UE este într-o dispută cu AstraZeneca, companie care a făcut un parteneriat cu Universitatea Oxford din Marea Britanie pentru a-şi dezvolta vaccinul, după ce producătorul farmaceutic a anunţat săptămâna trecută că va reduce livrările în primul trimestru din cauza unor probleme de producţie la o fabrică din Belgia.
Potrivit unui oficial al UE, această reducere ar însemna ca UE să primească 31 de milioane de doze pentru perioada menţionată, mai exact cu 60% mai puţin decât a fost convenit inţial, ceea ce ar amplifica presiunea asupra blocului comunitar, care este în urmă cu campaniile de vaccinare faţă de Israel, Marea Britanie şi SUA.
„Există dispoziţii obligatorii, iar contractul este foarte clar”, a declarat Ursula von der Leyen pentru postul de radio Deutschlandfunk, adăugând că acordul conţinea cantităţi clare de vaccinuri pentru decembrie şi pentru primele trei trimestre din 2021.
„AstraZeneca ne-a asigurat explicit în acest contract că niciun fel de alte obligaţii nu ar împiedica respectarea pe deplin a contractului”, a adăugat ea.
Afirmaţiile şefei Comisiei Europene sunt în contradicţie cu declaraţiile directorului executiv al AstraZeneca, Pascal Soriot, care a spus marţi presei că înţelegerea cu UE s-a bazat pe o clauză ‘best-effort’ (conform căreia se vor depune cele mai mari eforturi pentru asigirarea livrărilor), fără a obliga compania să respecte un anumit calendar.
Soriot a mai afirmat că UE a întârziat în obţinerea unui contract de livrare, aşa încât compania nu a avut suficient timp să rezolve problemele de la o fabrică de vaccinuri din Belgia, gestionată de o firmă parteneră.
Von der Leyen a declarat că clauza ‘best-efort’ era validă atât timp cât nu era clar dacă AstraZeneca poate dezvolta vaccinul. Ea a mai afirmat că nu a existat nicio prevedere privind ‘secvenţialitatea comenzii’ şi că înţelegerea menţiona patru centre de producţie, dintre care două în Marea Britanie.
UE ar urma să facă publică o versiune editată a contractului în cursul zilei de vineri, a precizat ea.
Contractul UE cu AstraZeneca este un acord de achiziţie în avans pentru furnizarea a cel puţin 300 de milioane de doze, dacă vaccinul este aprobat ca fiind sigur şi eficient, dozele urmând să fie livrate în etape. Vaccinul ar urma să primească vineri aprobarea Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA).
Potrivit unui oficial al UE citat de Reuters, AstraZeneca a propus Uniunii Europene opt milioane de doze suplimentare de vaccin, pe lângă cele 31 de milioane, pentru acest trimestru, însă UE a considerat oferta inadecvată deoarece ar lăsa în continuare un deficit neacoperit din ceea ce se aştepta iniţial.