Contract politic. USL se angajează să nu colaboreze cu Traian Băsescu şi cu PDL
„Angajamentul pentru România” s-a lansat în prezenţa preşedintelui PSD, Victor Ponta, a liderului PNL, Crin Antonescu, a celui al PC, Daniel Constantin, şi a peste 1.600 de reprezentanţi ai USL din întreaga ţară, transmite corespondentul Mediafax.
Potrivit unei broşuri cu textul angajamentului, distribuită înaintea lansării, USL vrea să arate prin intermediul „Angajamentului pentru România” că se poate mult mai bine.
„Sunt mulţi care spun că mai rău decât acum nu se poate. USL vrea să arate că se poate mult mai bine. Pentru acesta este nevoie de schimbare totală. Vrem să redăm românilor încrederea şi speranţa. Prin acest contract politic, candidaţii USL se angajează să nu colaboreze cu Traian Băsescu şi PDL, care trebuie să plătească pentru dezastrul în care se află România. USL este proiectul politic al unui nou început. Angajamentul nostru este să dăm acestei ţări un nou model de guvernare competentă şi eficientă, dar şi să creăm un nou model de societate, aşezată pe repere morale, construită pe solidaritate, respect şi toleranţă”, se arată în broşura semnată de copreşedinţii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu.
„Angajamentul pentru România” are zece puncte.
„Vă spunem adevărul. Muncim împreună pentru a ieşi din criză. După trei ani de măsuri aberante, va fi nevoie de cel puţin trei ani pentru ca rezultatele să fie simţite de fiecare român. Programul de relansare a economiei va începe din prima zi a guvernării USL”, se arată în documentul citat la primul punct.
La punctul al doilea, liderii USL susţin că nu promit mai mult decât pot face, Uniunea urmând să aducă din nou progres şi prosperitate şi să spună clar „când şi cum”.
Punctul al treilea se referă la faptul că USL promite o guvernare competentă, cinstită şi transparentă.
„Noi nu suntem ca ei. Vom promova oameni noi şi practici noi, fără numiri în funcţii publice pe criterii politice, fără clientelism, fără proiecte majore trecute prin asumarea răspunderii. Nu vom lua decizii fără ca ele să fie dezbătute în Parlament. USL nu va semna niciodată acorduri cu FMI sau alte acorduri internaţionale prin scrisori secrete, fără ca românii să fie informaţi”, arată liderii USL.
Aceştia susţin, la punctul al patrulea, că problema României sunt conducătorii de astăzi şi nu românii, care sunt soluţia.
Potrivit punctului al cincilea al angajamentului, pe agenda USL vor fi problemele reale ale oamenilor, iar la punctul al şaselea USL anunţă că susţine un nou model economic, bazat pe iniţiativa privată şi locuri de muncă.
La punctul al şaptelea, USL susţine că doar tăind nu se iese din criză, relansarea economică urmând să nu se producă prin continuarea politicii actuale de „tăieri brutale şi nediferenţiate de venituri, de împrumuturi iresponsabile care au îndatorat generaţiile viitoare”.
La punctul al optulea, liderii USL punctează că avuţia naţională va trebui apărată, nu jefuită şi că Uniunea susţine capitalul naţional.
„Vrem să nu mai vindem avuţia naţională la preţuri mici, cu comisioane foarte mari, ca acum. Trebuie să ţinem în ţară aceste bogăţii. Nu credem că trebuie să dăm resursele şi energia României către clientela politică”, se subliniază în angajament.
La punctul al nouălea, USL arată că priorităţile Uniunii sunt agricultura, energia, educaţia, sănătatea şi siguranţa cetăţeanului, Guvernarea USL urmând să readucă „profesionalismul în administraţie”.
Ultimul punct al angajamentului se referă la faptul că România trebuie să fie un partener respectat în UE şi în lume, iar ţara trebuie să îşi redobândească locul pe care îl merită la nivel global.