„La nivelul Pilonului II de pensii astăzi sunt acumulate 40 miliarde lei. Din analiza pe care am făcut-o împreună cu colegii, pensia pe care a primi-o astăzi un contributor la Pilonul II de pensii ar fi undeva la 25 de lei pe lună”, a spus Mişa.
El a precizat că beneficiile pentru cel care contribuie la Pilonul II de pensii nu sunt foarte mari.
„Luăm în calcul de a da posibilitatea fiecărui contribuabil să opteze către Pilonul III de pensii, către cel privat, sau să meargă către Pilonul I. Este alegerea contribuabililor”, a mai arătat ministrul propus al Finanţelor.
Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) aveau active în valoare de aproximativ 36,1 miliarde de lei, la 31 mai 2017, în creştere cu 34,14% faţă de nivelul de la 31 mai 2016, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
Fondurile de pensii private obligatorii aveau 6,904 milioane de participanţi. Conform datelor ASF, de la începutul colectării în sistem, au fost virate contribuţii pentru 6,761 milioane participanţi. În luna martie, au fost virate contribuţii pentru 4,087 milioane participanţi, iar pentru 2,797 milioane nu au fost virate contribuţii. De asemenea, datele ASF arată că există 130.251 de participanţi fără contribuţii.
Pe pilonul II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life Pensii, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN şi Vital.