Conform actualelor reglementări, statele membre Schengen pot introduce, în situaţii excepţionale, controale temporare la frontiere.
Însă, pe fondul crizei imigraţiei extracomunitare şi după atacurile teroriste de la Paris, unde au fost ucise 130 de persoane, Preşedinţia luxemburgheză a Consiliului UE propune prelungirea până la doi ani a măsurilor temporare de control în Spaţiul Schengen, anunţă organizaţia britanică Statewatch.
„Actuala situaţie, în care controalele sunt permise doar în situaţii excepţionale, reprezintă o ameninţare gravă pentru siguranţa internă. În acest context, unul sau mai multe state membre trebuie să aibă dreptul de a putea introduce controalele la frontiere”, argumentează Preşedinţia luxemburgheză a Consiliului UE.
Mai multe state central-europene au cerut în ultimele zile excluderea Greciei din Spaţiul Schengen, dat fiind că autorităţile elene nu au securizat în mod eficient frontierele externe.
Pe fondul crizei imigraţiei şi a riscurilor teroriste, state Schengen precum Germania, Austria şi Franţa au introdus temporar controale pe segmente de frontieră ale Spaţiului Schengen.
Conform Acordului Schengen, în situaţii excepţionale, ţările pot introduce, temporar, controale la frontierele din cadrul spaţiului comun de liberă circulaţie. Măsurile temporare de control sunt prevăzute în Articolul 23(1) al Regulamentului CE 562/2006 privind administrarea Spaţiului Schengen. „În situaţii de ameninţări grave la adresa ordinii publice sau riscuri privind securitatea internă, un stat membru Schengen poate reintroduce controale la frontiera internă pentru cel mult 30 de zile sau pe durata previzibilă a riscului la adresa ordinii publice dacă perioada depăşeşte 30 de zile”, se arată în Articolul 23(1) al Regulamentului CE 562/2006 privind funcţionarea Schengen.