Contractele Electrica de concesiune a reţelelor ar putea să nu fie în vigoare – prospect de listare
‘În temeiul legii energiei electrice în vigoare la momentul în care societăţile de distribuţie EDMN (Electrica Distribuţie Muntenia Nord – n.r.), EDTN (Electrica Distribuţie Transilvania Nord – n.r.) şi EDTS (Electrica Distribuţie Transilvania Sud – n.r.) au încheiat contractele de concesiune având ca obiect operarea reţelelor de distribuţie, Ministerul Economiei şi Comerţului avea obligaţia, în calitate de concedent, să publice contractele respective în Monitorul Oficial pentru ca acestea să între în vigoare. Cu toate acestea, niciunul dintre aceste contracte de concesiune nu a fost publicat în Monitorul Oficial’, se arată în prospect.
Din informaţiile deţinute de Electrica, nici alte contracte similare de concesiune încheiate de concurenţii săi nu au fost publicate în Monitorul Oficial.
‘Prin urmare, există riscul ca aceste contracte de concesiune încheiate între EDTS, EDMN şi EDTN şi Ministerul Economiei şi Comerţului să nu fie în vigoare. Până la publicarea contractelor de concesiune în Monitorul Oficial, filialele EDTS, EDMN şi EDTN ar putea să nu fie considerate operatori de distribuţie de energie electrică, în scopul aprobării tarifelor pentru serviciile de distribuţie aprobate de ANRE, ceea ce ar putea face ca ANRE să nu poată sau să nu accepte să calculeze şi să aprobe tarifele de distribuţie pentru EDTS, EDMN şi EDTN’, mai spun autorii documentului.
În prospect se mai precizează că societatea nu a primit niciun indiciu din partea ANRE că va proceda în acest sens.
‘Cu toate acestea, dacă ANRE nu va putea sau nu va accepta să calculeze şi să aprobe tarifele de distribuţie pentru segmentul respectiv al Grupului, acest lucru va avea efecte negative semnificative asupra activităţii, rezultatelor operaţionale, situaţiei financiare sau perspectivelor Grupului, până la momentul în care contractele sunt publicate în Monitorul Oficial’, mai precizează prospectul.
Oferta publică primară iniţială de vânzare a unui număr de 177.188.744 acţiuni ‘Electrica’ SA se va derula în perioada 16 – 25 iunie 2014, potrivit prospectului aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară /ASF/.
Limita de preţ pentru listarea Electrica este de minimum 11 lei/acţiune, iar maximul de listare se ridică la 13,5 lei/acţiune, astfel că statul poate obţine cel puţin 435 de milioane de euro.
‘Am stabilit de asemenea care vor fi tranşele în acest proces de listare: 85% vor viza investitorii instituţionali, în timp ce pentru investitorii de retail ne gândim şi am aprobat un procent de 15% însă care ar putea să crească până la 22% dacă va exista interes din partea micilor investitori de retail’, a explicat Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie.
Nicolescu a mai precizat că micii investitori pot să cumpere acţiuni Electrica, în principal de la sucursalele băncilor care au fost implicate în listare.
Aceştia pot achiziţiona între 250 şi 1.000 de acţiuni garantat, urmând ca cei care cumpără peste 1.000 de acţiuni să primească prorata în funcţie de gradul de subscriere. Totodată, vor fi discounturi de 5 % pentru cei care vor cumpăra între 1.000 şi 20.000 de acţiuni în prima săptămână.