Update 2: Ce spune Piedone. Compania a fost amendată cu 620.000 de lei. Control ANPC la Termoenergetica. Autoritatea a verificat dacă bucureștenii primesc apă caldă și căldură conform normelor

Update 2: Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a amendat Termoenergetica Bucureşti cu 620.000 de lei, pentru încălcarea legislaţiei în vigoare în ceea ce priveşte furnizarea apei calde menajere şi a agentului termic de încălzire, după verificarea a 31 de puncte termice şi 86 de de unităţi locative, a anunţat, luni, preşedintele ANPC, Cristian Popescu Piedone.
Alina Stanciu - lun, 10 feb. 2025, 16:20
Update 2: Ce spune Piedone. Compania a fost amendată cu 620.000 de lei. Control ANPC la Termoenergetica. Autoritatea a verificat dacă bucureștenii primesc apă caldă și căldură conform normelor

„Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului a desfăşurat azi la nivelul structurilor subordonate din cadrul municipiului Bucureşti un control operativ având drept scop verificarea respectării legislaţiei naţionale şi europene privind protecţia consumatorilor, în special în ceea ce priveşte furnizarea apei calde menajere şi a agentului termic de încălzire. Au fost verificate 31 de puncte termice şi totodată 86 de unităţi locative, arondate acestora, în mod aleatoriu, constatându-se încălcarea legislaţiei în vigoare”, a declarat preşedintele ANPC, într-o conferinţă de presă.

Acesta a afirmat că s-au constatat diferenţe semnificative de temperatura privind agentul economic termic de încălzire generat de poziţionarea imobilului faţă de punctul termic, temperatura agentului termic de încălzire verificat fiind sub parametrii contractaţi.

De asemenea, în urma verificărilor s-a constatat că aparatele de măsurare din unităţile locative verificate din punct de vedere metrologic de către Termoenergetica Bucureşti în urmă cu 10 zile, nu au fost înlocuite de alte aparate de măsură, calcularea valorilor fiind tip „pauşal”.

„În cele 86 de imobile la care am intrat în casă s-au constatat 10 aparate lipsă, 10 aparate lipsă înseamnă pauşal. Pauşal înseamnă facturare şi omul nu ştie ce plăteşte, chiar dacă are apometru în casă şi îţi măsoară şi acel apometru, să ştiţi că este pe bază de aer. Dacă luaţi un apometru şi suflaţi în el se învârte. Dacă există o avarie în teritoriu, o intervenţie, există o bulă de aer în funcţionalitate, până iese această bulă de aer, care are o durată între 5 şi 10 minute, în funcţie de conductă, dacă e o magistrală mai mare sau conducte mai mici până să ajungă la reţelele telescopice care intră în bloc, bula de aer contorizează. 10 minute ca şi cum ar fi curs apa în tot blocul şi furnizorul de agent termic încasează pe bula de aer, ia bani pe nimic”, a explicat Cristian Popescu Piedone.

Potrivit acestuia, la nivelul Bucureştiului s-a constatat că sunt foarte multe astfel de aparate de măsurare, vechi de peste 20 – 30 de ani, nefiind conforme cu realitatea. „Nu sunt evaluate metrologic de către responsabili Termoenergetica (…) În ultimii 4 ani nu s-a efectuat un control metrologic al acestor aparate. Ştiţi foarte bine aparatele fiind şi într-o uzură avansată se pot deteriora şi nu se înregistrează exact o temperatură pe care trebuie să o aibă cetăţeanul beneficiar direct locuinţă”, a mai spus el.

De asemenea, preşedintele ANPC a subliniat că Termoenergetica nu respectă condiţiile prescrise şi declarate prin contract şi nici în statutul de performanţă pentru serviciul public.

„Având în vedere cele menţionate anterior se constată că operatorul economic nu respectă condiţiile prescrise şi declarate prin contract şi nici în statutul de performanţă pentru serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, unde se specifică faptul că pentru apa caldă de consum temperatura ar trebui să fie cuprinsă între 55 şi 60 de grade, menţinând această temperatură constantă, indiferent de consumul instantaneu, iar pentru încălzirea temperaturii agentul termic trebuie să fie conform diagramei de reglaj, astfel încât să asigure temperaturile interioare convenţionale, calcule specifice stabilite şi prevăzute în contractele încheiate”, a adăugat şeful ANPC.

În acest context, ANPC a dispus în conformitate cu normele legale aplicarea unei amenzi de 620.000 lei, controlul final urmând să se încheie marţi.

„Aceşti 620.000 lei înseamnă pentru ei nici picătura de ploaie sau nici bula de aer pe care încasează, dar măsurile complementare pe care le-am dispus sunt foarte drastice şi cu termene exacte”, a transmis preşedintele ANPC, Cristian Popescu Piedone.

El a subliniat că au fost dispuse şi măsuri complementare, precum verificarea metrologică şi schimbarea, acolo unde este cazul, a tuturor aparatelor la intrarea în bloc, termenul de verificare la blocurile din Capitală fiind 31 martie.

„Raportat la această acţiune, se va extinde de mâine în toate marile oraşe unde au termoelectrice, termoficare, sau cum se numesc în teritoriu cei care furnizează agent termic către populaţie”, a punctat Piedone.

Totodată, preşedintele ANPC a anunţat că a dispus să fie demarate câteva iniţiative legislative în Parlamentul României pentru modificarea sau adaptarea legislaţiei, deoarece „există vid de legislaţie” privind aceşti furnizori şi drepturile consumatorului de a fi protejaţi, „de a nu mai plăti facturi peste real”.

„Iniţiem în cadrul ANPC inclusiv asistenţă juridică pentru cei care vor să fie despăgubiţi. Nu vorbim retroactiv, vorbim din momentul declaraţiei mele ca preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. Consumatorul conform legii este protejat, dar legea nu e pusă în aplicare pentru că sunt vechi conductele, sunt scuze în continuare”, a precizat Cristian Popescu Piedone.

Update: Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a desfășurat astăzi, la nivelul structurilor subordonate din cadrul municipiului București un control operativ având drept scop verificarea respectării legislației naționale și europene privind protecția consumatorilor, în special în ceea ce privește furnizarea apei calde menajere și a agentului termic de încălzire.

Instituția precizează că au fost verificate 31 de puncte termice și totodată 86 de unități locative, arondate acestora, în mod aleatoriu, constatându-se încălcări ale legislației în vigoare, după cum urmează:

• Diferențe semnificative de temperatură privind agentului termic de încălzire, generate de poziționarea imobilului făță de punctul termic;
• Temperatura agentului termic de încălzire verificat fiind sub parametrii contractați;
• S-a constatat că aparatele de măsurare din unitățile locative verificate de Termoenergetica București SA în vederea verificării metrologice în urmă cu 10 zile, nu au fost înlocuite cu alte aparate de măsurare, calcularea valorilor fiind tip „pausal”.

„Având în vedere cele mentionate anterior, se constată că operatorul economic nu respectă condițiile prescrise și declarate prin contract și nici Standardul de performanță pentru serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat prin care se specifică faptul că pentru apa caldă de consum temperatura trebuie să fie cuprinsă între 55°C și 60°C, menținând această temperatură constantă, indiferent de consumul instantaneu iar pentru încălzirea temperaturii agentului termic trebuie să fie conform diagramei de reglaj, astfel încât să asigure temperaturile interioare convenționale de calcul specifice, stabilite și prevăzute în contractele încheiate.

Aspectele enunțate anterioare încalcă prevederile art. 7 lit. C a 3 – a lin din OG 21/1992, aplicarea cadrului legal fiind în litera și spiritului legii conform art 50(1) lit c din același act normativ”, se men’ionează în comunicatul transmis de ANPC.

În conformitate cu prevederile art.15(4) din OG 21/1992, ANPC dispune remedierea deficiențelor constatate și aplică sancțiuni contravenționalețîn cuantum de 620.000 de lei.

Știrea inițială

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a demarat, din dispoziția ăreședintelui instituției Cristian Popescu Piedone, un control la operatorul economic Termoenergetica București S.A., în scopul verificării respectării legislației naționale și europene privind protecția consumatorilor, în special în ceea ce privește furnizarea apei calde menajere și a încălzirii în sezonul rece.

Controlul Autorității a vizat asigurarea că operatorul îndeplinește obligațiile legale în ceea ce privește calitatea/conformitatea serviciilor prestate, precum și respectarea drepturilor consumatorilor privind accesul la informații corecte și clare referitoare la serviciile furnizate.

Verificările s-au concentrat pe următoarele aspecte:

•Respectarea normelor tehnice privind furnizarea apei calde menajere și a căldurii;

•Respectarea termenelor legale în cazul întreruperilor sau întreruperii furnizării acestor servicii;

•Asigurarea unui răspuns prompt și eficient în cazul reclamațiilor consumatorilor.

Rezultatele controlului vor fi disponibile în seara zilei de astăzi, după o conferință de presă a ANPC.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Circulație feroviară cu locomotive Diesel între Lunca Bradului și Toplița. Traficul feroviar este oprit temporar între staţiile Răstoliţa şi Topliţa, din cauza unui copac prăbușit
Update: Circulație feroviară cu locomotive Diesel între Lunca Bradului și Toplița. Traficul feroviar este oprit temporar ...
Update: Traficul feroviar pe distanţa Lunca Bradului şi Topliţa se desfăşoară cu tracţiune Diesel, după ce iniţial a fost oprit din cauza unui copac prăbuşit pe linia de contact, a......
Datoria guvernamentală a crescut în luna martie până la 998,6 miliarde de lei
Datoria guvernamentală a crescut în luna martie până la 998,6 miliarde de lei
Datoria administraţiei publice (datoria guvernamentală) a urcat în martie 2025 până la 998,617 miliarde de lei, de la ...
Nicușor Dan anunță că, după ce va primi motivarea CCR de respingere a sesizării sale, va trimite înapoi în Parlament „Legea Vexler”
Nicușor Dan anunță că, după ce va primi motivarea CCR de respingere a sesizării sale, va trimite înapoi în Parlament ...
Preşedintele Nicuşor Dan a declarat vineri că, după ce Curtea Constituţională va publica motivarea, va retrimite în ...
Autostrada Bucureștiului A0: Care mai este stadiul lucrărilor pe ultimul lot la care a început construcția
Autostrada Bucureștiului A0: Care mai este stadiul lucrărilor pe ultimul lot la care a început construcția
Retter Group, unul dintre constructorii lotului 1 (17,5 km) din Autostrada de Centură București Nord, a prezentat stadiul ...