Contribuţia de asigurări de sănătate va fi plătită pentru toate veniturile din salarii, pensii şi activităţi independente şi se elimină subvenţiile la Fondul Sănătăţii din 2025

Din anul 2025 contribuţia de asigurări de sănătate va fi plătită pentru toate veniturile din salarii, pensii şi activităţi independente, şi-a asumat Ministerul Sănătăţii (MS) în Strategia naţională de sănătate, document “strategic”, spune MS, care indică schimbările aduse sistemului asigurărilor sociale de sănătate pentru a-l face sustenabil. Din 2026 pacientul îşi va putea alege, contra cost, medicul care îl va trata într-un spital public, iar Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate se vor reorganiza în Case regionale, plan avansat în urmă cu 10 ani, în proiectul noii legi a Sănătăţii care nu s-a mai concretizat.
Cristina Şomănescu - Dum, 04 dec. 2022, 21:24
Contribuţia de asigurări de sănătate va fi plătită pentru toate veniturile din salarii, pensii şi activităţi independente şi se elimină subvenţiile la Fondul Sănătăţii din 2025

Ministerul Sănătăţii (MS) a definitivat Strategia naţională de sănătate a următorilor şapte ani, un document amplu care descrie schimbările aduse sistemului asigurărilor sociale de sănătate pentru a-l face sustenabil şi orientat către pacient în orizontul anului 2030.

Succint, aceasta vizează:

Eliminarea subvenţiilor de echilibrare a FNUASS, cu condiţia extinderii bazei de impozitare la toate veniturile din salarii, pensii şi activități independente. Se va menţine posibilitatea echilibrării FNUASS de la bugetul de stat numai în situaţii de criză economică sau epidemiologică. Măsura se va aplica începând cu primul trimestru din anul 2025, reiese dintr-o analiză Economica.net pe baza Strategiei naţionale de sănătate publică.

Extinderea bazei de impozitare pentru contribuţii de asigurări sociale de sănătate prin stabilirea obligaţiei de plată asupra tuturor veniturilor obţinute de persoanele fizice, indiferent de natura acestora. Măsura se va implementa treptat, începând cu primul trimestru din anul 2025, reiese din Strategia naţională de sănătate, analizată de Economica.net.

“În sistemul de asigurări sociale de sănătate, segmente semnificative ale populației beneficiază de servicii de sănătate fără plata contribuției la asigurări de sănătate, deși realizează venituri din pensii sau salarii, ceea ce creează un deficit considerabil la FNUASS. În condițiile în care numai o treime dintre asigurați plătesc contribuții de sănătate către FNUASS, acesta devine vulnerabil la recesiunile economice”, explică autorii Strategiei naţionale de sănătate.

Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a primit subvenţii de peste 10 miliarde de lei în anul 2021, cele mai mari din 2013 încoace, arată o analiză făcută de Economica.net pe baza execuţiilor Fondului.

Mai mult, subvenţiile sunt a doua sursă de venituri la FNUASS în anul 2021, după încasările din CASS, arată analiza realizată de Economica.net.

De ce e important să aflăm ce încasări are Fondul Sănătăţii şi cum au fost cheltuiţi banii din Fond?

  • Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) este gestionat de CNAS, iar veniturile sale sunt formate din contribuţiile sociale de asigurări de sănătate (CASS) plătite de salariaţi, dar şi de alte categorii de asiguraţi care achită CASS în baza declaraţiei unice depuse la Fisc, din taxa clawback plătită de producătorii de medicamente şi din subvenții. Din banii stânşi la Fondul Sănătăţii, CNAS plăteşte medicilor, dar şi celorlaţi furnizori de servicii medicale care au încheiat contracte cu Casele Teritoriale de Asigurări de Sănătate, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale acordate pacienţilor. Din Fondul Sănătăţii sunt viraţi bani către spitale ca să acopere majorările de venituri acordate personalului medico-sanitar şi auxiliar, în baza legii salarizării unice.

Economica.net vă prezintă, în continuare, cronologic cele mai importante schimbări asumate de Ministerul Sănătăţii în Strategia naţională de sănătate publică:

Clarificarea, completarea şi extinderea, după caz, a regimului juridic al contribuţiilor personale percepute de furnizorii privaţi de la pacienţi pentru servicii medicale finanţate prin sistemul de asigurări sociale de sănătate, luând în considerare suportabilitatea şi transparenţa acestora. Măsura va fi implementată treptat, pe niveluri de asistenţă medicală, începând cu primul trimestru al anului 2023.

Stabilirea şi calcularea transparentă, prin raportare la veniturile brute încasate, a subvențiilor de la bugetul de stat către FNUASS pentru toate categoriile de persoane adulte care sunt asigurate fără plata contribuției (CASS): şomeri, deţinuţi, beneficiari de ajutor social, personal monahal, pensionari cu pensii mici. Schimbarea se va aplica începând cu primul trimestru din 2023, se arată în Strategia naţională de sănătate, analizată de Economica.net.

Promovarea asigurărilor voluntare de sănătate suplimentare şi complementare prin reglementări specifice, facilități fiscale și campanii de informare începând cu trimestrul al treilea din anul 2023.

Noi mecanisme de plată a medicilor din 2024

Testarea în regim pilot a unor mecanisme de plată: plăţi aferente unor procese clinice care necesită colaborarea furnizorilor din mai multe paliere de asistenţă medicală, plăţi per capita condiţionate de rezultate, plăţi pentru serviciile acordate în cadrul consorţiilor/reţelelor de furnizori de servicii medicale, plăți pentru servicii de coordonare a îngrijirilor, plăți pentru servicii de telemedicină, plăți pentru depistarea precoce a unor afecțiuni. Măsura se va implementa începând cu al doilea trimestru din anul 2024.

Măsurile care se vor implementa din anul 2025

Eliminarea subvenţiilor de echilibrare a FNUASS, cu condiţia extinderii bazei de impozitare la toate veniturile din salarii, pensii şi activități independente. Se va menţine posibilitatea echilibrării FNUASS de la bugetul de stat doar în situaţii de criză economică sau epidemiologică. Măsura se va aplica începând cu primul trimestru din anul 2025, reiese dintr-o analiză Economica.net pe baza Strategiei naţionale de sănătate publică.

Menţinerea unor subvenţii de la bugetul de stat (prin bugetul MS) către FNUASS pentru a compensa costul unor cheltuieli de sănătate stabilite prin lege în sarcina FNUASS (de exemplu, cheltuieli pentru servicii de sănătate publică şi servicii medicale nou transferate de la MS, servicii din pachetele minimale de servicii, centre de permanenţă).

Extinderea bazei de impozitare pentru contribuţii de asigurări sociale de sănătate prin stabilirea obligaţiei de plată asupra tuturor veniturilor obţinute de persoanele fizice, indiferent de natura acestora. Măsura se va implementa treptat, începând cu primul trimestru din anul 2025, reiese din Strategia naţională de sănătate, analizată de Economica.net.

Stabilirea şi implementarea unor mecanisme de impozitare a factorilor de risc asociaţi bolilor cronice cu impact major în dizabilitate şi mortalitate evitabilă, începând cu anul 2025, spune MS în Strategia consultată de Economica.net.

Acordarea serviciilor din pachetul de servicii de bază persoanelor neasigurate, cu acoperirea costurilor aferente prin subvenții de la bugetul de stat către FNUASS. Măsura se va aplica începând cu primul trimestru din 2025.

Reglementarea posibilităţii ca spitalele publice să obţină venituri din servicii medicale furnizate contra cost, prin contract cu pacienţii sau cu societăţile de asigurare, în condițiile partajării veniturilor respective cu personalul implicat. Măsura e condiţionată de funcţionarea sistemului e-trimiteri în cadrul PIAS (platforma informatică a asigurărilor sociale de sănătate) şi implementarea sa ar putea începe în al treilea trimestru al anului 2025, conform Stategiei analizate de Economica.net.

În 2025 începe reglementarea activităţii echipelor multidisciplinare de profesioniști în sănătate publică și actualizarea statelor de funcţii pentru a include funcţiile respective, spune MS în Strategia naţională de sănătate.

Măsuri care se vor implementa din primul trimestru al anului 2026

Din 2026 pacientul va avea posibilitatea să îşi aleagă, contra cost, medicul care îl va trata într-un spital de stat. 

În primul trimestru din 2026 începe “pilotarea furnizării anumitor servicii ambulatorii elective în unitățile sanitare publice, cu posibilitatea alegerii profesionistului care oferă serviciile de sănătate solicitate, în baza unei plăți reglementate legal și suportate de beneficiar, precum și a posibilității programării transparente a serviciului respectiv în sistemul electronic de programări”, se arată în Strategia naţională de sănătate, analizată de Economica.net.

Reorganizarea Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate în structuri regionale

Analiza fezabilităţii reorganizării la nivel regional a structurilor judeţene ale Ministerului Sănătăţii şi, respectiv, ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate cu atribuţii consolidate în planificarea serviciilor de sănătate e planificată pentru începutul anului 2026, reiese din Strategia naţională de sănătate, studiată de Economica.net.
În ultimul trimestru al anului 2026 e planificat să înceapă un program pilot prin care guvernul va evalua cum funcţionează, într-o regiune de dezvoltare din ţară, structurile regionale ale MS şi ale Casei de Asigurări de Sănătate, potrivit Strategiei de sănătate analizate de Economica.net.

Reorganizarea Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate în Case regionale a fost prevăzută în proiectul noii legi a Sănătăţii din anul 2012, care nu s-a mai oficializat, după cum Economica.net a scris pe larg la acea vreme. Schimbarea – suspendată vreme de 10 ani – e inclusă în actuala Strategie naţională de sănătate şi s-ar putea implementa în cursul anului 2026, după cum am explicat mai sus.

În 2026 începe acordarea unui pachet de servicii preventive de sănătate orală pentru populația adultă, finanţat preponderent din asigurări voluntare de sănătate, anunţă MS în Strategia antemenţionată.

Ţintele anului 2030

Toate categoriile sociale care realizează venituri sau primesc prestații sociale contribuie direct sau indirect, prin subvenții de la bugetul de stat, la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate”, îşi asumă MS în Strategia naţională de sănătate, consultată de Economica.net.

Platforma informatică a asigurărilor sociale de sănătate va fi restructurată și extinsă cu sistem de e-programări, e-trimiteri, instrumente de asistență la prescriere și diagnostic.
Vor fi funcţionale dosarul electronic de sănătate şi portalul naţional de sănătate.

Acestea sunt câteva dintre marile schimbări pregătite de MS în strategia naţională de sănătate. Vom reveni cu materiale dedicate şi altor subiecte importante menţionate în cadrul strategiei amintite mai sus.

Te-ar mai putea interesa și
Viktor Orban a legat imigrația ilegală de actele de terorism, cu referire la recentul atac din Magdenburg
Viktor Orban a legat imigrația ilegală de actele de terorism, cu referire la recentul atac din Magdenburg
Premierul ungar Viktor Orban a făcut o legătură între imigraţia ilegală şi actele de terorism, cu referire la recenta tragedie de la târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. El a afirmat......
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Biroul Permanent din Camera Deputaţilor este format din vicepreşedinţii Daniel Suciu (PSD), Geanina Şerban (AUR), Raluca ...
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii vor scoate pe piaţă aproximativ 6,6 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor de Iarnă, oferta industriei ...
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul suspectat de comiterea incidentului de la târgul de Crăciun ...