Ce să facă cei patru milioane de români care plătesc preț de serviciu universal la energie electrică? Să schimbe contractul, așa cum sugerează ministrul Energiei, sau nu?

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, îndemna recent consumatorii casnici de energie electrică să se mute în piața concurențială de energie electrică, pentru că acolo este prețul mai bun. Am comparat prețurile de acum ca să vedem dacă îndemnul ministrului este valabil. Este și nu prea.
Mihai Nicuţ - joi, 12 aug. 2021, 22:10
Ce să facă cei patru milioane de români care plătesc preț de serviciu universal la energie electrică? Să schimbe contractul, așa cum sugerează ministrul Energiei, sau nu?

„Dacă aştepţi… şi nu te muţi din piaţa reglementată, stai în piaţa serviciului universal, care am observat că a devenit foarte scumpă, mai scumpă ca până acum. Ea este o piaţă în care furnizorii licitează la ANRE un preţ şi s-a dus foarte sus preţul. Practic, ar trebui să îi stimuleze pe români, în această perioadă, să se mute, să facă o alegere odată pe piaţa concurenţială pentru că acolo preţul este mult mai mic”, a spus Virgil Popescu, recent, la postul de televiziune Prima TV.

Are sau nu dreptate ministrul? Este important pentru cei peste patru milioane de consumatori casnici care încă nu au semnat un contract concurențial și sunt beneficiari a ceea ce se cheamă serviciul universal. Să se mute, sau să nu facă nimic și să plătească prețul de serviciu universal în continuare? Există un beneficiu, dar și un risc.

De fapt îndemnului ministrului vă poate aduce economii substanțiale doar dacă vă mutați din serviciul universal la Hidroelectrica și atât. Asta pentru că Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică, controlat de stat, este singurul care are un preț fix pentru populație mult mai bun decât prețul de serviciu universal. Compania și-a păstrat și acum prețul de 0,25 bani/kWh pentru energia activă, oferit în teorie oricărui client casnic care își dorește să-i devină client, mult sub tot ce au toți ceilalți furnizori, pentru că își permite: își produce energia, nu trebuie să o cumpere.

În practică lucrurile merg foarte greu pentru că procesul de contractare este lent la Hidroelectrica: sunt relatări cum că au trecut și trei luni de la trimiterea cererii și omul încă nu a devenit client Hidroelectrica. Conducerea companiei a spus în mai rânduri că lucrează la acest aspect.

Iată prețurile de serviciu universal pe care le plătiți acum, pentru fiecare zonă din țară, și comparațiile de rigoare, cu mențiunea că vom compara doar ofertele cu preț fix.  

Muntenia Sud (Ilfov, Giurgiu, Municipiul București). Furnizor tradițional este Enel, prețul final de serviciu universal este de 0,74 lei/kwh. Niciun alt furnizor, exceptând evident Hidroelectrica, ce are un preț final de 0,61 lei pentru această zonă, nu are un preț mai bun.

Banat (Timiș, Arad, Hunedoara, Caraș-Severin). Furnizor este tot Enel, prețul final de serviciu universal este de 0,79 lei/kwh. Hidroelectrica are 0,62 lei/kWh. Oferte ceva mai bune decât cea de serviciu universal a Enel sunt una concurențială de la CEZ (CEZ Rezidențial), cu 0,77 lei, cele de serviciu universal ale Electrica Furnizare și E.On Energie și una concurențiale a Electrica (Stabil Avantaj), toate cu circa 0,78 lei/kwh. Economiile în aceste cazuri sunt așadar mici.

Dobrogea (Tulcea, Constanța, Ialomița, Călărași). Furnizor este tot Enel, prețul final de serviciu universal este de 0,82 lei/kwh. Hidroelectrica are 0,67 lei/kWh. Un preț ceva mai mic, dar nu cu mult vă aduce oferta concurențială a CEZ, (CEZ Rezidențial), adică 0,82 lei/kWh.

Muntenia Nord (Brăila, Buzău, Dâmbovița, Galați, Prahova, Vrancea). Furnizor este Electrica Furnizare, iar prețul final de serviciu universal este de 0,80 lei/kWh. Hidroelectrica are în oferta concurențială 0,65 lei. Toate celelalte oferte, concurențiale sau de serviciu universal, sunt în jurul a 0,80 lei/kWh, deci exceptând Hidroelectrica, migrarea alt furnizor nu aduce vreo economie.

Transilvania Nord (Bihor, Bistrița Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj). Furnizor este Electrica Furnizare, iar prețul final de serviciu universal este de 0,79 lei/kWh. Hidroelectrica are în oferta concurențială 0,64 lei. Le fel, toate celelalte oferte sunt la un preț aproape egal cu cel al Electrica pe serviciul universal.

Transilvania Sud (Brasov, Alba, Harghita, Covasna, Sibiu, Mures). Furnizor este Electrica Furnizare, iar prețul final de serviciu universal este de 0,80 lei/kWh. Oferta Hidroelectrica presupune 0,645 lei/kwh, Doar oferta CEZ, aceeași, este cu circa un ban pe kwh mai bună (0,79 lei/kWh), în rest prețurile mai bune sunt aceleași ca cel de serviciu universal al Electrica.

Oltenia (Argeș, Vâlcea, Gorj, Olt, Teleorman, Dolj, Mehedinți). Furnizor tradițional este CEZ Vânzare, iar prețul de serviciu universal este de 0,85 lei/kWh. Oferta Hidroelectrica presupune 0,68 lei/kwh. Sunt câteva alte oferte puțin mai bune decât prețul de serviciu universal, dar economia, la fel, nu este foarte mare. CEZ are oferta sa concurențială, aceeași, la 0,82 lei/kWh, Enel, Electrica și E.On au un preț de serviciu universal de circa 0,83 lei, preț la care puteți accesa și o ofertă concurențială a Electrica, Stabil Avantaj. Mai este RCS&RDS, cu 0,84 lei.

Moldova (Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui), Furnizor tradițional este E.On Energie, cu un preț de serviciu universal de 0,81 lei/kWh. Oferta Hidroelectrica vine cu 0,66 lei/kWh. În rest, la fel: o ofertă ceva mai bună este același CEZ Rezidențial, cu 0,80 lei/kWh, toate celelalte prețuri din partea superioară a clasamentului fiind de 0,81 lei/kWh.

Concluzia

Așadar, strict din punct de vedere al economiei pe care o faceți, dacă sunteți în serviciu universal încă și acceptați sfatul ministrului de a vă muta, are sens să o faceți doar dacă vă mutați la Hidroelectrica. Altfel, puteți să nu faceți nimic, pentru că plătiți cam la fel indiferent unde vă veți duce, cel puțin acum.

Trebuie să știți însă că și în acest caz aveți un risc, în viitor. Prețurile de serviciu universal de acum sunt valabile până la data de 31 decembrie. De la 1 ianuarie, vor fi altele, cu siguranță mai mari decât cele de acum, din cauza creșterii explozive a prețului energiei electrice în piață, și vor fi fixe pe șase luni. Este posibil ca la acea dată prețurile de serviciu universal să fie sensibil mai mari decât prețurile de acum din cele mai bune oferte concurențiale. Însă, nu trebuie să uitați că puteți schimba oricând furnizorul sau contractul, gratuit și (cel puțin în teorie) în 21 de zile.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Liga Arabă cere Iranului să nu stârnească discordie în Siria după fuga aliatului său Bashar al-Assad
Liga Arabă cere Iranului să nu stârnească discordie în Siria după fuga aliatului său Bashar al-Assad
Liga Arabă a cerut joi Iranului să nu stârnească discordie în Siria după căderea preşedintelui Bashar al-Assad, un aliat al Teheranului, informează AFP, citată de Agerpres....
Putin: Premierul Robert Fico ne-a propus ca Slovacia să fie gazda negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina. E o soluție acceptabilă
Putin: Premierul Robert Fico ne-a propus ca Slovacia să fie gazda negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina. E o soluție ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că Slovacia s-a oferit să fie o "platformă" pentru posibile negocieri ...
Uniunea Europeană amenință că va impune sacțiuni împotriva flotei fantomă de petroliere rusești, după avarierea unui cablu submarin din Marea Baltică
Uniunea Europeană amenință că va impune sacțiuni împotriva flotei fantomă de petroliere rusești, după avarierea ...
Uniunea Europeană a ameninţat joi că va impune noi sancţiuni împotriva navelor ruseşti, după ce Finlanda a anunţat ...
Vladimir Putin anunță că nu mai este timp anul acesta pentru a semna un nou acord de tranzit al gazelor prin Ucraina și dă vina pe Kiev pentru refuzul de a prelungi înțelegerea
Vladimir Putin anunță că nu mai este timp anul acesta pentru a semna un nou acord de tranzit al gazelor prin Ucraina și ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că nu mai este timp în acest an pentru a semna un nou acord de tranzit ...