Contractul pentru construcţia centralei în cogenerare de la Midia ar putea fi semnat până la sfârşitul anului

Economica.net
05 09. 2019
b12_33472100

“Sperăm ca pînă la finele anului vom semna contractul EPC (Engineering, Procurement and Construction-n.red.) cu contractorul ales . Am terminat studiul de fezabilitate, activele existente au fost evaluate, a fost formată echipa, azi lucrăm cu candidații potențiali care ar putea deveni contractori”, a declarat Meraliev Saduokhas chief operational officer al KMGI, la ceremonia aniversării a 40 de ani de rafinare la Petromidia.

El a mai spus că termenul limită pentru ofertele finale pentru construcție este 1 octombrie.
Centrala de cogenerare (de producere combinată de energie electrică și termică) va fi dezvoltată prin intermediul Fondului de Investiții Româno-Kazah, un vehicul creat recent ca urmare a Memorandumului referitor la stingerea datoriilor istorice ale grupului Rompetrol.
Centrala va asigura agent termic și apă caldă menajeră pentru locuitorii orașului Năvodari, iar pentru platforma Petromidia – energie electrică și abur tehnologic pentru susținerea activităților de obținere a produselor petroliere. În același timp, aceasta va contribui și la stabilizarea producției și a distribuției de energie electrică în regiunea Dobrogea.

„Noua centrală va respecta cele mai înalte standarde tehnologice, de eficiență energetică și protecție a mediului, urmând a fi realizată în parteneriat cu Uzina Termoelectrică Midia – deținută în prezent de Ministerul Energiei (56,58%) și KMG International (43,42%). Aceasta va funcționa cu gaz natural”, au spus SAPE (Guvernul României) şi grupul KMGI-Rompetrol într-un comunicat de presă din luna martie

Nu este precizată capacitatea unităţii de generare, dar, în trecut, oficialii Rompetrol vorbeau despre 36 de MW energie termică şi 73 MW energie electrică. Termenul de implementare a proiectului este de patru ani.