Contribuţia statelor membre la bugetul UE trebuie majorată, pentru a face faţă provocărilor cu care se confruntă regiunea

Statele membre trebuie să-şi majoreze contribuţiile la bugetul UE pentru a face faţă provocărilor cu care se confruntă regiunea, Brexitului, sporirii inegalităţilor din societate şi schimbărilor climatice, a afirmat europarlamentarul spaniol Jordi Sole, membru al grupului Verzilor din Parlamentul European (PE), la un seminar organizat la Bruxelles de organismul european.
Economica.net - joi, 24 ian. 2019, 19:18
Contribuţia statelor membre la bugetul UE trebuie majorată, pentru a face faţă provocărilor cu care se confruntă regiunea

Pentru 2021-2027, Parlamentul European pledează pentru venituri mai importante, mai ales prin majorarea contribuţiei statelor membre la 1,3% din venitul naţional brut al UE-27 (fără Marea Britanie), adică 1.324,1 miliarde de euro (calculat la preţurile din 2018). În schimb, proiectul prezentat de Comisia Europeană în primăvară propune un plafon ceva mai scăzut, de 1,1%.

PE vrea să acorde fonduri majorate politicilor destinate tinerilor, cercetării, creşterii şi creării de locuri de muncă, luptei împotriva schimbărilor climatice. Totodată, PE consideră că alocarea de noi resurse în domeniile migraţiei, apărării şi securităţii nu trebuie să se facă în detrimentul politicilor agricolă şi de coeziune.

„Cu cât sunt mai puţini bani la bugetul UE, cu atât se îndepărtează realizarea proiectului european. Cifrele din noul buget ne vor arăta dacă proiectul european va fi unul ambiţios din punct de vedere politic”, a declarat Jordi Sole.

Acesta a a explicat că alocarea de către fiecare stat membru a unui procent de 1% sau 1,08% din venitul naţional brut, la bugetul alocat exerciţiului financiar multianual, care va acoperi perioada 2021-2027, este insuficientă pentru actualele provocări, iar verzii trimit un mesaj clar Comisiei Europene, solicitând un procent de 4-5% din Venitul Brut Naţional.

La rândul său, europarlamentarul francez Isabelle Thomas, a avertizat: „Dacă credem în UE, avem nevoie nu numai de reglementări, ci şi de mai mulţi bani la buget”, în special în vederea sporirii contribuţiilor în domeniul apărării şi pentru controlul frontierelor.

„Guvernele statelor membre trebuie să aleagă: reduc bugetul UE sau bugetele naţionale. UE are acum mai multe competenţe şi trebuie să aleagă”, a spus oficialul francez.

Europarlamentarul polonez Jan Olbrycht a explicat că Parlamentul European a propus alocarea de către fiecare stat membru a unui procent de 1,3% din venitul naţional brut, la bugetul alocat exerciţiului financiar multianual deoarece „adevărata dezbatere este dacă vrem mai multă sau mai puţină integrare în UE”.

Acesta s-a pronunţat în favoarea creşterii transparenţei la nivelul instituţiilor europene şi a unor reglementări mai clare, pentru „a îndeplini ceea ce le promitem cetăţenilor europeni”.

Comisia Europeană a prezentat la începutul lunii mai propunerea sa pentru viitorul cadru financiar multianual, care va acoperi perioada 2021-2027, şi face demersuri pentru obţinerea unui acord cât mai rapid de către legislatorii europeni.

Deja criticată, această propunere vizează concilierea unui buget mai ambiţios cu noile priorităţi – migraţie, securitate internă, apărare – în pofida ieşirii din UE a Marii Britanii, unul dintre principalii contributori. Asta s-ar putea traduce prin tăieri, foarte controversate, în sectoare emblematice şi istorice: politica agricolă comună şi politica de coeziune în favoarea regiunilor cele mai modeste.

Propunerea fixează la 1.279 miliarde de euro bugetul pentru pentru 2021-2027, faţă de 1.087 miliarde pentru 2014-2020 în preţuri actuale.

Te-ar mai putea interesa și
Vânzările de vehicule electrice au crescut luna trecută în Marea Britanie la cea mai mare pondere din ultimii doi ani
Vânzările de vehicule electrice au crescut luna trecută în Marea Britanie la cea mai mare pondere din ultimii doi ani
Aproape una din trei maşini înmatriculate luna trecută în Marea Britanie a fost complet electrică, producătorii auto continuând să reducă preţurile vehiculelor electrice (EV), pentru a......
Cinci români, în calificări la turneul de tenis Australian Open
Cinci români, în calificări la turneul de tenis Australian Open
Cinci jucători români de tenis, patru la feminin şi unul la masculin, vor evolua în calificările la simplu pentru tablourile ...
Republica Moldova și-a dublat capacitatea instalată în fotovoltaic, într-un an. Prosumatorii sunt și aici foarte activi
Republica Moldova și-a dublat capacitatea instalată în fotovoltaic, într-un an. Prosumatorii sunt și aici foarte activi
Moldova și-a extins capacitatea fotovoltaică la 344 MW la 30 septembrie 2024, în creștere de la 185 MW în 2023, potrivit ...
Temperaturi de până la 17 grade în România, în săptămâna de Bobotează
Temperaturi de până la 17 grade în România, în săptămâna de Bobotează
Vremea se va încălzi la nivelul întregii ţări începând de luni, astfel încât valorile termice se vor situa peste ...