Se poate şi aşa: au apărut oferte de energie electrică pentru casnici cu preț care variază în fiecare lună

În contextul liberalizării pieței de energie electrică pentru consumatorii casnici, clienții se orientează în special, pe lângă preț, pe durata de valabilitate a acelui preț din contract, în general un an. Există însă și oferte cu preț care variază de la lună la lună.
Mihai Nicuţ - vin, 19 feb. 2021, 19:19
Se poate şi aşa: au apărut oferte de energie electrică pentru casnici cu preț care variază în fiecare lună

Un furnizor mai puțin cunoscut pe piață, Energia Gas and Power, apare în comparatorul de prețuri al ANRE cu o ofertă cu preț care variază, printr-un mecanism mai puțin practicat de furnizorii mari pentru clienții casnici – în funcție de prețul de pe piața spot.

Oferta are o perioadă de o lună, în care prețul energiei active (atenție, cel fără tarife de transport, distribuție, servicii de sistem, certificate verzi, contribuție de cogenerare, acciză și TVA) este fix, și anume 0,234 lei/kWh, un preț bun prin comparație cu cele din alte oferte.

Acest preț fix este însă valabil doar o lună, iar contractul oferit este pe o perioadă de un an. Începând cu a doua lună de furnizare, acest preț al energiei active este prețul mediu al pieței pentru ziua următoare (PZU-piața spot) al lunii precedente, plus o marjă de 0,02 lei/kWh. Prețul de închidere al PZU, media pe fiecare lună, este publicat lunar de OPCOM – operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale de la București.

Oferta acestui furnizor este valabilă până la data de 15 martie. Doar cu titlu de exemplu, vă spunem că prețul mediu de închidere al PZU pentru ianuarie 2021, comunicat de OPCOM, a fost de 271 lei/MWh, deci de 0,27 lei/kWh. Dacă am extrapola, pentru clientul persoană fizică ce ar fi în cel puțin a doua lună contractuală, prețul ar fi de 0,29 lei/kWh, preț al energiei active.

PZU, piața în care se fac tranzacțiile cu energie electrică ce presupun livrare fizică a doua zi, este prin definiție o piață volatilă. Anul trecut, de exemplu, care, într-adevăr a fost marcat de efectele pandemiei care și-au pus ampernta asupra consumului de electricitate și prețurilor, prețul mediu lunar din PZU a fluctuat între 120 de lei/MWh în mai, și 284 de lei/MWh, în decembrie. Media anului a fost de 197 de lei. Așadar, dacă vă asumați un tip de contract cu preț variabil după această formulă trebuie să știți că vă puteți aștepta la diferențe semnificative la factură, de la o lună la alta.

Ca recomandare, trebuie să citiți foarte atent clauzele aferente acestor tipuri de contracte înainte de a lua o decizie.

Potrivit datelor din presă, Energia Gas&Power S.R.L. este deținută de Europe Energy Holding, o companie controlată de un om de afaceri italian, Matteo Ballarin, care are activități de trading și furnizare în mai multe state din zona de est a Europei.

Te-ar mai putea interesa și
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Un cartier din România are o ofertă generoasă pentru cei care sunt în căutarea unui apartament de închiriat. Aflată în apropierea polului de birouri din nordul Bucureștiului, zona a atras......
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, costuri mai mari (retrospectivă 2024)
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, ...
Sectorul auto european s-a confruntat cu numeroase probleme în 2024, începând cu scăderea vânzărilor din cauza cererii ...
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia a atacat miercuri sistemul energetic al Ucrainei și unele orașe cu rachete de croazieră și rachete balistice plus ...
Rusia foloseşte din ce în ce mai mult bitcoin şi alte criptomonede în schimburile comerciale cu alte ţări, pentru a ocoli sancţiunile Occidentului
Rusia foloseşte din ce în ce mai mult bitcoin şi alte criptomonede în schimburile comerciale cu alte ţări, pentru a ...
Companiile ruseşti au început să folosească bitcoin şi alte monede digitale în plăţile lor internaţionale, după ...