Contragaranţii de 662 milioane euro acordate de FRC, în cei trei ani de activitate
Fondul a susţinut 9.930 de firme mici şi mijlocii de la înfiinţare (anul 2010) până la finalul lui 2012 şi 169.450 locuri de muncă, potrivit datelor prezentate de Elena Kleninger, membru al directoratului Fondului de Contragarantare, la conferinţa Mediafax talks about SMEs.
Cele mai multe contragaranţii au fost acordate firmelor mici şi microîntreprinderilor din domeniul comerţului, în timp ce pentru întreprinderile mijlocii finanţări mai consistente au fost în domeniul industrial şi al construcţiilor.
La nivel global, 40% dintre contragaranţii au fost acordate firmelor din comerţ, 24,8% din industrie şi 18,9% din servicii.
Valoarea maximă a contragaranţiei pentru un IMM este de 1,2 milioane de euro, respectiv 600.000 euro pentru firmele active în sectorul transportului rutier şi 45.000 euro pentru cele din producţia primară de produse agricole sau echivalentul în lei al acestei sume la data acordării contragaranţiei.
Creditele neperformante contragarantate se situează la 5%, comparativ cu 23,2% pentru întregul sector IMM din economie.
Analiza ratei creditelor neperformante în funcţie de sectorul de activitate arată că cele mai riscante societăţi din portofoliul FRC sunt cele din domeniul serviciilor (rată NPL de 7% atât în septembrie 2012 cât şi în decembrie 2012), urmate de cele care activează în industrie, care prezintă creşteri ale neperformanţei în semestrul al II-lea (NPL de 5,3% la decembrie 2012). La polul opus se află firmele din agricultură (cu o rată a creditelor neperformante de 1,5% în decembrie 2012).
„Orientarea strategiei FRC în direcţia contragarantării într-o măsură mai mare a firmelor din industrie va conduce la majorarea riscului de credit care trebuie gestionat, ceea ce pledează pentru existenţa unor fonduri proprii adecvate care să poată acoperi pe termen mediu şi lung aceste riscuri în creştere”, a mai spus reprezentantul FRC.