„În mod normal nu se află de operaţiunile noastre decât ulterior desfăşurării controalelor. În general companiile nu sunt interesate să povestească dacă sunt controlate, iar noi menţinem discreţia. Dar, într-adevăr, trebuie să confirm că există un control în desfăşurare la principalele bănci din ţară. Dar este doar un control, nimeni nu e vinovat până nu dovedim că e vinovat. Vom vedea cum vor decurge lucrurile. Este un control care a început în această dimineaţă”, a precizat Bogdan Chiriţoiu, în emisiunea „Banii, azi” de la TVR Info.
El a subliniat că nu nivelul unui preţ este problema din punctul de vedere al autorităţii de concurenţă, ci dacă acest preţ a fost format prin practici anticoncurenţiale.
„Dacă preţul, mare, mic, cum este el, rezultă din forţele pieţei, din punct de vedere concurenţial este ok. Nu înseamnă că este bine din punctul de vedere al consumatorului, poate fi greu de suportat, dar nu înseamnă că este anticoncurenţial. Noi verificăm dacă sunt acţiuni concurenţiale, dacă sunt înţelegeri între actorii de pe piaţă”, a spus preşedintele Concurenţei.
Chiriţoiu a mai afirmat că inspectorii se uită la modul în care se formează ROBOR, dar şi la alte lucruri.
Întrebat ce riscă băncile, el a răspuns că orice companie care încalcă Legea concurenţei riscă o amendă de maximum 10% din cifra de afaceri.
Consiliul Concurenţei va colabora şi cu BNR în această investigaţie.
Chiriţoiu a amintit că a mai existat o investigaţie acum 15 ani la bănci, după prăbuşirea unei mari instituţii financiare americane, care a generat probleme pe plan mondial.
„Au crescut foarte mult dobânzile şi la noi, la vremea respectivă. Am analizat dacă această creştere a dobânzilor a avut un caracter speculativ sau a fost în condiţii de piaţă. E foarte important de spus: creşterile de preţ nu sunt automat un lucru anticoncurenţial. Ele pot fi justificate de anumite evoluţii economice. Ce este ilegal, incorect este să faci lucruri peste, să profiţi de un anumit context economic ca să creşti preţuri. Altfel, sunt momente când sunt crize, iar în unele crize preţurile cresc. Să crească preţul este un lucru greu pentru consumatori, dar nu este ilegal”, a continuat el.
Chiriţoiu a mai spus că oamenii care au credite legate de IRCC, inclusiv el, vor simţi peste câteva luni o creştere-şoc a dobânzilor.
„IRCC este încă la un nivel mic. Şi eu am trecut la IRCC. Până acum am dormit în front şi am rămas la ROBOR, abia în primăvară am trecut la IRCC. IRCC va ajunge şi el la nivelul acesta peste câteva luni şi evident să creşti de la dobânzi de 5% la 8-9% va fi un şoc şi pentru mine, şi pentru cei care au credite”, a arătat preşedintele Consiliului.
Inspectorii Consiliului Concurenței au mers astăzi la cele zece bănci care participă la stabilirea ratei dobânzii ROBOR, potrivit mai multor surse apropiate situației.
Cele zece bănci care participă la calculul dobânzii ROBOR sunt Banca Transilvania, BCR, BRD-Societe Generale, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, OTP Bank România, EximBank și Intesa Sanpaolo România.
Informația a fost publicată mai întâi de publicația Profit.ro, și a fost apoi confirmată și de noi, din mai multe surse.
Este așteptat un comunicat al Consiliului Concurenței pe această temă.
Date ROBOR – 1 NOIEMBRIE 2022
ROBOR la trei luni a scăzut, pe 1 noiembrie 2022, la 8,19%, faţă de 8,20%, nivelul din şedinţa precedentă. ROBOR 3M a spart pragul de 8% pe 1 august 2022 şi a atins cea mai ridicată valoare din 1 februarie 2010 (record al ultimilor 12 ani şi jumătate, 8,14%, 8 august 2022).
ROBOR la şase luni a rămas la 8,31%, acelaşi nivel cu cel din şedinţa precedentă şi o valoare egală cu cel mai mare nivel din ultimii 12 ani şi 9 luni (1 februarie 2010). ROBOR 6M a depăşit pragul de 8% pe 29 iulie 2022 şi a atins cea mai ridicată valoare din 1 februarie 2010 încoace pe 9 august 2022 (record al ultimilor 12 ani şi jumătate, 8,27%, 9 august 2022).
La începutul anului 2022, ROBOR 3M se afla la 3,02%, iar ROBOR 6M era la 3,14%.
ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.
În cadrul conferinței de prezentare a raportul trimestrial asupra inflației de la începutul lui august, Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) a transmis că „băncile au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie”.
Isărescu a lansat atunci și un avertisment pentru bănci: „să fie mai atente la mesajele Băncii Naționale”. „Au suprareacționat. A fost clară tendința băncilor și a traderilor să privească pesimist viitorul”, a mai spus atunci guvernatorul BNR.
Știrea se actualizează.