Contractele Hidroelectrica considerate frauduloase de către administrator pot fi anulate – Piperea

Intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica va presupune numirea unui administrator judiciar, care va putea decide anularea contractelor directe de vânzare a energiei dacă va exista suspiciunea de fraudă, potrivit avocatului Gheorghe Piperea.
Economica.net - lun, 18 iun. 2012, 13:32
Contractele Hidroelectrica considerate frauduloase de către administrator pot fi anulate - Piperea

„Administratorul judiciar are dreptul să decidă terminarea sau continuarea contractelor. Dacă va alege continuarea acestora, contractele vor trebui renegociate. Există prezumţia că aceste contracte sunt frauduloase pentru că preţul a fost sub nivelul pieţei”, a declarat Piperea pentru MEDIAFAX.

El a adăugat că legea insolvenţei prevede că pot intra sub incidenţa suspiciunii de fraudă contractele şi actele adiţionale la contracte încheiate în ultimii trei ani.

„Dacă va exista suspiciunea de fraudă, contractele vor fi anulate. Dacă aceste contracte se făceau la preţul pieţei, nu ar mai fi existat suspiciunea de fraudă. Administratorul judiciar este cel care trebuie să decidă dacă vreunul dintre contracte este fraudulos”, a precizat Piperea.

Ministerul Economiei a arătat, într-un comunicat, că decizia de a solicita intrarea în insolvenţă a fost luată de Consiliul de Administraţie al Hidroelecrtrica, menţionând că instituţia nu „interferează” în procedurile judiciare ale companiilor pe care le deţine.

„Hotărârea privind cererea de intrare în insolvenţă a fost luată de Consiliul de Administraţie al Hidroelectrica SA, iar MECMA, în calitate de acţionar, nu interferează în niciun fel în procedurile judiciare în care sunt implicate societăţile comerciale cu capital de stat pentru a nu influenţa în niciun mod instanţele de judecată”, se arată în comunicatul Ministerului Economiei.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a introdus la finele săptămânii trecute o cerere de intrare în insolvenţă la Tribunalul Bucureşti, iar instanţa a stabilit primul termen de judecată pentru miercuri, 20 iunie.

Premierul Victor Ponta a înfiinţat în urmă cu aproape două săptămâni un comitet care să evalueze situaţia economico-financiară a companiei Hidroelectrica şi să prezinte Guvernului, în maximum o săptămână, o informare pe această temă şi propuneri de măsuri care să conducă la îmbunătăţirea activităţii societăţii.

Potrivit bilanţului companiei, profitul net a scăzut anul trecut de 45 de ori, de la 292,3 milioane lei, la 6,4 milioane lei, în condiţiile în care veniturile totale au coborât de la 3,41 miliarde lei la 3,18 miliarde lei, iar cheltuielile au urcat de la 3,02 la 3,14 miliarde lei.

Hidroelectrica a livrat în 2011 „băieţilor deştepţi” energie de 1,52 miliarde de lei (360 milioane de euro), în scădere cu 300 de milioane de lei faţă de 2010, contractele bilaterale reprezentând jumătate din vânzările companiei de stat în anul trecut.

Guvernul a început la sfârşitul anului trecut renegocierea contractelor cu „băieţii deştepţi”, la cererea Fondului Monetar Internaţional, îţnsă nu a prezentat încă rezultatele finale ale acestei operaţiuni.

În paralel, Comisia Europeană a anunţat în aprilie că a iniţiat cinci investigaţii aprofundate distincte pentru a evalua dacă Hidroelectrica a încălcat normele comunitare privind ajutorul de stat, executivul UE arătând că sunt indicii că statul a influenţat compania să încheie contracte de vânzare şi cumpărare a energiei la preţuri preferenţiale.

Comisia doreşte să stabilească dacă Hidroelectrica a subvenţionat în mod indirect clienţii vânzând acestora energie electrică la preţuri sub nivelul pieţei sau achiziţionând de la aceştia la preţuri peste nivelul pieţei.

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat la jumătate lunii mai, că Hidroelectrica a obţinut, în urma negocierilor cu „băieţii deştepţi”, trecerea contractelor pe piaţa concurenţială, eliminând tarifele fixe din aceste acorduri.

Chiţoiu a adăugat atunci că nu prezintă deocamdată detalii, pentru că negocierile sunt încă în derulare, menţionând că niciun contract bilateral nu a fost reziliat şi că toate acordurile vor avea aceeaşi formulă de calcul a preţului.

Tot în urmă cu două săptămâni, Guvernul a decis înlocuirea directorului general al Hidroelectrica Dragoş Zachia cu un fost director din grupul CEZ România, Gheorghe Ştefan.

Te-ar mai putea interesa și
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a reluat creșterea
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a ...
În ultimele 10 zile, ROBOR la 3 luni și cel la 6 luni a crescut cu 20 de puncte de bază, semn că bancile au împrumutat destul de mult statul pentru finanțarea deficitului bugetar, lichiditatea......
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin Georgescu este pe pimul loc
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin ...
Candidatul independent Călin Georgescu este pe pe primul loc în preferințele alegătorilor in țară după numărarea ...
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința bucureștenilor
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința ...
Votul de la referendumul local trebuie confirmat de Parlament, iar partidele politice nu pot să ignore voinţa a 500.000 ...
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
Rezultate alegeri 2024 - EXIT POLL. Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea, conform principalelor institute ...