Contre între Bogdan Olteanu, BNR şi Daniel Zamfir pe tema Legii dării în plată

În ediția din 6 martie a emisiunii “După 20 de ani”, difuzată la Pro TV, inițiatorul legii dării în plată şi viceguvernatorul BNR au vorbit despre proiectul controversat al acestei legi, dar și despre efectele sale. Cei doi s-au contrat pe tot parcursul emisiunii. 
Economica.net - Dum, 06 mart. 2016, 15:57
Contre între Bogdan Olteanu, BNR şi Daniel Zamfir pe tema Legii dării în plată

Senatorii au adoptat, luni, în unanimitate, proiectul legii dării în plată a unor imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite, cu amendamentul ca programul ‘Prima casă’ să fie inclus în acest act normativ. 

Prezenţi la emisiunea “După 20 de ani”, cei doi s-au contrat în mod constant pe marginea aceastui subiect. 

Întrebat dacă este mulţumit de varianta Legii dării în plată adopotată de Senat la începutul acestei săptămâni, care diferă de varianta iniţială, Daniel Zamfir, iniţiatorul acestei legi spune că nu diferă foarte mult.

„Aş spune că singura diferenţă e aceea că s-a introdus un plafon, 150.000 de euro, şi s-a mai introdus, a scăpat o chestiune pe care o vom corecta, şi anume ca ipoteca trebuie să fie a imobilului în care locuieşti. E o greşeală prin faptul că asta ar elimina cam jumătate din cetăţenii care au credite cu ipotecă din aplicarea legii. Sunt situaţii în care pentru creditul respectiv au garantat părinţii cu imobilul împrumutul copilului. De ce părinţii să fie excluşi de la aplicarea legii? 50% din creditele ipotecare sunt aceste credite de nevoi personale cu ipotecă unde garanţi sunt părinţii pentru copii”, a declarat Daniel Zamfir.

Întrebat dacă este mulţumit de amendamentele aduse în forma în care legea a trecut de Senat, Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR spune că: „E un pas înainte spre ceea ce noi credem că va face această lege constituţională. Pentru că a interveni în contracte deja semnate, în lucruri care s-au produs în trecut, nu se poate decât în situaţii excepţionale şi justificând caracterul excepţional al intervenţiei. Criza a afectat dramatic o serie de persoane, acelea care s-au împrumutat pentru a cumpăra o locuinţă, au avut dificultăţi pentru că le-au scăzut veniturile, pentru că valoarea garanţiei a scăzut. În acele condiţii excepţionale, potrivit Constituţiei, se pot lua măsuri excepţionale. Ceea ce noi sfătuim, pentru că BNR vine să propună modificări în spiritul cererii preşedintelui de reexaminare, e să ţintească legea către cei care nu pot plăti, nu către cei care nu vor să plătească, astfel încât să devină constituţională. Aşa cum e ea formulată, legea îi vizează pe cei care nu vor să plătească. Pentru că nu stabileşte niciun criteriu. Noi propunem criterii ca să îi vizăm pe cei care nu pot. Statul român a mai făcut asemenea lucruri şi nu creezi discriminări. Plafonul de 60.000 de euro de la Prima Casă nu creează o discriminare, e o şansă în plus pentru cei care au resurse mai puţine. Nu cred că domnul deputat va spune că dacă pensionarii beneficiază de scutire de tarif de transport în comun, asta e o discriminare. Da, aşa se fac politicile publice, ţintindu-i pe cei care au nevoie”. 

Contrele dintre cei doi au continuat, iar Daniel Zamfir a declarat că s-a gândit să le propună colegilor deputaţi excluderea anumitor credite din Legea dării în plată, luându-l în vizor pe Bogdan Olteanu.

M-am gândit să le propun colegilor deputaţi ca anumite credite, care au fost negociate, cu dobândă preferenţiala, pentru VIP-uri – domnul Olteanu are 11 credite – să le excludem. Cei care au avut contracte preformulate, standard, lor să li se aplice. Mă gândesc să le propun asta colegilor, dat fiind că bancherii spun că au existat categorii privilegiate. Această lege e de protecţie a consumatorului împotriva abuzurilor băncilor. Şi cel care a luat 150.000 şi cel care a luat 155.000 a fost abuzat de bancă, în sensul că acel credit a avut clauze abuzive – sunt peste 15.000 de procese câştigate. Nu pot spune că unul intră sub incidenţa legii iar altul nu”, a adăugat Zamfir.

Contre și pe Prima Casă 

Întrebat ce argumente are BNR la excluderea Prima Casă din Legea dării în plată, viceguvernatorul a declarat: „Aici sunt două argumente. Prima Casă are o rată de neperformanță de 0,04%, sunt câteva zeci de familii în această situație. Al doilea argument e că aici există o garanție de stat, anularea ei de către stat ne pune în categoria statelor neserioase. Înțeleg că aici e o frustare legată de principiul drobului de sare, dacă se întâmplă ceva peste 10 ani. Dacă peste 10 ani se scumpește petrolul, o să interziceți de azi mașinile? Dacă peste 10 ani se scumpește mâncarea, o să interziceți de azi cuptoarele?

Daniel Zamfir: Asta ori e o prostie, ori e lipsă de pregătire, ori e intoxicare. Să vedeți de ce nu anulează. Garanția statului e o garanție suverană, nu o poate anula legea dării în plată. La articolul 1 al legii scrie cine sunt beneficiarii. Statul român are carcater de fideiusor, nu de consumator. Statul român dă țeapă bancii?

Bogdan Olteanu: Aici se face o confuzie. În lege scrie că atunci când debitorul dă în plată, toate celelalte garanții se anulează. Sunteți de acord să scrieți „cu excepția garanției statului”? ne-am inteles, vă multumesc, e minunat.

Daniel Zamfir: Nimeni nu anulează garanția statului, stați liniștit. Nu poate fi anulată. Cel mai sigur garant este statul.

Bogdan Olteanu: E un câștig extraordinar, în aceasta emisiune aflăm că nu vor să anuleze garanția statului, dacă scrieti acest lucru în lege, Prima Casă poate continua.”

Vezi EMISIUNEA INTEGRAL AICI.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite impun sancțiuni împotriva unui grup IT din China, pe care-l acuză că sprijină hackeri care sabotează companii americane
Statele Unite impun sancțiuni împotriva unui grup IT din China, pe care-l acuză că sprijină hackeri care sabotează ...
Guvernul american a anunţat vineri că va adopta sancţiuni contra unui grup chinez specializat în securitate cibernetică, pe care îl acuză de sprijin adus unei grupări de infractori......
Vinurile roșii franțuzești se confruntă cu un declin „existenţial”, din cauza schimbării gusturilor printre consumatorii tineri
Vinurile roșii franțuzești se confruntă cu un declin „existenţial”, din cauza schimbării gusturilor printre ...
Vinurile roşii franţuzeşti se confruntă cu un declin "existenţial" dacă nu se adaptează, pentru că generaţiile tinere ...
Ministerul Dezvoltării a publicat în dezbatere publică priorităţile pentru Programul Anghel Saligny
Ministerul Dezvoltării a publicat în dezbatere publică priorităţile pentru Programul Anghel Saligny
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a publicat vineri, spre dezbatere publică, un proiect ...
„Jos mâinile de pe democraţia noastră, domnule Musk!”. Vicecancelarul Robert Habeck îl avertizează pe cel mai bogat om din lume să nu se implice în alegerile din Germania
„Jos mâinile de pe democraţia noastră, domnule Musk!”. Vicecancelarul Robert Habeck îl avertizează pe cel ...
Vicecancelarul german Robert Habeck l-a avertizat vineri pe miliardarul american Elon Musk să nu se amestece în viitoarele ...