Contractul de 100 mil. euro pentru Cloud-ul Guvernamental a fost semnat. CEO Vodafone: ”Suntem pregătiți să livrăm un Cloud care ne va schimba viețile”

Digitalizarea României a mai făcut un pas odată cu semnarea contractului pentru Cloud-ul Guvernamental în valoare de aproximativ 100 milioane de euro, cu TVA inclus. Câștigătorul licitației organizată de ADR este Vodafone România, care va folosi tehnologie Microsoft.
Lidia Neagu - mie, 11 sept. 2024, 13:45
Contractul de 100 mil. euro pentru Cloud-ul Guvernamental a fost semnat. CEO Vodafone: ”Suntem pregătiți să livrăm un Cloud care ne va schimba viețile”

Cloud-ul guvernamental este o infrastructură care adună într-un singur loc toate serverele și bazele de date ale instituțiilor publice din România. Odată implementat instituțiile statului vor putea comunica între ele, astfel încât cetățenii să nu se mai plimbe după actele de care au nevoie de la o instituție la alta.

Platforma de cloud guvernamental va deveni complet operațională la 31 decembrie 2025 și va necesita fonduri totale de 374,73 milioane de euro (1,86 miliarde de lei), acoperite prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), potrivit Executivului. Cel puțin 30 de autorități și instituții publice vor fi conectate la cloud-ul fuvernamental și îl vor utiliza până la finalul anului 2025.

Dezvoltarea cloudului guvernamental al României este vizată de două investiții din PNRR – Componenta 7 Transformare Digitală:

  1. 374,73 milioane euro pentru implementarea efectivă a infrastructurii de cloud guvernamental
  2. 187,05 milioane de euro pentru migrarea sistemelor informatice ale instituțiilor publice în cloudul guvernamental

Componenta de Cloud Dedicat va fi operațională în două din cele patru centre de date din cadrul Cloud-ului Guvernamental, precum și existența unei zone de administrare conectată la internet și cu infrastructura operatorilor de cloud public, pentru a permite alocarea în timp real a resurselor de procesare și stocare a datelor. Termenul de finalizare al investiției este de 270 de zile.

”Vom avea la un click distanță 24 de ore din 24, șapte zile din șapte, din confortul casei, din vacanță sau din altă parte acces la aceste servicii publice care astăzi sunt exclusiv online și care sunt, de obicei, în perioada în care oamenii au program de muncă, adică între ora 8 și 4 după-amiaza”, a declarat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, la ceremonia de semnare a contractului.

Prezent la eveniment, Achilleas Kanaris, CEO-ul Vodafone România, a declarat că ”proiectul este o șansă fără precedent pentru țară”.

”Este o onoare să reprezint Vodafone în ceea ce reprezintă o piată de hotar pentru digitalizarea societății românești. Suntem mândrii să fim primii care implementează primul Cloug Guvernamental în România, un proiect care va seta noi standarde în sectorul public și infrastructura digitală. Competitivitatea României se bazează pe transformarea digitală a societății sale. Proiectul este o șansă fără precedent pentru țară să ajungă în topul excelenței digitale și să ăși atingă potențialul prin creșterea inovației și îmbunătățirea sectorului public (…) Această infrastructură va furniza coloană vertebrală pentru servicii publice moderne, sigure, care va da posibilitatea instituțiilor să servească mai bine cetățenii și afacerile”, a spus Kanaris.

Acesta a mai adăugat într-un mesaj către premierul Marcel Ciolacul, prezent, de asemenea, la ceremonie: ”Excelența dumneavoastră, vă garantăm că vom aduce experiența și expertiza noastră pentru a implementa acest proiect repede. La Vodafone și Microsoft ne vom asigura că vom livra un Cloud care va fi de top în Europa, gata de folosit și pregătit să ne schimbe viețile”.

STS participă, în parteneriat cu Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) și Serviciul Român de Informații (SRI), la implementarea investiției (proiectului) infrastructurii de cloud guvernamental, finanțată prin PNRR, Componenta C7. Transformare digitală.

Cloud-ul Guvernamental al României este referențiat ca Platforma de Cloud Guvernamental și are o componentă de Cloud Privat, denumită în continuare Cloudul Privat Guvernamental (CPG).

Te-ar mai putea interesa și
Cafenelele ar putea deveni un business de lux? Prețul cafelei, aproape de maximul istoric
Cafenelele ar putea deveni un business de lux? Prețul cafelei, aproape de maximul istoric
Graficele prețurilor cafelei arată îngrijorător, iar evoluția este similară celei privind boabele de cacao, care au înregistrat costuri la nivel record din cauza condițiilor meteorologice și......
Drum de mare viteză Craiova – Târgu Jiu: Ultimul lot a intrat în procedura de licitație
Drum de mare viteză Craiova – Târgu Jiu: Ultimul lot a intrat în procedura de licitație
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a demarat procedura de licitație și pentru ultimul ...
Occidentul finanțează mașina de război a lui lui Putin, cumpărând din ce în ce mai mulți carburanți făcuți din petrol rusesc – POLITICO
Occidentul finanțează mașina de război a lui lui Putin, cumpărând din ce în ce mai mulți carburanți făcuți din ...
În prima jumătate a anului 2024 aliații occidentali ai Ucrainei au achiziționat combustibil produs din petrol rusesc ...
Pensionarii cu pensii de până la 3.000 de lei vor putea cere gratuit adeverințe pentru recalcularea pensiilor, proiect depus de mai mulți parlamentari PNL
Pensionarii cu pensii de până la 3.000 de lei vor putea cere gratuit adeverințe pentru recalcularea pensiilor, proiect ...
Mai mulţi parlamentari liberali au depus un proiect de lege care prevede ca pensionarii cu pensii de până la 3.000 de ...