instituția......
Ministrul Agriculturii Florin Barbu consideră că pentru PAC este necesară alocarea unui buget mai consistent
Ministrul Agriculturii Florin Barbu consideră că pentru PAC este necesară alocarea unui buget mai consistent
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, consideră că este necesar un buget mai consistent alocat PAC pentru viitorul exerciţiu ...
Simtel raportează venituri de 98,1 milioane de lei pentru primul semestru din 2024, în scădere cu 20%
Simtel raportează venituri de 98,1 milioane de lei pentru primul semestru din 2024, în scădere cu 20%
Grupul de inginerie și tehnologie Simtel a ânregistrat, la nivel consolidat, venituri operaționale de 98,1 milioane de ...
Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de ordonanță de urgență privind neimpozitarea pensiilor militare mai mici de 3.000 de lei
Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de ordonanță de urgență privind neimpozitarea pensiilor militare mai mici ...
Ministerul Finanțelor a pus astăzi în dezbatere publică proiectul de orodonață de urgență de completare a Legii nr. ...