Contravenţii şi amenzi noi de până la 100.000 de lei privind sistemul RO e-Transport, oficializate prin OUG 115
Sistemul RO e-Transport are ca scop monitorizarea, pe baza codului UIT, a transporturilor rutiere ale bunurilor cu risc fiscal ridicat pe teritoriu naţional şi a transporturilor rutiere internaţionale de bunuri, potrivit OUG 115 din 2023, consultată de Economica.net.
Ce este codul UIT
UIT e un cod unic generat de sistemul RO eTransport prin intermediul căruia ANAF şi Autoritatea Vamală Română monitorizează transporturile de bunuri, pe teritoriul naţional.
Identificarea pe baza codului UIT se referă la deţinerea și prezentarea codului UIT pe timpul transportului de către operatorul de transport rutier sau operatorul economic care transportă cu vehicule care îi aparţin bunuri în nume propriu, în format fizic sau electronic, împreună cu documentul care însoţeşte transportul bunurilor.
La 1 iulie intră în vigoare contravenţiile şi amenzile actualizate privind sistemul RO e-Transport, introduse prin OUG 115 din 2023. Acestea sunt prevăzute la articolul 13Ʌ1 din OUG 41/2022, modificată şi completată prin OUG 115 din 2023.
E pasibil de amendă de la 5.000 de lei la 10.000 de lei conducătorul vehiculului de transport care încalcă obligația de a porni dispozitivul de poziţionare înainte de începerea transportului pe teritoriul național, respectiv de a opri dispozitivul de poziționare numai după livrarea bunurilor la locul de livrare declarat pe teritoriul național sau după părăsirea teritoriului național, se arată în analiza Economica.net pe baza OUG 115 din 2023.
De asemenea, e pasibil de amendă de la 5.000 de lei la 10.000 de lei conducătorul vehiculului de transport care nu prezintă documentele care însoţesc transportul de bunuri monitorizat prin sistemul RO e-Transport, împreună cu codul UIT, la solicitarea ANAF, a Autorităţii Vamale Române sau a agenţilor de poliţie.
Sunt pasibile de amendă de la 10.000 de lei la 50.000 de lei persoanele fizice şi de amendă de la 20.000 de lei la 100.000 de lei persoanele juridice, şi de confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate pentru săvârşirea oricărei fapte dintre următoarele:
- încălcarea obligaţiei de declarare în sistemul Ro e-Transport a datelor referitoare la transporturile internaționale de bunuri, astfel încât să poată fi identificate prin codul UIT. Obligaţia a fost introdusă în OUG 41 din 2022 cu modificările ulterioare prin OUG 115 din 2023, arată analiza Economica.net.
- utilizarea de către operatorul de transport rutier a codului UIT peste termenul de valabilitate. Termenul de valabilitate a codului UIT este de cinci zile calendaristice, respectiv de 15 zile calendaristice în cazul achizițiilor intracomunitare de bunuri, începând cu data declarată pentru începerea transportului.
- descărcarea pe teritoriul României a bunurilor care fac obiectul tranzacţiilor intracomunitare aflate în tranzit, cu excepţia celor care vizează depozitarea sau formarea unui nou transport din una sau mai multe partide de bunuri.
- declararea în sistemul RO e-Transport a unor cantități diferite de cele reale în transportul de bunuri.
Sunt pasibile de amendă de la 10.000 de lei la 50.000 de lei persoanele fizice şi de amendă de la 20.000 de lei la 100.000 de lei persoanele juridice dacă operatorul de transport rutier încalcă obligaţia:
- de a asigura transferul datelor curente de poziţionare a vehiculului de transport, pe toată durata traseului de transport al bunurilor, monitorizat prin sistemul RO e-Transport.
- să echipeze vehiculele de transport cu dispozitive de tip terminal de telecomunicații care utilizează tehnologii de poziționare și transmisie de date prin satelit.
- să pună la dispoziția conducătorului auto codul UIT primit, se arată în analiza Economica.net pe baza OUG 115 din 2023. Aceste contravenţii şi amenzi au fost introduse în OUG 41 din 2022 cu modificările ulterioare prin OUG 115 din 2023, arată analiza Economica.net. Ele vizează încălcarea obligaţiilor prevăzute la articolul 8∧2, introdus prin OUG 115 din 2023 în OUG 41/2022 cu modificările şi completările ulterioare.
Se sancționează cu amendă de la 10.000 de lei la 50.000 de lei persoanele fizice şi cu amendă de la 20.000 de lei la 100.000 de lei persoanele juridice pentru sărvârşirea oricărei fapte dintre următoarele:
- încălcarea obligaţiei organizatorului transportului sau operatorului de transport, după caz, de a actualiza, în perioada de valabilitate a codului UIT, informațiile privind identificarea vehiculului de transport rutier ori de câte ori acestea se modifică, înainte de repunerea în mișcare.
- încălcarea obligaţiei de către utilizatorii sistemului RO e-Transport de a pune la dispoziția operatorului de transport rutier codul UIT aferent bunurilor transportate, direct sau prin intermediul organizatorului transportului, după caz, până cel târziu la prezentarea vehiculului în punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea în România sau la locul de import, respectiv la punerea efectivă în mişcare a vehiculului, după caz.
- modificarea datelor înregistrate în sistemul RO e-Transport despre transporturile de bunuri după prezentarea în punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea în România sau la locul de import, respectiv după punerea efectivă în mișcare a vehiculului pe drumurile publice, după caz.
- încălcarea obligaţiei de a declara în sistemul RO e-Transport datele aferente transporturilor pentru toate bunurile transportate în cadrul unei partide de bunuri dacă în cadrul partidei de bunuri sunt transportate atât bunuri cu risc fiscal ridicat, cât și alte bunuri care nu fac parte din categoria celor cu risc fiscal ridicat, conform OUG 115 din 2023, consultate de Economica.net.
- Prin partidă de bunuri înţelegem ansamblul de bunuri cu același loc de încărcare și de descărcare, cu un singur destinatar final, transportate cu un mijloc de transport care poate fi schimbat pe parcursul deplasării de la locul de încărcare la locul de descărcare.
Temei juridic
Articolul 13Ʌ1 al OUG 41 din 2022, modificată şi completată prin OUG 115 din 2023:
(1) Următoarele fapte constituie contravenții, dacă nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni:
a) nerespectarea prevederilor art. 9 alin. (2) și (3), art. 11 alin. (2) și (4);
b) declararea în Sistemul RO e-Transport a unor cantități diferite de cele care fac obiectul transportului de bunuri;
c) nerespectarea prevederilor art. 8 alin. (1^1), (1^3) și (2), art. 11 alin. (3) și art. 12;
d) nerespectarea de către conducătorul vehiculului de transport a prevederilor art. 8^3 și art. 10 alin. (1);
e) nerespectarea de către operatorul de transport a prevederilor art. 8^2.
(2) Contravențiile prevăzute la alin. (1) lit. a) și b) se sancționează cu amendă de la 10.000 de lei la 50.000 de lei în cazul persoanelor fizice sau cu amendă de la 20.000 de lei la 100.000 de lei în cazul persoanelor juridice, precum și confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate.
(3) Contravențiile prevăzute la alin. (1) lit. c) și e) se sancționează cu amendă de la 10.000 de lei la 50.000 de lei în cazul persoanelor fizice sau cu amendă de la 20.000 de lei la 100.000 de lei în cazul persoanelor juridice.
(4) Contravențiile prevăzute la alin. (1) lit. d) se sancționează cu amendă de la 5.000 de lei la 10.000 de lei.
Important
La 1 iulie se abrogă articolul 13 din OUG 41 din 2022, cu modificările şi completările ulterioare, prevede OUG 115 din 2023, analizată de Economica.net.