Contractul de construire a noii centrale termoelectrice Titan din București a fost scos la licitație

Titan Power, firma de stat care se ocupă de proiectul noii centrale electrice de termoficare în cogenerare de înaltă eficiență de pe amplasamentul fostei CET Titan București, a scos la licitație contractul de construire.
Mihai Nicuţ - J, 12 dec. 2024, 11:29
Contractul de construire a noii centrale termoelectrice Titan din București a fost scos la licitație

Titan Power a publicat, în data de 5 decembrie, “anunț de publicitate pentru contractarea lucărilor de execuție lucrări de desființare și reamenajare construcții existente și lucrări de construire, împrejumuire teren și organizare execuție, procurare, documentații reduse și punere în funcțiune aferente obiectivului de investiții ″ Centrală de congenerare de înaltă eficiență pe amplasamentul CET Titan – București ″”.

Anunțul a fost publicat pe pagina de intrernet a Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), care controlează compania.

Potrivit anunțului de licitație, lucrările de construcție ar trebui să dureze doi ani de la atribuirea contractului. Termenul limită de depunere a ofertelor este 5 februarie.

La începutul lui iunie, Ministerul Energiei informa că a fost demarat proiectul CET Titan, o centrală complet automatizată care va fi echipată cu cinci grupuri motor-generator (Hydrogen Ready) având o putere electrică instalată de până la 50MWe respectiv o putere termică instalată de până la 40MWt (34,4 Gcal/h.

Noua centrală poate utiliza atât gaz metan cât şi amestec cu hidrogen, configurând în Titan cea mai modernă și flexibilă soluție pentru o instalație automatizată integrată în sistemul de termoficare și energetic din estul capitalei, arăta atunci Ministerul.

Ministerul Energiei ar fi dorit să finanțeze parțial construcția noii centrale cu bani din Fondul de Modernizare, 40 de milioane de euro, dar legislația europeană nu a permis.

″Din păcate, nu a obținut finanțare europeană, pentru că principiul Băncii Europene de Investiții a fost unul simplu: trebuie să demonstrați că aveți în funcțiune o instalație poluantă și ineficientă, pe care o înlocuiți cu una nouă. Centrala Titan (cea veche – n.red.) e închisă de mulți ani, deci nu s-a putut respecta acest principiu. Acesta a fost motivul pentru care proiectul nu a fost eligibil pentru finanțare din Fondul de Modernizare″, a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la 28 noiembrie.

Proiectul este estimat la 60 de milioane de euro. SAPE va pune la dispoziție din fonduri proprii 20 de milioane de euro, iar restul ar urma să vină din finanțări bancare.

Te-ar mai putea interesa și
Mesajul Metro pentru Guvern. Retailerul își asumă pierderi cât timp persistă regimul fiscal actual și spune că va absorbi creșterile de taxe
Mesajul Metro pentru Guvern. Retailerul își asumă pierderi cât timp persistă regimul fiscal actual și spune că va ...
Karan Khurana, CEO-ul Metro, primul retailer modern care a intrat în România în urmă cu 30 de ani și care a anunțat recent investiții de zeci de milioane de euro în următorii trei ani în......
ANPC a dat astăzi amenzi de 281.000 de lei operatorilor economici de pe Litoral
ANPC a dat astăzi amenzi de 281.000 de lei operatorilor economici de pe Litoral
Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au aplicat amenzi în valoare de 281.000 de lei, ...
Ministrul Muncii Petre Manole anunță că o nouă lege a salarizării ar putea fi adoptată spre sfârșitul anului 2027
Ministrul Muncii Petre Manole anunță că o nouă lege a salarizării ar putea fi adoptată spre sfârșitul anului 2027
Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale, Petre-Florin Manole, a anunţat joi, la Antena 3, că ...
Videt a deschis un nou showroom de optică în Palas Mall Iași, în urma unei investiții de 300.000 de euro
Videt a deschis un nou showroom de optică în Palas Mall Iași, în urma unei investiții de 300.000 de euro
Videt, parte a grupului internațional Alensa, a deschis recent cel de-al nouălea magazin din rețeaua sa, în urma unei ...